- Vlijmscherp – kwestie van tijd ft. licks and brains & Jea

‘Trrrrrrrrring’

‘Wie is daar?’

‘Ik’

‘Wie?’

‘Ik’

‘Oké, deur is open’

Het is weer zover, tijd voor een inspirerend avondje met de gasten van Vlijmscherp. Zodra de lift me weer op de 4de verdieping heeft afgezet en de deuren gaan open hoor ik al de dreun van de bass die maar vanuit 1 huis kan komen…

Voordat ik verder ga wil ik eerst even terug naar 2005, the year it all started, Nick die toen nog op school zat schreef zijn eerste tekst tijdens de les puur uit verveling. Marv die 2 stoelen verderop zat had precies hetzelfde probleem… Het duurde niet lang of de twee hadden elkaar gevonden en om een lang verhaal kort te maken resulteerde deze oorspronkelijke verveling in de eerste mixtape. Vlijmscherp was een feit en ook de broer van Nick, Djo werd erbij gehaald om het geheel compleet te maken. Na de eerste EP kiest Djo er toch voor om achter de draaitafel te staan waar hij tot op heden ook terug te vinden is. Marv kiest na een gezamenlijk besluit om ermee te stoppen, dus werd er een nieuwe podiumkracht gezocht en gevonden. Guss, geboren en getogen in hartje Spijkenisse moest de kwaliteit van de tracks van Vlijmscherp tot een nieuw level trekken.

Tot op de dag van vandaag timmeren deze jongens hard aan de weg om de trap naar boven te beklimmen. Met meer dan 60 optredens waaronder grote festivals als Werfpop, Rokkesteen, Zomerjam en in voorprogramma’s bij de grotere HipHop acts zoals Opgezwolle, Typhoon en Jiggy Dje. Vlijmscherp heeft door de jaren heen een goede live reputatie en een grote schare fans opgebouwd. Door critici vaak geprezen voor de energieke optredens, goede flows en keiharde beats.

‘Pak ff een pilsie uit de koelkast, ik heb er nog 3’ Is het eerste wat ik hoor als ik een voet over de drempel zet.

‘Is cool man’

Natuurlijk staat de deur open en bij het binnenkomen van de studio annex woonkamer voel ik meteen dat er hier muziek gemaakt wordt. Nick, zoals gewoonlijk achter zijn PC, druk in de weer met de nieuwste beats. Guss op de bank gefocust op zijn telefoon, niet om zijn Facebook te checken maar om teksten te schrijven.

Er is niet heel veel veranderd door de jaren heen behalve dan het niveau van de muziek die een stuk hoger ligt als in 2005. Het keerpunt voor Vlijmscherp was misschien wel in 2009 toen ze besloten een deelproject te starten onder de naam LRC. De EP wordt een doorslaand succes en LRC bemachtigd dan ook een verdienstelijke finaleplaats in “De Grote Prijs van Zuid Holland”.

We gaan weer terug naar het heden, het LRC project is afgesloten en Nick en Guss focussen zich weer helemaal op Vlijmscherp. Met de komst van Vlijmscherp XL, een samenwerking met diverse bands laten ze hun veelzijdigheid duidelijk zien. Ook door de samenwerking met beatmaker Delano, wordt Vlijmscherp naar een hoger niveau getild.

Guss: ‘Nick zet ff een andere beat aan man’

‘Waarom?’

‘Omdat deze wack is…’

‘Jij bent wack’

Ik verbaas me niet echt meer om deze vrij informatieloze gesprekken, ik ben meer de lachende derde in deze context. Wat mij wel verbaasd is dat deze gasten aan het einde van de avond het toch mooi voor elkaar krijgen om weer een track te maken waar menig rapper een puntje aan kan zuigen…

Tekst: Bjorn de Jong

Vlijmscherp:
Nick van der Vaart
Gustinn Overeem
Jody van der Vaart
Delano Overeem