El-P & Mr. Lif

EL-P, goed om je terug te zien in Nederland. Hoe gaat het met je na het optreden samen met Murs enkele maanden geleden in Rotterdam?
EL-P: Verschrikkelijk, ik drink constant en ben ook erg depressief. Nee, het gaat goed. Ik ben constant aan het reizen en aan het optreden. Ik heb sindsdien vijf dagen thuis doorgebracht en dat was leuk. Ik heb nu een hangmat voor in mijn achtertuin. Mr. Lif: Dan heb ik van je gewonnen man. Ik ben zeven dagen thuis geweest, tenminste ik was in de buurt.

Jullie hebben gisteren opgetreden in Barcelona en vanavond in Utrecht. Zijn jullie bezig met een Europese tour?
EL-P: Nee, we doen wat festivals en een paar zalen. Gewoon wat geld verdienen.

Je bent heel druk ook qua optredens. Kan je wel genieten van deze optredens?
EL-P: Nee, niet echt. Ik ben alleen maar bezig om geld te verdienen. Hiphop interesseert me ook helemaal niks meer, ik ben gewoon bezig om geld te verdienen zodat ik drugs kan kopen. Ik ben namelijk verslaafd aan drugs. Dit is allemaal begonnen sinds het optreden met Murs samen. Ik heb nu een pond crack per dag nodig om een normaal leven te leiden.
Mr Lif: Hahaha, oh mijn god!

Bewaar je goede herinneringen aan de tijd met Company Flow?
EL-P:Jazeker wel, we hebben echt een geweldige tijd gehad. We waren ongeveer 8 jaar samen en we waren elkaars beste vrienden en hebben echt alles met elkaar doorgemaakt. Ik heb echt teveel goede herinneringen aan die tijd, ik begin daar niet eens aan.

Je bent dus begonnen met Def Jux en Def Jam was niet helemaal blij met die labelnaam. What up?
EL-P: Ik denk niet dat zij er de humor van inzagen, haha. Def Jam tikte ons op de vingers en ze vroegen zich af: “Willen jullie een rechtzaak, want wij kunnen het betalen en jullie niet.” De realiteit was dat het label altijd al Definitive Jux heette maar het verkorten tot Def Jux was toch meer pakkender en wat maakt het ook uit. Bijna iedereen noemt ons label nog steeds Def Jux.

Je doet een heleboel dingen met je label. Neem je wel eens een vakantie?
EL-P: Nee, maar het wordt wel tijd en ik ga ook vakantie nemen. Ik neem in juli en augustus vakantie. Ik ga lekker in m’n achtertuin zitten en proberen fucking tomaten te planten. Ik kijk echt uit naar mijn vakantie want we zijn jonge hardwerkende maar ook vermoeide mensen die sinds het droppen van ons album alleen maar aan het werk zijn geweest. We zijn blij dat we dit allemaal kunnen doen maar we zijn op dit moment een beetje “burned out”. Het wordt gewoon even tijd om een stapje terug te doen en even aan mezelf te denken. Ik ga dit dus komende zomer doen en daarom heb ik ook al mijn shows in juli en augustus afgelast. Ik blijf gewoon lekker thuis en ik ga proberen mijn accu op te laden.
Mr. Lif: Goddank want ik moest ook aan al zijn shows meedoen, haha!

Def Jux heeft al een mooie lijst met artiesten getekend. Wat kunnen we nog meer verwachten?
EL-P: Jazeker, er komt echt een ‘shit load’ aan artiesten door de pijpleiding van Def Jux. S.A. Smash (juni), C-Rayz Walz (juli), Party Fun Action Commitee (Blockhead die produceert en het is een soort Weird Al Jankovic maar dan hiphop gerelateerd. Die shit is echt hilarisch).
Mr. Lif: Ik kan niet wachten tot ik dat gehoord heb. Ik wil ook gelijk effe zeggen dat ik nooit de nieuwe artiesten krijg te horen. Van alle nieuwe artiesten die EL-P opnoemt heb ik nog nooit wat gehoord.
EL-P: Heb je de nieuwe Party Fun Action Commitee niet gehoord?
Mr. Lif: Dat komt gewoon omdat ik in California woon en ik word behandeld als de ‘bastard child’ van Def Jux. Mij informeren ze namelijk echt nooit! Ze doen allemaal leuke dingen in NY maar ik krijg echt nooit de kans om die ook te doen.
EL-P: Ow jah, het is ook echt zo leuk om te doen (red.: sarcastisch).
Mr. Lif: Hahaha.

EL-P: Om terug te komen op je vraag, we hebben nog meer nieuwe artiesten: Hanger 18-Wind’n’Breeze en Rob Sonic. Volgend jaar waarschijnlijk het nieuwe Lif , EL-P, Cannibal Ox en RJD2-album. En dat allemaal in één jaar en het komt er op neer dat het volgend jaar ons jaar moet worden en dat we dan niet meer te stoppen zijn! En voordat ik het vergeet, Aesop Rock komt in september dit jaar met zijn nieuwe album.

Ben je al tevreden met het label Def Jux tot nu toe?
EL-P: Nee, ik ben nooit tevreden. Ik voel namelijk dat we nog een hele lange weg te gaan hebben en ik voel tevredenheid ook niet echt als een luxe om te hebben. Ik ben wel heel erg blij dat we op de goede weg zijn en ik voel dat de toekomst veel goede dingen met zich gaat meebrengen. Maar ik blijf zeker niet op m’n lauweren rusten en geef mezelf geen schouderklopjes, snap je? Wij moeten drie keer zo hard werken dan iemand anders om ons materiaal uit te brengen en aan de man te brengen. Ik ben dus niet tevreden en ik vind ook dat als mensen tevreden zijn, ze laconiek worden.

Wat is het volgende doel van Def Jux?
EL-P: Een album uitbrengen dat meer dan 100.000 exemplaren verkoopt, daar kijk ik echt naar uit. Ik wil ook dat we op het gebied van verkoop de volgende stap kunnen zetten omdat ik van mening ben dat meer mensen onze muziek moeten horen. Nog meer exposure van sommige artiesten omdat we aan het doorbreken zijn bij sommige commerciële media. MTV besteedt aandacht aan ons en Mr. Lif is opgenomen in een top 10 lijstje van Rolling Stone, dat zijn dus zeker wel belangrijke zaken. Dat zijn kleine overwinningen op z’n tijd. Mijn belangrijkste doel is om goede muziek uit te brengen en te laten zien aan de fans dat dit geen toevalligheden zijn. Het blijft gewoon gebeuren!

Tevreden over de nieuwe website?
EL-P: Ja, die shit is ‘hot’ toch, vind je niet? Het werd ook tijd hè. Iedereen zei tegen me: “Man, your website sucks dick!” Ik wist ook wel dat we nog wat in petto hadden voor de bezoekers en ik ben er erg blij mee. We hebben nu ongeveer 100.000 hits per dag. Onze site heeft trouwens geen messageboard meer omdat ik daar officieel niet meer in geloof. De uniekheid van een messageboard is weg en de variatie van de gesprekken die daar gevoerd worden is voorbij. Zo zie ik het in ieder geval. Het is in principe wel een goede zaak dat er verschillende mensen over verschillende zaken met elkaar kunnen praten maar het kan ook erg irritant zijn. Ik ben dan ook van mening dat niet iedere website een messageboard nodig heeft.

Je hebt een hele nieuwe sound ontwikkeld, hoe vind je het om de pionier van deze sound te zijn?
EL-P: (hele diepe zucht) Uhm.. Ik voel me erg belangrijk! Haha, ik maak maar een geintje, maar ik ben blij dat ik m’n eigen stijl en plek heb gevonden in hiphop. Ik ben ook erg blij dat mensen zien dat ik een eigen stijl heb en dat ik in dat opzicht anders ben dan de gemiddelde hiphop. De artiesten op Def Jux zijn dan ook uniek in wat zij doen, dat is ook hetgene waar ik naar kijk bij een artiest. Ik zie mijzelf niet echt als een pionier, ik hou gewoon van muziek en hetgeen wat ik doe, dat is het eigenlijk. Ik laat het over aan de fans of ze iets dope vinden of niet en als ze niet het dope vinden dan ben ik ‘fucked’ want ik moet het wel doen!

Je hebt zeer dope beats, denk je er niet over om een instrumentaal album uit te brengen net zoals RJ2D?
EL-P: Als je mijn historie kent dan weet je waarschijnlijk dat ik met Company Flow al eens een instrumentaal album heb uitgebracht in 1998: ‘Little Johnny From The Hospital’. We waren daarmee trouwens de eerste hiphopgroep die een instrumentaal album uitbrachten. Het is vrij waarschijnlijk dat ik dit nog een keer ga doen. Ik ben nu bezig in Europa met een compilatie van beats die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt, het heet ‘Me And The Kid’. Deze compilatie zal alleen in Europa verschijnen via Virgin. Op een dag zal ik er eens voor gaan zitten en dan kan je een nieuw instrumentaal album verwachten. In de tussentijd ben ik toch wat meer enthousiaster over een vocaal album omdat ik een lange tijd geleden ‘Fantastic Damage’ heb uitgebracht en daar heb ik echt veel lol aan beleefd. Het staat in de planning om dat volgend jaar te doen, maar daar komt bij dat ik betrokken ben bij veel andere projecten – music score voor de film Bomb Assistent – ik produceer ook een jazzalbum met Matthew Shift.

Wel eens gedacht aan beats met een blije vibe?
EL-P (met een grote glimlach op zijn gezicht): Ik heb het geprobeerd. Ik heb nog steeds een weddenschap lopen met vrienden die zeggen dat ik geen vrolijke beat kan maken. Persoonlijk vind ik dat ik wel een aantal beats heb gemaakt met een vrolijk karakter maar ik heb wel een klein beetje een wat donkerder perspectief en daardoor heb ik tot op heden de weddenschap nog niet kunnen winnen, haha. Maar je moet begrijpen dat ik soms wel het gevoel heb dat ik een vrolijke beat maak, maar diegene die het luisteren reageren dan met: "Oh, that’s so fucking dark!" en dan heb ik zoiets van "Really? Oh shit!" Ik denk dat ik dan maar een donkere klootzak ben die niet goed weet wat ie moet doen. Ik denk dat als je naar ‘Fantastic Damage’ kijkt daar ook wel wat upbeat-tracks op te vinden zijn zoals ‘Laserface’ en ‘Dead Disnee’. Ik wil niet de ‘King of Pain’ zijn of de ‘King of Darkness’ weet je wel, maar ik heb gewoon een duister perspectief dus ik denk dat ik fucked ben. Dus ga je vrolijke beats maar ergens anders zoeken motherfuckers!

Kan je met ons wat gedachtes wisselen over de mainstream hiphop? En wanneer zien we EL-P bij MTV Cribs?
EL-P: MTV Cribs? Dat zou dan wel een hele korte aflevering worden. Als ze het programma MTV Gardens noemen, zijn ze welkom haha. Mijn mening over mainstream is nog steeds dezelfde: er komt gewoon goede muziek uit en ik ben er een grote fan van. Er zijn veel goede artiesten en producers in de mainstream zoals Timbaland en Neptunes. Het enige dat mij tegen de borst stuit, is het feit dat hiphopstijlen in de mainstream veel sneller veranderen dan het zou moeten. Want als een stijl, nummer of artiest aanslaat dan pushen de platenmaatschappijen hun artiesten om hetzelfde te doen omdat het veel geld opbrengt. Dus je hebt zeg maar een MC met een nieuwe stijl of idee en het is dope. Dan moet je lijdend toezien dat er nog eens 50 MC’s hetzelfde proberen te immiteren. Ik was vroeger altijd boos en jaloers op de exposure van grote artiesten als Jay-Z omdat ik vond dat ik die ook verdiende, maar nu realiseer ik me dat ik op geen enkele voorwaarde ga dansen op m’n eigen muziek! Verder vind ik dat mainstream muziek zich richt op één soort vibe en wij als Def Jux richten ons juist op verschillende soorten stemmingen. Muziek heeft meer functies dan alleen de ‘party music’ en we zijn hier niet alleen om het naar je zin te maken. Ik hoor mensen dan ook weleens zeggen dat ik niet weet hoe ik lol moet hebben, nou ik maak lol! Mijn persoonlijke manier van lol hebben is een zieke track maken waarin ik een standpunt inneem en waar ik tegelijkertijd een MC voor lul kan zetten. Het creatieve proces, dat is mijn lol. Ik ben dan ook blij dat er opties zijn in muziek, want het ene moment wil je dansen en dan wil je weer chillen of je wil muziek op je hoofdtelefoon terwijl je boos door de stad loopt.

Wat is tot nu toe je hoogtepunt geweest?
EL-P: Ik denk de vriendschap met de mensen om me heen. En waarschijnlijk de kans om bevriend te raken met zulke bijzondere mensen en daar ook nog eens iets positiefs mee te doen.

Hoe kijk je tegen het succes aan van de verkoopcijfers van het album van Cannibal Ox en Aesop Rock?
EL-P: Ik stortte in elkaar en begon spontaan cocaïne te snuiven. Je moet begrijpen dat deze successen niet zo onverwacht kwamen want ik weet namelijk wat er nodig is om een goed album te maken, ik ben er voor het gehele proces. Ik ben wel erg dankbaar dat mensen naar onze muziek luisteren en dat ze geïnteresseerd zijn.

Wie kunnen we verwachten op het nieuwe Aesop Rock-album?
EL-P: El-P, Mr. Lif en Camp Lo. De meeste producties heeft Aesop zelf gedaan en daarnaast hebben Blockhead en ikzelf nog een aantal tracks geproduceerd.

Hoe is Camp Lo op het album terecht gekomen?
EL-P: Aesop is een grote fan van Camp Lo en dat ben ik zelf ook. Aesop nam contact op met Camp Lo en daaruit bleek dat Camp Lo grote fans waren van Aesop Rock. Dat verraste ons echt allemaal, Camp Lo kwam naar de studio voor die track en hij is echt hilarisch geworden. Het is echt een gekke mix van stijlen geworden.

Kunnen we nog wat re-releases van Aesop Rock verwachten?
EL-P: Dat heb ik hem gevraagd maar daar voelt hij zich niet zo gemakkelijk bij omdat hij in het verleden met een aantal mensen heeft gewerkt waar hij niet meer zo ‘down’ mee is. Aesop is ook hetzelfde als mij, hij kijkt niet achteruit maar juist vooruit. Neem als voorbeeld zijn nieuwe album, dat album is totaal anders dan zijn vorige ‘Labor Days’. Dat is echt een positieve vooruitgang want hij houdt niet van dingen op dezelfde manier doen. Hij wil niet stil blijven staan. En eigenlijk geldt dit voor heel Def Jux want het laatste wat we willen, is voorspelbaar overkomen.

Wat was de meest ‘corny’ vraag in een interview?
EL-P: "Ik heb echt krankzinnige vragen gehad. Veel van deze vragen gingen over het feit dat ik blank ben. Net alsof ik een expert ben in het blank zijn of een diploma heb. Veel interviewers werden ook heel persoonlijk en dat ging dan over groupies en dingen als dat. Ik heb echt veel shit gekregen maar een keer, ‘back in the day’, hebben we bijna een journalist in elkaar geslagen. Dit was in mijn Company Flow-tijd toen ik zeg maar wat zwaarder was dan nu. Die journalist zei iets in de trant van “Je bent dik! Heb je daar problemen mee?” In eerste instantie keek ik hem aan om te kijken of hij een geintje maakte, maar hij was echt bloedserieus. Ik reageerde toen echt van: “Denk je nou omdat je een taperecorder in je hand hebt dat ik je dan niet in elkaar sla?”; Toen hebben we de deur op slot gedaan en toen werd hij ineens heel stil, haha. Er zijn genoeg mensen die de grens willen overschrijden tijdens een interview op een soort van Jackass-manier. Het komt er gewoon op neer dat als jij mij pissig wilt maken, dat je er dan sterk rekening mee moet houden dat ik je op je gezicht sla.

Je bent ook lid van de groep Weathermen, wie zijn de andere rappers van de groep?
EL-P: Cage, Copywrite, Camu Tao, Tame One, Vaste Air, Yak Ballz.

Hoe is deze groep bij elkaar gekomen?
EL-P: Gewoon hele goede vrienden en Cage liep rond met het idee om daar één groep van te maken en daar een album aan vast te koppelen. Het album staat gepland voor volgend jaar en komt uit op het label van Cage, waarschijnlijk via Eastern Conference.

Hoe denk je over een Def Jux – Rhymesayers compilatie?
EL-P:We zijn echt heel koel met hun, we hebben met ze getoerd en zijn goede vrienden. En Rhymesayers is zeg maar ‘het andere label’ in Amerika die het echt heel goed doet. Eigenlijk doen ze het nog beter dan ons op een bepaalde manier. Je kunt hun echt zien als de ‘Masters of tour’ want ze gaan echt het hele land door en omdat ze dit al heel lang doen, hebben ze heel veel fans waardoor ze bijna iedere zaal uitverkopen. Misschien gaat die compilatie er wel een keer komen, wie weet.

Is dat echt een doel voor jullie om iedere show uit te verkopen?
EL-P: Weet je, dat zouden we echt graag doen en in Amerika hebben we daar wat meer controle over. Ons management en onze promotie zit daar en daar verkopen we vaak shows uit. En als we dat niet doen, is dat geen ‘big deal’, zo gevoelig zijn onze ego’s nou ook weer niet. Als er 300 of 400 mensen komen is dat oké en het maakt niet uit waar we zijn, we geven een show die je niet snel zal vergeten.

Als er een Def Jux game toernooi zou komen, wie zou er dan in de finale staan en wie zou er dan winnen?
Mr. Lif: Ik speel weinig vechtspellen, ik ben voornamelijk bezig met ‘Madden Football’ en adventure games.
EL-P: Maar de top gamers van Def Jux zijn volgens mij Lif, Vast, Aesop en RJD2. Ik denk dat Aesop Rock zou winnen want hij speelt echt alles van Tony Hawk tot allerlei surfgames en NBA Street.

Op sommige beats lijkt het alsof je veel games speelt, klopt dat?
EL-P:Ik zou graag de muziek voor een videogame willen doen!

Shoutouts?
Peace naar alle Jukkies en crew in Nederland!!

Geplaatst door bowie op 10 juni 2003