Egotrip’s Book of Rap Lists

Titel: Egotrip’s Book of Rap Lists
Auteurs: Sacha Jenkins, Elliott Wilson, Chairman Mao, Gabriel Alvarez & Brent Rollins
Prijs: $ 19,95
ISBN: 0-312-24298-0

De afgelopen jaren zijn er veel boeken over hiphop en rap verschenen. De uitgaven zien er geweldig uit: glossy papier, hippe lay-out en veel foto’s. Helaas is de inhoud meestal een stuk minder geweldig. Of de mooie plaatjes worden vergezeld van nietszeggend commentaar, of de tekst is zo slecht geschreven dat het een saaie opsomming van feiten wordt, waar gewoon niet doorheen te komen is. Om te bewijzen dat hiphop en literatuur weldegelijk samen gaan, wil ik terugkijken op een al wat oudere uitgave uit 1998: Egotrip’s Book of Rap Lists.

De naam zegt het al, dit is een boek vol lijstjes over rap. De kans dat 352 pagina’s met lijstjes doodsaai worden is heel groot, maar Egotrip is het gelukt om er een geweldig boek mee te maken. Het is vanaf de eerste pagina duidelijk dat de schrijvers er heel veel onderzoek in hebben gestoken. Hoe kom je er anders achter welke rappers er ooit bij de Mac hebben gewerkt? Of welke album titels er afgewezen zijn? (Originele titel Licensed to ill van de Beasties: Don’t be a faggot)
Het resultaat van al het werk mag er dan ook zijn: een boekwerk wat je gerust hiphopbijbel kan noemen, aangezien het zo compleet is. Het eerste lijstje wat je vindt is bijvoorbeeld “Important Firsts”: First hip hop DJ, First MC, First rap album on cd enz. En vanaf daar kan je het zo gek niet bedenken of er is wel een lijstje van, een kleine greep uit de lists:
-Little known facts about the creations of 21 famous rap songs
-Rappers who have recorded a song with a parent on wax
-Graf writers who rapped & rappers who wrote graf
-7 costly-ass artists to sample
-Rap logos based on “The Godfather”
En zo gaat het maar door… Het mooie is dat de lijstjes ook nog eens met veel humor en enthousiasme zijn geschreven. Ook zijn er veel lijstjes opgenomen van bekende artiesten. Wat te denken van “Kool Keith’s favorite places to pleasure himself in public” of “Biz Markie’s Favorite things”?

Een klein minpuntje is dat er bij bepaalde lists foto’s ontbreken. Bij dingen als “50 Great album covers” of “10 Cool stickers” is het toch leuker om wat beeldmateriaal te hebben. En natuurlijk zijn veel lists erg subjectief, over iets als “Greatest MC’s of all time”; kan je lang discussiëren. Maar goed: zo valt er natuurlijk altijd wel wat te bitchen. En hoewel het boek al wat ouder is (verwacht dus geen lijstjes over Anticon of Defjux) is het een musthave voor iedere zichzelf respecterende hiphopfan. Fris, informatief en grappig, een boek om te lezen, te herlezen en te herherlezen..

Note 1: De meeste boekhandels hebben dit boek niet meer op voorraad, maar met heb ISBN nummer kunnen ze hem makkelijk voor je bestellen.
Note 2: Bij dit boek hoort een cd, getiteld: Egotrip’s The Big Playback, met daarop een hoop dope oldskool tracks. Bijvoorbeeld de track met de gesproken “Zoom-a-zoom” baslijn die later door Dr. Dre en LL Cool J gebruikt is voor hun inbreng in de soundtrack van Bullworth Zoom.

“The best book I’ve ever read!!! and I can’t read!”
Chris Rock

Geplaatst door bowie op 28 september 2003