- Capitol Hill -What You Know About Love

Vanuit de Rotterdamse binnenstad bundelen drie talenten hun krachten. Onder de naam Capitol Hill zijn zij vastberaden hun weg te banen in het door pop/r&b electro gedomineerde landschap dat de muziekindustrie anno 2011 vorm geeft.

Clifton Bryan Giersthove zag mogelijkheden toen hij in het voorjaar van 2010 werd benadert door Demis “PRO-X” Rolador, de wederhelft van de Rotterdamse groep BS-ONE voor de productie van diens tweede solo album.

Na de opname van het eerste nummer legde Bryan zijn plannen voor aan PRO-X een groep oprichten met internationale ambities.

PRO-X zette zijn plannen voor een soloalbum in de ijskast en gedreven door het enthousiasme van Bryan gingen zij actief opzoek naar vrouwelijke vocalen voor de nieuw te vormen band.

Aanvankelijke hadden zij het idee voor een viertal, maar al gauw werd duidelijk date een drietal de beste optie was. Een zoektocht naar talent via sociale media leverde de nodige teleurstellingen en minder getalenteerde kandidaten op.

Totdat Bryan zich zijn ontmoetingen herinnerde met Odile Cheryl Dragman. Een jonge zangeres die al langer aan de weg timmerde via talentenjachten als IDOLS.

Bryan had in het verleden al gewerkt met de stoere Odile en wist van haar “streetwise vocals”. In 2003 werkte het tweetal al samen aan een album “Betterdayz” en omdat platenlabels het talent niet wisten te waarderen brachten ze zelf het nummer “Don’t Leave” uit in 2006.

Na het contact met Odile  te hebben gelegd, was de groep een feit. De eerste demo die zij als groep opnamen was “Too Much” een humoristiche kijk op het uitgave patroon van “golddiggers”.

Bryan begon met het schrijven van tracks en liet zich sturen door de kritische oren van PRO-X en Odile. Aanvankelijk werkte zij onder de naam New Presidents, maar moesten deze  naam laten vallen omdat varianten van deze groepsnaam reeds in omloop waren.

Tijdens de productie van het nummer “Soldier” kwam Bryan met de naam Capitol Hill, een verwijzing naar het Amerikaanse overheidsgebouw.

De stijl van Capitol Hill ontwikkelde zich in rap tempo tot een combinatie van rap en rock. De teksten van Capitol Hill hebben een sterk gevoel van rechtvaardigheid ten opzichte van de zwakkeren in de samenleving waar dan ook ter wereld.

Veel van de besproken issues op het debuutalbum “State of the Union” zijn internationaal herkenbaar. Toch hebben Bryan, PRO-X en Odile een duidelijke voorkeur voor de Amerikaanse invloed op de wereld.

En zolang deze wereld in beweging is blijft Capitol Hill erover schrijven.