DutchMan

Openlijk Dichten is de nieuwe release van DutchMan die alweer een tijdje de switch naar het Nederlands maakte. Hoognodig tijd om met Dutch af te spreken in Rotterdam met het zonnetje aan het water.

Wat kunnen we van je album verwachten? Wordt het autobiografisch, een album met een rode draad, een mix van alles of vooral brag en boast shit?
Je kan wel zeggen dat het een rode draad heeft ja. Ik geef mezelf best bloot op Openlijk Dichten, vandaar ook de titel, ik wil mensen een beetje kennis laten maken met de persoon Dutchman en wat er zoal in mijn hoofd omgaat, you know. Het is vooral eerlijke hiphop, daar sta ik voor, eerlijkheid… Er is zo verschrikkelijk veel bullshit deze dagen, niet normaal meer. We moeten kritisch blijven weet je. Ik breng mezelf.

Het campingleven?
Nee het campinggevoel..hahaha !

De overstap van Engels naar Nederlands:
Mijn eerste Nederlandse verse was voor de track Opgekankert met Mike. Dat voelde zo goed dat ik meer in het Nederlands ben gaan schrijven. Ik deed het leuk als Engelstalige MC, maar dit is echt Dutchman zeg maar. Ik kan me nog beter uiten in het Nederlands, omdat het toch mijn moedertaal is. Misschien komen er ooit nog Engelstalige tracks in de toekomst. Ik voel me hier lekker bij, en dat is essentieel bij het maken van goede tracks, dus ja.

‘’Denk vooruit’’
Dit nummer heb ik geschreven vlak na dat de moeder van een goede vriendin van mij overleed. Ik maakte het van dichtbij mee en het raakte me. Ik besloot er een tekst over te schrijven en het verrast me dat mensen er tot op de dag van vandaag mij erover aanspreken. Ik krijg zelfs notes van peeps of ik de tekst voor ze wil uittypen enzo. Mensen kunnen zich er aan relateren, ze voelen het, en dat is voor mij ook alleen maar prachtig. Het geeft me kracht en inspiratie om door te gaan.

Je lijkt wat rustiger en volwassener te zijn geworden qua MC’en zover ik daar over kan oordelen. Hoe denk je daar zelf over?
Ik heb een lastige tijd achter de rug. Ik wist niet precies wat ik wilde en was opzoek naar mezelf. Nu heb ik mijn draai aardig gevonden. Ben lekker bezig met muziek en vandaar dat ik wat rustiger ben geworden. Ik heb veel geleerd en denk veel na, vandaar dat mijn teksten ook wat volwassener zijn geworden. Klopt als een bus…

Veel MC’s en crews zijn aan het experimenteren met samenwerkingen. Yes-R heeft bijvoorbeeld een single met Eddy Zoey op het moment. Hoe denk jij over dit soort samenwerkingen, voegt het iets toe aan hiphop of raken we steeds verder weg van de ’’roots’’?
Ik heb er niet zoveel mee. Ik vind Yes-r zoiezo niet zo dope. Het is leuk voor het geld maar het voegt niet echt iets toe heb ik het idee. Als ik voor zoiets gevraagd zou worden zou ik er zeker op ingaan, dat zeg ik je eerlijk, gotta eat weet je… Maar het voegt niet direct iets toe. Behalve fame en geld in je zak.

Je stijl is over het algemeen rauw en direct. Zeg dat iets over jou als persoon of gebruik je hiphop met name om je agressie te uitten?
Ik ben best een gevoelige papi. Ik ben over het algemeen vrij rustig en gemoedelijk, maar als ik echt heel boos ben, kan ik wel eens gekke dingen doen. Ik zie mezelf wel als een temperamentvol mens ja. En tracks zoals Opgekankert is af en toe gewoon ff nodig om je aggressie te uiten, vooral live doet ie het goed..zeker samen met Mike erbij.

Dokwerk(2 mans project met Junior van 0118-Vier) komt er binnenkort ook aan. Hoe is dit onstaan?
Ik ben zelf geboren in Vlissingen. Daardoor ken ik veel van die jongens daar en Junior vond ik het beste uit de verf komen van die gasten daarom heb ik hem gevraagd of hij wat wilde doen. dit is uitgegroeid tot dokwerk wat in 2006 zal komen. Ik vind hem erg dope en we zitten op een lijn, dus die shit gaat knallen. Op Openlijk Dichten staat trouwens een bonustrack van Dokwerk, Schakels op scherp. Op een beat van Presto.

Je staat bekend om je kritische blik op de hiphopscene. Daarom ben ik erg benieuwd hoe je denkt over de opkomst van gimmick’s. Denk aan de Jeugd van Tegenwoordig en de Land van Ooit beweging.
Dan komen we weer op eerlijkheid. Ik hou niet zo van gimmicks. Sterker nog ik heb er een hekel aan. Ik hou van eerlijke hiphop. Ik hou teveel van hiphop om te lachen om dit soort gimmicks. Daarom kijk ik ook heel weinig muziekzenders op tv, teveel bullshit man. Hou maar op.
 

 • ‘’Hou op met onzin praten en kom uit die matrix, er is werk aan de winkel. Ook voor mij en dat weet ik’‘
  Dit is een line uit je nummer Rust Zacht wat je opgedragen hebt aan de vermoorde tiener Fabian uit Rotterdam. Wat kunnen wij hier aan doen en wat kun/wil jij hier aan doen?
  Wat ik mis is respect. De maatschappij is een tyfuszooi. Ik kan genieten van een dag als vandaag. Lekker in het zonnetje op een mooie locatie. Maar er is een hoop mis met de jeugd man. Hoe ziek is het dat een tiener wordt vermoord met een mes door een andere tiener! Kom op man! Gaat veel te ver. Tieners moeten lessen op school en thuis krijgen man, gedragsregels..socialiteit..wat is goed en wat is fout..en ik denk dat de opvoeding, dus de rol van de ouders hier heel erg belangrijk in is, samen met de school natuurlijk.

  Hoe zou jij jezelf als persoon omschrijven?
  Eerlijk, gevoelig, aardig, gemoedelijk, rustig. Maar als je me disrespect, kan ik erg naar worden, geloof me, je moet niet met me fokken, dat meen ik serieus, ik zal respect tonen en ik verwacht dat ook van jou!

  De track opgekankert op spiekremixes die werd in een later stadium gecensureerd en laatst deed je deze track en bestond de live versie wel uit het origineel? Hoe zit het nou
  Voor het geval dat mensen over het woord K gingen klagen hebben we op spr2 een gecensureerde versie gedropt , maar live doen we altijd de rauwe versie.

  Er zijn op het moment veel schokkende tracks in omloop, denk aan de Kimo diss naar Lange Frans, Waar ligt voor jou de grens? Wat vind jij niet kunnen?
  Wat Kimo heeft gedaan vind ik persoonlijk niet kunnen man, ik zeg je eerlijk, ik vind het te ver gaan, onrespectvol.

  De track waar de clip pas voor geschoten is gaat over je manier van leven. Het van dag tot dag leven. Wat me opvalt is dat heel veel MC’s op deze manier leven. Waar zit dat hem in denk je?
  Ik ben nooit het 9 tot 5 of school type geweest. Dan ging ik de eerste week, de 2e en de 3e maar daarna was ik het alweer gauw zat. En zo ook met werk, als je eens wist hoeveel baantjes ik heb gehad..aahhahaha, niet normaal. Nu ben veel met hiphop bezig en daarnaast volg ik een trainingstraject bij de SKVR. Ik wil hiphop/rap workshops gaan geven op scholen, en zij geven je de fijne kneepjes van het vak, is erg interessant. Maar ja, ik denk dat veel hiphop artiesten met de dag leven, als ik om mij heen kijk dan… Misschien artiesten van andere muziekgenres ook wel hoor. Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Als je een regular job hebt en je zit op kantoor ofzo, dat heb je natuurlijk met afspraken en planningen te maken, en die hebben wij niet allemaal. Hahahaha!
  Ik leef niet zo… Ik leef met de dag.

  Veel mensen die actief zijn in de hiphopscene zijn erg bezig met het ‘’representen van hun woonplaats’’ in andere muziekstijlen is dat veel minder. Hoe komt dat denk je?
  Dat is echt iets Amerikaans denk ik. Al in de begin jaren wilden de MC’s en crews laten horen en zien waar ze vandaag komen. En de ene stad is natuurlijk ook wat stoerder om te reppen dan de andere he! hahaha! Ik ben ook trots op Rotterdam ook al ben ik er niet geboren. It’s a beautiful city mennnn.

  Je bent een tijd geleden met de crew van HIJS mee geweest om ONYX en Liks te interviewen. Je bent toen aan de praat geraakt met Liks en hebt zelfs je ding gedaan tijdens de show. Er werd zelfs gesproken over een collabo. Hoe is dat verhaal afgelopen en hoe kijk je op deze avond terug?
  Ik heb die avond veel gechilled met J-Ro. En ook een goed gesprek met hem gehad. Hij vond mij en wat ik deed dope en nodigde me uit die avond een track on stage te doen. Daarna zou hij naar Zweden gaan. Waar hij me ook voor heeft uitgenodigd. Maar dat ging op het laatste moment niet meer door, helaas. Hij ging daar de studio in met Spotrunnaz en zou wat optredens doen daar. Wat betreft die collabo. Die zal er niet meer komen denk ik. Ik ben nu bezig in het Nederlands. Ik heb weinig inspiratie meer om Engelstalige shit te schrijven. Maar het was echt interessant om ff met die man te hangen. Hij draait al zolang mee en heeft al zoveel ervaring opgedaan, zowel op stage als zakelijk.

  Je bent pas terug gekomen uit New York. Kun je vertellen hoe het was om een tijd te verblijven in een heel ander land met hele andere gewoonten?
  Nou pas?? Is alweer een tijdje terug hoor! New York is fantastisch mooi en niet te beschrijven. Ik kan je vertellen hoe geweldig het is. Maar je moet het voelen. Ik ben overal geweest… Bronx, Harlem, Brooklyn… Queens. Vooral toen ik in the Bronx was (op de plek waar Pun leefde en opgroeide) kreeg ik een apart gevoel man, niet te beschrijven! Ik keek naar al die huizen en ik zag al die Puertoricaanse vlaggen hangen bij mensen voor het raam en in de tuinen. Toen kreeg ik echt een gevoel van: “Damn” Hier leefde die man dus… Dit was zijn hood." Het zelfde gevoel kreeg ik toen ik in Harlem was en in de hood van Big L was. Onbeschrijfelijk! Als hiphop liefhebber is NY de shit natuurlijk, maar ook een non-hiphop liefhebber zal zich vermaken als een motherfucker hoor!

  Je hebt daar Brooklyn Academy ontmoet en daar zou mogelijk een collabo uit rollen. Komt die er nog?
  Zoals ik al zei,ik laat het engelse ff voor wat het is. Nee dus. Ik heb vooral veel lol getrapt met die gasten. Het was erg gezellig. Dope kerels..echte hiphop cats..ze leven echt voor die shit!..

  Er is veel te doen over ’’gangstarappers’’ die slechte invloed zouden hebben op de jeugd door hun seksistische uitlatingen en schaars geklede dames in de clips. Denk je dat de jeugd negatief beïnvloed wordt door dit soort clips of komt het door andere invloeden?
  Het is denk ik een mix van. Maar hiphop heeft er zeker wel een invloed op. Als je kijkt wat er op tv komt tegenwoordig. In de clips van 50 Cent en dergelijke. Als je 13 bent denk je dat het echt is weet je. Dan denk je dat hiphop om guns, juwelen en chicks gaat. Hiphop is er veel te mooi voor. Ik zie het als mijn taak om het eerlijk te houden en zo een ander beeld van hiphop weer te geven. Ik erger me er aan. De media belicht hiphop van de andere kant. Ze zetten vooral 50 cent en G-unit in de spotlight. Omdat daar het geld zit. Daarom kan ik het mensen ook niet echt kwalijk nemen als ze een ander beeld van hiphop hebben. Je ziet niet anders. Daarom zijn wij er. Om dat beeld te veranderen. De essentie van hiphop laten zien. Ik zie het als mijn taak dat over te brengen op de kids, vandaar dat ik ook workshops ga geven… We gotta teach the baby’s man!

  Luister je nog andere muzieksoorten behalve HipHop? Zo ja, welke?
  Ja man, zeker wel..oude soul, nieuwe voel ik lang niet altijd..verder oude pop, rock en klassiek.
  Ik hou van muziek weet je, en dan kan je niet alleen maar naar HipHop luisteren he.. Ik vind Sade echt de shit, haar luister ik erg vaak, die Lovers Rock cd heb ik echt helemaal grijsgedraaid! Maar Coldpay vind ik ook echt dope, en dat is weer iets totaal anders. Ook luister ik best veel klassiek… Mozart… Bach… Vivaldi en noem ze allemaal maar op, that’s beautiful men! Ik ben ook een fan van Libera, dat is een Engels kinderkoor, ik ken het via mijn moeder, ik krijg daar zware inspiratie van en het veruimt mijn geest… Check het maar eens! Verder heel veel oude soul…Delfonics, David Ruffin, Independents en Stylistics… Die shit voel ik zo erg he, dat is pas muziek van het hart! Als ik daar naar luister denk ik: fuck de RnB van nu! Wat een slap aftreksel is het dan toch!
   

 • Jouw laatste boodschap aan hiphoppend NL?
  Blijf die echte/eerlijke hiphop shit supporten in NL, er is zoveel tyfustroep op tv en radio deze dagen… Hou die ECHTE shit levend!
Geplaatst door bowie op 11 oktober 2005