El-P + Murs

Vorig jaar was het al mogelijk om Cannibal Ox in Waterfront te bewonderen. Nu in 2003 was het tijd voor meer Def Jux acts om act de presence te geven in Rotterdam. El-P en Murs stonden op het programma en met het horen van dit bericht werd ik overvallen door gemengde gevoelens.

Vorig jaar was het al mogelijk om Cannibal Ox in Waterfront te bewonderen. Nu in 2003 was het tijd voor meer Def Jux acts om act de presence te geven in Rotterdam. El-P en Murs stonden op het programma en met het horen van dit bericht werd ik overvallen door gemengde gevoelens. Def Jux brengt veel dope releases uit maar aan de andere kant lijkt het wel alsof dit soort hiphop niet bestemd is voor live shows. Als ik af ga op vorige shows van Def Jux artiesten kan ik alleen concluderen dat Mr. Lif (tijdens Planet Rock) een zeer dope show neerzette. Shows van Cannibal Ox (in Waterfront Rotterdam de Melkweg in Amsterdam), Aesop Rock (Melkweg Amsterdam) en El-P/RJ2D/Mr. Lif (Lowlands 2002) vielen daarentegen vies tegen. Ik was daarom ook vooral benieuwd of El-P en Murs het Rotterdamse publiek in beweging zouden krijgen.

Na een hoop dope spinnwerk van de huis DJ in Waterfront stond DJ Cips (Cannibal Ox) klaar om de introductie voor zijn rekening te nemen. De introductie zat vol met dope turntable werk en het matig opgekomen publiek toonde zijn waardering. Murs was de eerste MC van de avond die de mic greep en zijn teksten begon te spitten. Al snel bleek dat er iets niet goed zat met de turntables van DJ Cips. Het ‘piepende’ geluid was erg irritant en na het veelvuldig bekijken van verschillende geluidsmensen bleek dit nog steeds niet verholpen. El-P aarzelde geen seconde en kwam beatboxende en al het podium opstormen om zijn man Murs van beats te voorzien. Het publiek toonde hierbij weer de nodige waardering. De energie die ik bij eerdere Def Jux acts had moeten missen werd deze keer veelvuldig het publiek in geblazen. El-P die eigenlijk na de show van Murs pas zou verschijnen nam na de noodgedwongen beatbox de show compleet over. Hij deed hierbij ongeveer de volgende tracks: Squeegee Man Shooting Deep Space 9mm Dead Disnee Stepfather Factory en Tuned Mass Dumper. Naast het eerder genoemde solo werk greep El-P ook nog even terug naar wat oude Company Flow tracks: Vital Nerve en Patriotism.

Naast de vele tracks die El-P on stage had gespit was er ook plaats voor een aantal opmerkelijke uitspraken. Je kon maar beter goed om je heen kijken, zoveel mogelijk drugs en alcohol gebruiken want over een paar maanden is het namelijk afgelopen met de wereld. En owjah mocht je drugs over hebben kan je daarmee terecht bij El-P. In ieder geval duidelijke taal van El-P. Verder vroeg hij zich ook nog af of wij enig idee hadden welke twee woorden men over de hele wereld kent? FUCK BUSH luidde het antwoord dat met veel gejuich werd ontvangen. Murs die terecht opmerkte dat door het gekloot met de turntables er weinig ruimte voor hem was geweest, om zijn nummers te kicken. Hij kreeg alsnog de ruimte van El-P. Murs vulde deze ruimte subliem in en damn laten we hopen dat er na zijn release The End Of The Beginning op Def Jux een vervolg gaat aankomen. Het moge duidelijk zijn Def Jux stelde deze keer zeker niet teleur al had de show misschien nog een stukje langer mogen zijn.
 

Fixtures
Hoogtepunt: de complete show
Dieptepunt: het geluid
Bier: 1,50 euro
WC: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: ja
Geluid: matig
Bezoekers: redelijk gevuld
Damage: 10 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 6 april 2003