Een dwarsdoorsnede van de Nederlandstalige rap anno deze winter

De écht koude dagen lijken inmiddels achter ons te liggen. Er was ooit een tijd dat januari en februari het nieuwe releasejaar moesten aanzwengelen, maar in de digitale tijd is het gewoon elke vrijdag raak, óók in de winter. Het festivalseizoen is veelbelovend; met o.a. Paaspop, Lowlands, Rolling Loud, Dauwpop en North Sea Jazz die al vele hiphopnamen bekendmaakten. Veel van de Nederlandstalige acts die er staan, zullen nieuwe muziek ten gehore brengen. Want vanuit de hele Benelux – van Brussel tot Spijkenisse en van Zwolle tot Almere – regent het kwaliteitsrap van de bovenste plank.

Zo is daar Jazz Brak, de evenknie van Zwangere Guy vooraan op het podium tijdens Stikstof-shows, die zich opmaakt voor zijn solodebuutalbum BRAK. Dat verschijnt over een maand (o.a. op gelimiteerd geel vinyl), en inmiddels zijn er twee singles los. RONDE CIRKELS en HOEKEN EN MUREN. Laatstgenoemde is een duizelingwekkende banger waarop de BXL-spitter over een hypnotiserende Arabisch klinkende sample en een knetterharde drumpartij de verdeeldheid in zijn stad blootlegt: “BX, dat zijn negentien gemeenten rien à voir / de verschillen zijn hier groot, ook met maar één straat van elkaar!”

Maar er zijn al meer hiphop-heavyweights die volledige platen uitbrachten: Sticks, Boef, Beumers & Tibbert. Daarvan hebben we uiteraard wat krenten uit de pap gevist, maar ook van aankomende full lenghts verschenen al voorproefjes. Vandaag is er een dikke single verschenen van CHO; Special werd geproduceerd door Reverse, en doet toch stiekem ook wel snakken naar een hele plaat van dit duo.

En zou Typhoon bezig zijn met een album? Het Eind biedt er in elk geval weer hoop op. Nieuwkomers Lusho, Moony11 en JAH overtuigen met hun tunes, maar ook veteranen als Engel (met Masta Ace te gast!) en MC DRT en Sef, die we al bijna (of ruim!) twintig jaar volgen bereiken nog altijd nieuwe niveaus.

We hebben met grote zorg een afspeellijst gemaakt waarin we de tofste tracks van Nederlandse en Belgische makelij van de afgelopen tijd hebben geselecteerd. Druk op play, geniet. Cheers!

Geplaatst door bowie op 24 februari 2023