Edo Maajka – Stig’o Cumur

Stig’o Cumur, het klinkt als iets smerigs dat in je huig omhoog komt geborreld als je in een verkouden bui je keel ophaalt, het is echter het derde album van de Joegoslavische rapper Edo Maajka. Toen ik dit album in mijn handen gedrukt kreeg, werd mij verteld dat dit een Kroatische plaat was, het leek me een uitdaging om met de paar woordjes Servisch die ik ken iets van de inhoud van Stig’o Cumur te ontrafelen. Hier begon een taak die toch iets minder gemakkelijk bleek te zijn, dan dat ik in eerste instantie dacht.

Na het album tweemaal volledig rondgeluisterd te hebben, dacht ik te maken te hebben met hersenloze schreeuwerige hiphop van een kerel die boos was op alles zonder er een reden voor te hebben. Nadat ik even wikipedia erbij had genomen voor wat achtergrondinformatie bleek dat ik er dus echt geen reet van gesnapt had. Edo Maajka is zelfs een vrij intelligente jongeman, door financiële problemen heeft hij zijn universitaire studie strafrecht moeten stoppen en is hij uit pure noodzaak gaan rappen voor geld. In Kroatië nam hij zijn eerste twee albums op Slušaj Mater (luister naar je moeder) en No Sikiriki (het leven is mooi) waarmee hij binnen de kortste keren de meest populaire rapper van zowel de oude Joegoslavische staten als Kroatië werd.

In 2005 begon hij aan het opnemen van Stig’o Cumur, een album dat qua inhoud meer te bieden heeft dan ik in eerste instantie doorhad. Vooral de consequenties van de oorlog in Joegoslavië vanuit het oogpunt van een Bosniër geven het album een zware lading. Gelukkig heeft Edo een uitgesproken mening en genoeg originaliteit zodat het onderwerp niet onnodig gerekt wordt. Een ander onderwerp op het album is Severina, een Kroatisch popzangeresje waarmee Edo een vete heeft vergelijkbaar met Eminem’s praktijken in zijn hoogtijdagen van spotlightgeilerij. Edo verschilt echter van Eminem door op het origineel getitelde Severina geen woord over de dame in kwestie te spreken, het nummer gaat over de toenemende problemen in de Balkan. Op zijn vorige album luisterde het publiek niet naar zijn schreeuw om aandacht voor die regionen, door het nummer op zijn derde album Severina te noemen gingen de mensen ineens wel luisteren naar de boodschap die Edo over probeert te brengen. Eindelijk iemand die beef gebruikt voor betere doeleinden, hulde voor deze man!

Het is vreemd dat iemand die zo bekend en invloedrijk is in landen die hier niet eens zo ver vandaan liggen hier compleet onbekend is. Net zo vreemd vond ik dat Stig’o Cumur me zo moeiteloos wist te boeien. Het probleem ligt hem voor de meeste mensen helaas aan de bijna onoverkomelijke taalbarrière. Als je het bovenstaande artikel toch interessant vond, dan kan ik je alleen maar aanraden om te kijken of je Stig’o Cumur ergens op de kop kan tikken, Edo Maajka verdient het.

Meer info: http://www.edomaajka.com

Tracklist:
01. Uši zatvori (Shut your ears)
02. Bomba (“The bomb”)
03. Budi ti (feat:Ajs Nigrutin) (Be you)
04. Trpaj (“Stuff”)
05. Para na paru (Uš na fukaru) (Money on money)
06. Sretno dijete (Happy kid)
07. To mora da je ljubav (feat:Remi) (That has to be love)
08. To što se traži (feat:Dino Å aran) (That what you’re looking for)
09. Moj cijeli život (My entire life)
10. Za Mirzu (for Mirza)
11. Rek’o sam joj (feat: Sky Wikluh)(I told her)
12. Moš’ me pljuvat’ (You can spit on me)
13. Stvoren za rep (feat:Sky Wikluh i Frenkie) (Made for rap)
14. Blažena tišina (feat:TBF) (Placid silence)
15. Nikad više (feat:Munja-Defence) (Never again)
16. Severina (“Fm Jam” bonus track)

Geplaatst door bowie op 5 maart 2007