The Dutch Swedish Compilation

Krylon opent vakkundig DSC waarin de “European Superstars” worden gehuldigd en er wordt gevraagd om een samenwerkingsverband van Europese hiphop.
Mics of Fury vervolgt in een chille ode aan hiphop met het nummer “Backtrack”, dit is een remix, het origineel ken ik helaas niet, maar dit nummer is zeker wel relaxed. Jammer is alleen dat er al zoveel odes aan hiphop bestaan dus in dat op zicht is er niks nieuws onder de zon.
In “Amsterdam” volgt een tweede ode maar dan besteed aan Amsterdam. Als niet Amsterdammer doet het me niet zoveel, maar het draait natuurlijk ook om vrijheid, van lekker doen wat jezelf wil en niet te lang bij alles stil staan maar gewoon genieten van die joint in Wietstad numero 1.
“Delegacy” vindt ik geen bijzondere track, maar is wel een track waarop je tot rust kunt komen, vooral als je in de file mocht staan.
In “M.O.N.E.Y.” vertellen Dirty Recipe en Shockwave over het geld en al die dingen die mensen begeren maar waarmee ze uiteindelijk niet beter van zullen worden. Vanaf het moment dat Dirty Recipe inspringt vindt ik de track sterker worden, een goede collabo dus.
“Just Basic” is een funky/jazzy track van Basic onder de categorie braggin’ and boastin’ met een zomergevoel, vooral het tromgeroffel is erg dope en het refrein pakkend, ik ga dus fluitend door met de rest van de review.
“Goede Voornemens” een lekkere track met een droevige beat waarin Kas uitblinkt met duizend en een woorden, gevolgd door Terilekst. SpaceKees neemt het refrein voor zijn rekening. Het meest opvallende nummer is voor mij het nummer “Shika Lako” waarin men in het Swahili rapt over een sluipende beat met een zeer leuk refrein dat de hele tijd blijf hangen. Lekker vaag op straat dit mee rappen waarop iedereen je aankijkt en vraagt waarvan je last hebt. Een erg dope nummer dus.
Supreme court laat ook goed van zich horen middels afgezanten Lingwistikz en Madgical Madness. Het nummer “Spine Tinglers” heeft de meest dreigende beat van de cd, en de metaforen worden er lekker rauw opgelegd en begeleid met scratches, dus zet je boxen extra hard bij dit nummer. “Pieces of the Puzzle” heeft juist weer n vrolijke/mysterieuze beat waar over lekker geflowed wordt en er levensvragen gesteld worden door de heren. “We’re searching for the pieces of the puzzle of this life, we find one, we pick em up, look and lay em down, so we move on, precious time that we spent, riddles that we solve, question marks that we ban.”
Het serieuze karakter wordt in “Risking Everything” een tandje bijgedraaid en de beat zet je ook aan tot nadenken.
Promoe verzorgt met de track Big In Japan horen dat hij niet alleen Zweden represent maar ook Europa en het spel even hard als iedereen kan meespelen.
De outro verzorgt Marquiz die beatboxend het element dat vaak over het hoofd wordt gezien weer leven in blaast en tegelijkertijd het sprookje van de cd uitblaast.

“The DSCompilation” is een zeer dope cd en zeker wel aan te raden, zeker gezien de prijs die wordt gevraagd. Ondanks de vele aangeleverde braggin’ & boastin’ tracks bevat deze cd veel variatie en een groot aantal artiesten die iedereen wel wat bieden. Slechts lof voor deze compilatie waar veel tijd is in gestoken om de twee landen te verenigen.

Tracklist:
01. Dj Krylon – Intro
02. Mics of Fury – Backtrack (Remix)
03. Rick D & Genstar – Amsterdam
04. Prospekt & Anunaki – Delegacy
05. Boomoperators – Mr Morfine
06. Dirty Recipe & Shockwave – M.O.N.E.Y.
07. Basic – Just Basics
08. Kashal Tee & Sankofa – You like that, don’t you bitch
09. DJ Mass & Rescue – I doubt that you’re ready
10. Terilekst ft Spacekees, Kas – Goede voornemens (Remix)
11. Godessa – The right card
12. Mazy – That’s how much I love you
13. X plastaz – Shika Lako
14. The Narcs – 48 hours left
15. Headtag ft Looptroop, Kashal Tee, Studda – Word exchange
16. Lingwistikz – Spine Tinglers
17. Speech Defect – One Tape Song
18. Magical Madness – Pieces of the Puzzle
19. Lost Lyricists – Risking everything
20. Promoe – Big in Japan
21. Marquiz – Outro

Meer info: hysteric17@hotmail.com
bestellen: http://www.lost-id.com/thedsc of http://www.recordbuddy.com

Geplaatst door bowie op 25 augustus 2002