Een viering van legendes, culthelden en underground rap in onze music update!

Het is onze journalistieke plicht je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in hiphop. In het laatste decennium kwamen grime -opnieuw!-, drill, een golf ATL-young’uns en een house-trend over ons heen gewaaid. Maar we zijn uiteraard blij dat de ambacht ‘flex rappen op beats’ ook nog altijd bestaat. En aangezien er weer bijzonder veel ruimte is voor jazzy samples, stoffige drumpartijen, goede baslijnen met simpelweg bars erover, zitten we weer helemaal in de boombap.

Het artwork van Marlowe 3, het nieuwe album van producer  L’Orange en rapper Solemn Brigham.

Deze week doken we in onze Spotify-radar en besloten we onze music update weer een thema te geven: culthelden, legendes en ondergronds talent. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen. Het bezitten van een gruwelijke pen game, en de gave om mét of zonder drums soepel te flowen als een lavalamp.

Uiteraard konden Griselda-familieleden Conway The Machine en Benny The Butcher niet ontbreken. Beide werken samen met G Herbo op zijn vandaag verschenen dubbelalbum Survivor’s Remorse. En zo staan er wel meer knetterharde collabo’s in onze playlist. Op papier kan een samenwerking tussen Cormega en Lloyd Banks al amper fout, laat staan tot je het heerlijk jazzy golvende Grand Scheme hebt aangeslingerd.

Cormega’s nieuwe album ‘The Realness II’

Daarnaast kleuren de stemmen van Mach-Hommy en Your Old Droog heel fijn bij elkaar, en maken Solemn Brigham en L’Orange zich op voor een nieuw gezamenlijk project. Op de koppenknikker Royal worden ze bijgestaan door Blu en Joell Ortiz. Triomfantelijke koperblazer-samples, dikke drums en gáán. Meer cult-rap is er van Atmosphere (nieuwe single!), Open Mike Eagle (banger!) en Homeboy Sandman.

De hoes van CHOSEN, het nieuwe album van Eddie Kaine, werd vormgegeven door Nederlander Rob Worst

Een nieuwe postume featuring van Mac Miller is er ook, op de nieuwste track van Robert Glasper. Anyway, we raden je gewoon aan de volledige 70 minuten te genieten van de playlist-update. Je komt ook nog een MF DOOM-tribute tegen van Heist-Rockah (de enige NL-talige joint) en kunt kennismaken met bijvoorbeeld GRIP en Eddie Kaine.

Stream de hele selectie van deze week hieronder. Abonneer op de playlist via Spotify en blijf up to date. Enjoy!

Geplaatst door bowie op 14 oktober 2022