EarlGreyBeats doet mee op het #HIJSBEATS2 album!

EarlGreyBeats werd in maart nog tweede in de online beatbattle, maar een maand later trok hij alsnog aan het langste eind. Hij won de battle van april, dus  produceert hij aanstaande zaterdag mee aan het album dat we gaan opnemen. De hele line-up is hier te lezen. Wij spraken met de Eindhovense producer.

danieljantzenvidscr2

Hoe ben je begonnen met beats maken?
“Het begon allemaal op mijn twaalfde, toen ik me afvroeg hoe electronische muziek eigenlijk gemaakt werd. Toen ik een kleuter was speelde ik al kerkorgel maar ik wilde altijd mijn eigen muziek maken en geen noten naspelen. De spark voor mij om muziek te maken was ARAABMUZIK. Ik wilde bereiken wat hij kon doen en uiteindelijk ging ik op zoek naar programma’s om beats mee te maken. Na veel geploeter in Sony Acid, Vegas Pro, Audacity en FL Studio leerde ik uiteindelijk hoe ik mijn eerste simpele beats kon maken. Het waren altijd boombapbeats. Niet veel later ging ik sparen voor mijn eerste MIDI-keyboard en usb-platenspeler om mee te samplen. Toen ik het steeds meer onder de knie kreeg leerde ik ook trap en andere soorten hiphop kennen. En uiteindelijk probeerde ik mijn eigen dingen in te spelen in plaats van samplen. Ik heb veel gependeld tussen programma’s maar uiteindelijk is FL Studio het programma van mijn keuze geworden. Ik heb nu geleerd hoe ik muziek moet maken maar er is altijd wel ruimte om nieuwe dingen te leren als het gaat om het maken van beats.”

Wat vond je van de HIJS Beatbattle?
“Ik vind het een tof idee. Het brengt producers en artiesten bij elkaar en dat zorgt ervoor dat mensen vanuit heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten en bezig kunnen zijn met muziek maken.”

Had je verwacht dat je zou winnen?
“Het zou onnatuurlijk zijn wanneer je bij een battle meteen verwacht te winnen. Ik had een beat gemaakt en die had ik ingezonden. Mijn insteek was: Ik zie vanzelf wel wat er gaat gebeuren, als ik het win is het alleen maar tof!”

“Met trap kan je alle kanten op gaan doordat je kan spelen met geluiden en je eigen melodielijnen kan maken.”

Wat kun je vertellen over je winnende productie?
“Ik heb Aftermath zo uniek mogelijk proberen te maken en ik heb er veel mee geëxperimenteerd. Ik heb veel gebruik gemaakt van simpele basic synths, maar ik heb er alles voor uit de kast getrokken om mijn samples en synths te manipuleren naar mijn eigen wil. Bij mijn beats gebruik ik bijna nooit VST-plugins. Alleen de basic vst’s en synth samples waarmee ik speel. Omdat ik al jaren op die manier produceer weet ik precies hoe ik mijn eigen sound moet creëren zonder dat je daarbij dure gear nodig hebt.”

Ga je voor de plaat net zo’n trappy productie maken?
“Waarschijnlijk wel. Ik heb in mijn beginjaren bijna altijd oldschool beats gemaakt. Uiteindelijk begon dat te vervelen omdat de sample de vibe van de beat altijd overheerst. Met trap kan je alle kanten op gaan doordat je kan spelen met geluiden en je eigen melodielijnen kan maken. Daarmee heb je meer controle over de beat en hoe je hem wil laten verlopen.”

Heb je zin in de opnames?
“Ik kijk er zeker naar uit. Ik ben benieuwd wat er van gaat komen omdat ik altijd thuis muziek maak en nooit met rappers on the spot bezig ben. Het lijkt me een interessante ervaring om nieuwe mensen te leren kennen die ook gedreven bezig zijn met muziek maken.”

Zaterdag kun je de opnames live volgen via Snapchat (hijssnaps) en Instagram. De plaat wordt een week later gepresenteerd op het I Love HipHop Festival in Den Haag, waar ook o.a. Zwart Licht, Broederliefde en Josylvio optreden. Tickets kosten vijf euro en zijn hier verkrijgbaar.

Geplaatst door bowie op 16 juni 2016