El Pres – Glenwood Hostel EP

 

Het digitale tijdperk maakt het leggen van trans-Atlantische hiphopcontacten een stuk gemakkelijker, maar er zijn ook nog diehards die op de ouderwetse manier hun muziek in New York onder de aandacht proberen te krijgen. Zo bezocht El Pres, gewapend met een verzameling eigen beats, in 2007 de hiphopbakermat en het resultaat van de toen ontstane connecties is de Glenwood Hostel EP. Een verzameling van zeven nummers met toffe samples, een NY boombap vibe, lekkere scratches en aardige tot goede underground rappers, zoals Nutso en Creature.

Al tijdens de door DJ Friss van scratches voorziene intro wordt duidelijk dat we back to basic gaan op deze release. De headnod boombap producties zitten vol dj-werk en zijn gebaseerd op samples, variërend van strijkers (The Morning After) tot piano (Get You Going). De NY mc’s bejubelen de eigen kwaliteiten (We Ring Bells), bespreken problemen in het leven (Movin) en beschrijven het feestgedrag (The Morning After).

Nutso, die een aantal jaar terug als Nut-rageous de undergroundscene overtuigend betrad met enkele sterke tracks, en Jak Danielz leveren toffe verses af op We Ring Bells: “We oldschool Queens like the ’86 Mets. You is an internet thug, update your threads.” De track Movin is het hoogtepunt van de EP met een sterke Starvin B, die bezig blijft ondanks de struggles die hij op zijn pad tegenkomt. Een toffe hook en de relaxte pianotonen maken het nummer af.

Hoewel de Glenwood Hostel EP nog wel zo’n positieve uitschieter had kunnen gebruiken, is het geheel een goed visitekaartje voor El Pres. Met deze fijne 90’s sound kan hij mogelijk nog mooie samenwerkingen realiseren met zielsverwanten uit binnen- en buitenland.

Geheel in lijn met de sfeer van de release is de Glenwood Hostel EP verschenen op vinyl in een gelimiteerde oplage van tweehonderd stuks, of digitaal aan te schaffen via Bandcamp.

Tracklist:

01. Intro met DJ Friss
02. We Ring Bells (remix) met Nutso, Jak Danielz en DJ Irie
03. Movin met Starvin B
04. The Morning After met Marvalous en DJ Friss
05. Get You Going met Starvin B
06. 15 Cents met Creature en DJ Milton
07. We Ring Bells (OG version) met Nutso, Jak Danielz en DJ Irie