Elzhi bewijst zijn klasse in Rotterdam

Elzhi begon bij Slum Village als opvolger van J-Dilla. Kenners hadden al snel door dat ze te maken hadden met een bijzondere mc. Na een paar mixtapes en het sterke album The Preface deed de man uit Detroit voor de zomer veel stof opwaaien met zijn remake van Nas’ Illmatic, Elmatic genaamd. De band Will Sessions was er niet bij deze avond, wel een Londense gelegenheidsformatie onder de naam The Elmatics.
 
Het optreden in De Nieuwe Oogst was Elzhi’s enige show in Nederland. Dat was te merken aan het publiek. Naast veel Rotterdamse gezichten was een flink aantal die-hard hiphopliefhebbers uit de rest van het land afgereisd naar de havenstad. Aan de ene kant was de opkomst (ca. 200 man) goed voor een woensdagavond, aan de andere kant had Elzhi wel meer publiek verdiend. Verstandig van De Nieuwe Oogst om voor een kleinere zaal te kiezen; dit creëerde een knusse sfeer. Nadat de in Detroit legendarische DJ House Shoes het publiek had opgewarmd, maakte Elzhi en The Elmatics hun opwachting rond een uur of half tien.
 
Het eerste dat opviel: wat een geluid! Hiphopshows met band zijn redelijk risicovol om een paar redenen: de MC kan ‘verdrinken’ in de zee van instrumenten of het geheel klinkt allemaal nogal dun, waardoor de hiphop-vibe (zware drums en bas) ontbreekt. Daar was geen enkele sprake van gelukkig. De drumsound was gigantisch, het spel van de drummer sober en funky zoals het hoort. Naast drums bestond de band uit een prima bassist, toetsenist/sample-man en DJ House Shoes. De muzikanten speelden geheel in de geest van Will Sessions (en dus het Illmatic-album) geen noot te veel en rockten een uur lang strak en indrukwekkend.
 
Elzhi bleek live net zo goed te zijn als op zijn albums. Met rauwe energie en pure passie rockte de MC uit Detroit alle nummers van Elmatic. Hoogtepunten waren de superstrakke rendities van It Ain’t Hard To Tell, Represent, Halftime en Memory Lane. Voor de fans van het eerste uur was het tof dat Elzhi ook nog de nodige tracks van Slum Village en eerder solowerk deed. Elzhi trakteerde de aanwezigen ook nog een paar keer op (al dan niet a capella) freestyles die aantoonden hoe goed de man uit Detroit is.
 
Iedere MC kan een voorbeeld nemen aan Elzhi. Naast zijn grote talent on the mic werkt hij van begin tot eind keihard om een goede show neer te zetten. Deze man is dol op zijn werk en dat schijnt duidelijk door in zijn podiumpresentatie. Zonder back-up MC overtuigt Elzhi 100 procent. Binnenkort op HIJS een interview met de man, so stay tuned!

Geplaatst door bowie op 10 november 2011