Edo G & Da Bulldogs – Life Of A Kid In The Ghetto, demos and rarities

Er zijn artiesten die hun opkomst en ondergang zagen binnen één decennium. Vooral de 90’er jaren was een tiental waarin een ontelbaar aantal rappers en groepen artistiek gezien het levenslicht zagen. Eén van de groepen destijds was Da Bulldogs, wie herinnert zich hun nog? Ongetwijfeld zullen de mensen die Ed O.G. kennen die naam nog herkennen. Ed O.G. is geen verkeerd gespelde vorm van Edo G, maar gewoon de naam waarmee hij samen met Da Bulldogs vanuit Boston begin jaren 90 de game instapte. Zijn debuut album Life Of A Kid In The Ghetto bracht diverse underground classics met zich mee zoals Be A Father To Your Child, I Got To Have It en de titel track van dit in 1991 gereleaste album. Ook bereikte I Got To Have It de nummer 1 positie in de Billboard Rap Singles Chart en de bijbehorende video werd nummer 1 in de Yo! MTV Raps lijst.
Na deze entrée bracht hij samen met Da Bulldogs nog een album uit in 1993. Roxbury 02119 was de titel, maar bracht niet het succes van zijn debuut terug.
Ondanks dit is Edo G doorgegaan en brengt hij tot op de dag van vandaag nog steeds dope tracks en albums uit.

Ed O.G. & Da Bulldogs hebben voorafgaand aan Life Of A Kid In The Ghetto en tussen het eerste en tweede album aardig wat opnames gemaakt bij producer Joe Mansfield. Deze besloot om al deze opnames op een dubbel CD te zetten om deze tijden te laten herleven en hiermee ervoor te zorgen dat dit vereeuwigd wordt. Op de dubbelaar staan originele demo versies van onder andere I Got To Have It, maar ook heel veel materiaal wat nooit uitgebracht is.

Bij het opzetten van dit album waan ik me echt een dikke 15 jaar terug in de tijd. De beats zijn typische begin 90’s producties en de rhymes niet al te complex maar wel effectief. A Nigga You Can’t Fuck With is zo’n track met featurings van Scientifik, Herb & Smit.
De andere maar zeker niet oninteressante feature is die van de teacher KRS-One op How It’s Supposed To Be. Net als de andere tracks is deze ook productioneel gezien simpel en rauw. Opvallend is dat KRS hier een verse dropt van Mad Crew van zijn Return Of The Boombap album, misschien niet wetende dat deze release ooit nog zou komen. In vergelijking met Edo’s latere werk is het leuk om te horen hoe hij zich lyrisch in positieve zin heeft ontwikkeld. Qua topics was hij toendertijd al on point en had duidelijk een boodschap, misschien zelfs meer dan nu. De opnames klinken voor het grootste gedeelte “stoffig”, wat wel weer een extra rauwheid met zich meebrengt. Stel het je voor als dat je een cassette bandje afspeelt, sommige tracks klinken wat beter, sommigen minder.
Grappig is ook om te zien dat er van een paar tracks 2 versies staan: een eerdere of oorspronkelijke versie, hoorbaar aan de slechtere kwaliteit, en de uiteindelijke versie. Dat die uiteindelijke versie nooit op een album of single zou uitkomen hebben ze toen uiteraard niet geweten. Gelukkig zijn de tapes en DAT’s van Joe Mansfield niet bij het oud vuil beland, maar zijn al deze opnames op dit album vastgelegd.

Wat mij betreft is dit een release die vooral voor de ouderen onder ons bedoeld is en specifiek voor Edo G junkies. Het is dope om te horen wat Ed O.G. allemaal heeft opgenomen in de tijd met Da Bulldogs. Voor de jongere, wat dieper gravende, luisteraar is het naast de standaard 90’s classics ook de moeite waard om te checken, alleen de kans is wat groter dat je afhaakt na een paar tracks…

Tracklist CD 1:
01. I Got To Have It (Original Demo Version)
02. I’m Different (Original Demo Version)
03. Feel Like a Nut (Original Demo Version)
04. She Said It Was Great (Original Demo Version)
05. Be a Father To Your Child (Interlude)
06. Do What I Wanna Do
07. Brand New Style
08. Me and You Girl
09. Punk Like You
10. Can Ya Feel It
11. Punk Like You #2
12. I Love My Mother
13. A Nigga You Can’t Fuck With
14. Funky Style

Tracklist CD 2:
01. How It’s Supposed To Be
02. Fight W Your Words
03. Stay Funky
04. You Got That
05. Stay Funky #2
06. What Up
07. Me and You Girl #2
08. Check Out the Beat
09. I Don’t Play Around
10. Why It Gotta Be Like That
11. You Got Dat
12. Why It Gotta Be Like That #2
13. Bed Partner
14. Call Me Conceited

Meer info

Geplaatst door bowie op 27 september 2008