Drop [dag 2]

De tweede dag van het Drop Breaks en Beats Festival vond in tegenstelling tot de eerste dag niet alleen in de Melkweg plaats, maar ook in de sfeervolle Amsterdamse Stadsschouwburg. Dit beloofde dus een breed programma en veel heen en weer geloop.

Het programma zou om 8 uur beginnen, maar de deuren gingen pas om 9 uur open. Dit zorgde ervoor dat alle tijden opgeschoven werden. De gehele avond werd het dus maar gokken hoeveel vertraging het programma ongeveer zou hebben. Een grootschalig festival als dit kan een falende organisatie dus echt niet gebruiken.

In de Melkweg was het Mystic Xperience uit Rotterdam die vrijwel direct bij het openen van de deuren zijn show begon. Vette beats en Engelstalige teksten vulde de nog lege zaal. Omdat er veel fouten in de show zaten moesten er in totaal 4 tracks overnieuw ingezet worden. Hierdoor kwam het erg rommelig over waarbij wel gezegd dient te worden dat een lege zaal ook niet de show ten goede komt..

Op naar de Stadsschouwburg, een indrukwekkend gebouw vlak naast de Melkweg. Een collosale kroonluchter (blingbling) en een marmeren vloer sierden de binnenkomsthal, waar later de hiphopkaraoke zou plaats vinden. Ongeveer vier enorme trappen en wat hallen met schilderijen later was daar de Koninklijke foyer. De dame&heer tegen dame&heer breakdancebattle Bonnie&Clyde was bezig. De hele zaal zat vol met erg enthousiast publiek. Deze battles werden gevolgd door optredens van de Groen Gele Click uit Den Haag en 0118 vier uit Vlissingen. Door de akoestiek van de hoge zaal vervormden de raps tot galm. 0118 vier was hierbij toch nog redelijk goed verstaanbaar. Ondanks dat 0118 vier gevraagd werd eerder te stoppen (waarschijnlijk om verdere uitloop van het programma enigszins te beperken) hebben ze toch de show afgemaakt. Door het slechte geluid en omdat het programma niet op tijd liep, was er weinig publiek en de aanwezigen waren niet echt live te noemen.

In de Oude Zaal van de Melkweg stonden ongeveer dertig mensen te kijken naar Main I, een Nederlands-Amerikaanse rapper die samen met DJ Abstract even liet horen hoe doordachte teksten op vette beats klinken. Omdat de MC voor elke track vertelde waar de tekst over ging en omdat het geluid goed was, kwam alles heel helder en duidelijk over. Zo werd er een nummer werd opgedragen aan Lange Frans omdat hij op tv zou hebben geclaimd de dopeste rappers te wezen. Main I was het daar duidelijk niet mee eens en kwam met een harde battle track. Al met al een goede show voor een helaas te lege zaal.

Na DJ Nexus waren het de mannen van Duvel Duvel die op eigen wijze de inmiddels aardig volle Oude zaal rockte. Het grootste deel van het publiek had het erg naar hun zin. Een stuk minder hype en grappig dan op hun albums wisten ze mij niet te overtuigen.

Ongeveer 3 keer verdwaald in het labyrint van de Stadsschouwburg maar toch nog in de Grote Zaal terecht gekomen. Een erg vervelend voorprogramma uit Chicago bracht hier r’n’b / urban achtige muziek ten gehore. Erg vervelende beats en schreeuwige nietszeggendheid en dat zwaaiend met witte handdoeken. Ook vond deze groep ze het belangrijk vaak te melden weedsmokers te zijn.
Na dit teleurstellende voorprogramma kwam de publiekstrekker van deze avond, Tha Alkaholiks uit het zonnige L.A. Met een fles dure cognac betraden DJ E-Swift, J-Ro en Tash het podium. De sfeer zat er al goed in toen de bassen door de grote zaal begonnen te pompen. “You better party like ya momma ain’t watchin!” Van 21&Over tot aan het nieuwe album Firewater, alle tracks klonken allemaal als classics. Het nieuwe album komt overigens over twee maanden uit en wordt het laatste album van dit trio. Dit optreden was het laatste optreden dat ze als groep zullen doen in Nederland. Ze zijn bezig met hun afscheidstour.
Prince Po, die ik gemist had vanwege het gelijktijdig geplande programma, deed een track mee met the Liks. Ook deden wat vrienden van de groep nog wat losse tracks tussen door die verder niet bijzonder goed waren te noemen.
De show van Tha Alkaholiks eindigde met veel dames uit het publiek dansend op het podium. Een mooie afsluiting van een tof en vrolijk optreden.

Van te voren zag dag 2 van het Drop Breaks en Beats Festival erg veelbelovend uit. Na afloop van deze dag moet er gezegd worden dat 11 verschillende zalen nogal overdreven veel is. Zeker omdat er dan acts tegelijkertijd optreden en je dus altijd iets leuks mist. Ook is het steeds heen en weer moeten lopen van de Melkweg naar de Stadsschouwburg niet echt een pluspunt te noemen.
Een leuke opzet op papier, maar in de praktijk liep de organisatie verre van gesmeerd en moest de hoofdact Tha Alkaholiks eigenlijk de vrij rommelige avond redden en tja: dat kan je aan deze veteranen wel over laten.

Fixtures:
Hoogtepunt: Main I en Tha Alkaholiks
Dieptepunt: verandering van programma, veel acts tegelijkertijd in verschillende zalen
Bier: 2 euro
Wc: gratis
Garderobe: ?
Fotograferen: jup
Geluid: in Melkweg goed, in Grotezaal van ssb ook goed, Koninklijke foyer slecht
Bezoekers: veel en gevarieerd, ook veel dames
Damage: € 22,50
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 5 december 2005