DuvelDuvel opent Annabel met legendarische show

Een volle bak op maandagavond? DuvelDuvel en ruim duizend liefhebbers van hun muziek bewezen afgelopen maandag samen dat het kan. Het pastte ook wel perfect in de af en toe absurde werkwijze van de eigenzinnige formatie, die eerder al een albumrelease vierde in het Nederlands Architectuurinstituut terwijl ze een album met een cover in de vorm van een schilderij uitbrachten; een show aankondigen op vrijdag om vervolgens aan het begin van de werkweek het overwegend Rotterdamse publiek te trakteren op wat ‘misschien wel hun laatste show zou kunnen zijn’ tijdens de opening van het splinternieuwe poppodium Annabel.

IMG_6259

Nadat Th’Acquisition de binnenstromende mensen in een heerlijke 90’s vibe heeft gebracht met veel classics en de Nijmegenaren Festus en Victoire van Turtleville een korte show met een saaie, repetitieve performance hebben gegeven en daarbij ook niet echt konden rekenen op crowd response is het aan Theo Wesselo (Rembo & Rembo) om de bewoners van ‘de rots’ het podium op te roepen, maar niet voordat hij de toko officieel heeft geopend: “Moge hier de beste dj’s en tofste bands op komen treden. Nou, het is tijd jongens… DuvelDuvel, laat die gasten maar komen!”

DuvelAnnabelIMG_5992

Wat volgt is een 50 minuten durend feest der herkenning; dat om precies te zijn bij Hoijjjjj! begint en rond half tien bij Wie Is Ut? eindigt. Duvel, Supah en Git Hyper zijn hongerig door hun lange afwezigheid en bij elke instart van een nieuwe track is een collectieve “Oooh!” te horen in de mooi opgeknapte zaal. De beats knallen, met dank aan geluidsman Nikes, loepzuiver uit de speakers en de mc’s hebben er zin in: “Als ik zeg DuvelDuvel, dan zeggen jullie met ma pangpang!” leert Supah de crowd om tijdens de show een steeds hardere “Met ma pangpang!” als respons te krijgen.

DuvelAnnabelIMG_6117

En de klassiekers – voornamelijk van Aap-O-Theek – komen stuk voor stuk voorbij: Dubbelspel, Sjonge De Jonge, Iemand Moet Het Doen (wat knalde die, zeg), Delftsblaw, Tis Leuk Geweest en zelfs Lawness. Tracks worden kort ingeleid door te hypen: “Git, zijn ze klaar voor deze?” of “Dit wordt er eentje, hoor!” is genoeg om elke beatdrop te doen exploderen en vervolgens het publiek een karrevracht aan quotables te laten meerappen. En zoals old school mannen het betaamt wordt de dj nog ruimte geboden om zijn skills te vertonen. En waar bij sommige reünie- en/of revueshows veel gastartiesten op komen draven, staan die nu allemaal in het publiek en niet on stage. Daarmee houdt DuvelDuvel het ook puur DuvelDuvel, zoals beloofd.

DuvelAnnabelIMG_6325

Muzikale verrassingen zijn er wel: zo spelen ze Fok Ze, Xit Erin van de Whisky Op De Aperotz mixtape en staat als primeur ook Lelijk op de setlist, maar die wordt volgens Duvel bij gebrek aan een instrumental op z’n Amerikaans gerockt, met vocalen erop dus. Veel maakt het niet uit, de Kubus beat valt goed in de smaak, net als Buitenwesten en Wat Heb Je Voor die ook worden gespeeld, en ook het muzikale einde ligt in de handen van die producer. Maar niet voordat Duvel aankondigt dat dit de laatste track (en de laatste gig) gaat zijn en even naar boven loopt om wat te gaan halen. Hij haalt zijn dochter on stage om mee te dansen op Wie Is Ut? (“Ik rol niet zomaar met m’n kleine, ik wil dat ze dit nooit meer vergeet”) en daar-issie-dan; een pit op maandag, terwijl Duvel zijn kleine kust en Supah het intermezzo uit de originele track ook live ten gehore brengtDuvelAnnabelIMG_6225DuvelAnnabelIMG_6239

Na afloop valt er een jammer genoeg een stilte in de zaal en wordt iedereen vriendelijk verzocht zich naar de foyer te begeven, waar nog wél de nodige Nederlandse hiphopclassics worden gepompt. Uiteindelijk staan we al rond tien uur buiten, maar wat geeft het? Het woord ‘legendarisch’ is hier op z’n plaats. DuvelDuvel heeft zijn beste en meest energieke show ooit gegeven. Moge er meerdere volgen in deze mooie zaal. De apen hebben in elk geval niet alleen hun sporen ruimschoots verdiend, maar ook op memorabele wijze achtergelaten in Annabel.

DuvelAnnabelIMG_6361

Fixtures
Hoogtepunt: de grote hoeveelheid Aap-O-Theek tracks
Dieptepunt: het voorprogramma
Bier: € 2,70
Wc: gratis
Garderobe: kluisjes tegen betaling
Geluid: prima
Bezoekers: 1000+
Damage: € 5,- – € 10,-
Cijfer: 8.5

DuvelAnnabelIMG_6153

Geplaatst door bowie op 4 november 2015