Eindhovens Parktheater is negen dagen het danswalhalla van Nederland

Geen één tegen één, geen twee tegen twee, nee: tijdens de Urban Dansdagen in het Parktheater worden de hiphop dansbattles in teams van drie mensen uitgevochten. Dat initiatief komt van Anthony Benjamin, die de programmering van de Hiphop Kingz-battles voor zijn rekening neemt.

Benjamin heeft zijn sporen in de danswereld inmiddels wel verdiend. De getogen Rotterdammer – geboren in Den Haag – behaalde in 2011 de finale van RTL-programma So You Think You Can Dance. “Vanaf dat moment begon het balletje te rollen. Een jaar later was ik bijvoorbeeld mede verantwoordelijk voor de choreografie bij The Voice van Vlaanderen.”

“Meedoen aan zulke programma’s levert je veel contacten op. Dat heeft me veel voordelen gebracht”, zegt hij daar zelf over. In navolging van zijn tv-optredens richtte de 27-jarige danser in 2012 zijn eigen bedrijfjes op. Een daarvan is Hiphop Kingz. Benjamin organiseert dansworkshops-, competities en battles. Ook houdt hij jaarlijks onder de naam Hiphop Kingz Festival een tweedaags dansfestival in Tilburg.

Ja, hij heeft genoeg te doen. “Dat is juist heerlijk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik kan niet klagen”, klinkt het. Liefhebbers van dans zullen dat zaterdag 7 december op de Urban Dansdagen in het Parktheater ook niet doen. Urban dansers met de dansstijlen hiphop en house nemen het in de Philipszaal tegen elkaar op. Een internationale jury, bestaande uit Fransman Kapela, Duitser Ben en Zwitser Stylez C, brengen na iedere battle een stem uit.

“Het zit zo: we houden ’s middags de kwalificaties voor de hiphop-battles. Teams van drie dansers battlen tegen elkaar. Iedere danser heeft een run van 45 tot 60 seconden. Dat geldt ook voor de 1 tegen 1-battles in de dansstijl house. Uiteindelijk blijven er twee trio’s en twee individuen (respectievelijk in hiphop en house, red.) over die hun borst nat kunnen maken voor de finales, die om 19.00 uur op het hoofdpodium uitgevochten worden.” Een dj zorgt gedurende de dag voor uitstekend dansbare hiphop- en housetracks.

Meedoen? Dat kan. “Iedereen kan meedoen. Als je een kaartje voor het evenement koopt, kun je je ’s middags vanaf 12.00 uur in de Philipszaal inschrijven. Aan de hand van een willekeurige loting gaan we om 13.00 uur van start”, klinkt het. Aan enthousiasme geen gebrek bij Benjamin. Hij staat te popelen totdat het 7 december is. “Het is bijzonder dat alle facetten van hiphopdans in het Parktheater samenkomen.”

Daar valt geen speld tussen te krijgen. Het evenement is namelijk méér dan hiphop- en housedans en is bovendien niet alleen op 7 december te beleven. Nee, dat is de eerste dag van het festijn pas. Acht dagen later zitten de Urban Dansdagen, op 15 december, er pas op. In die week valt er van alles te beleven: workshops, battles, theater, lezingen, optredens van The Ruggeds en nog veel meer. Kortom: het Parktheater is een week lang het danswalhalla van Nederland.

Lees op deze website alle informatie over de Urban Dansdagen 2019, inclusief programma en kaartverkoop.

Geplaatst door bowie op 27 november 2019