Dret & Krulle: “We ain’t even started yet!”

Het debuutalbum gaat eindelijk droppen”, vertelt een ontspannen Dret een goed halfuur voor de show tijdens Definitie van Hiphop. In de kleedkamer van 013 zitten ook Krulle, Jaap Wiewel (van Killing Skills) en Amier Papier (o.a. Hard voor Weinig). Dret vervolgt kalm zijn verhaal: “We beginnen de mensen nu een beetje warm te maken voor de nieuwe shit die gaat komen. De bedoeling is dat we met het nieuwe album ook heel veel shows gaan doen. We gaan ook vandaag weer een voorproefje geven voor de nieuwe show. Mensen warm maken. We gaan niet wachten met nieuw materiaal spelen, we willen het nu al geven. Ik denk ook wel dat mensen het gaan waarderen.” Amier vult daarbij aan: “Vanavond is ook een show met maar twee oude tracks.”
Wat kunnen de heren zoal verklappen over het nieuwe album? Dret: “Het is gewoon Dret & Krulle, man.” Jaap staat hem daarin bij: “Er valt weinig te verklappen. We willen mensen trouwens ook geen valse hoop geven. Dus met de albumtitel en releasedatum et cetera willen we gewoon nog even wachten.”
“We hebben in ons hoofd al wel zitten wanneer we het ongeveer willen uitbrengen. Het album ligt ook al bijna een jaar klaar”, voegt Krulle, die net als zijn collega-rapper een relaxte indruk achterlaat, daar nog aan toe.
Op de aankomende plaat speelt producersduo Killing Skills weer een hoofdrol als het gaat om de beats. “We produceren het album bijna volledig. We hebben één track samen geproduceerd met Craz-E, van Skinto. Er staat een track op van Vinyl Frontiers en er staat een track op van een vriend van Krulle (Luuk v.d. Ven). Verder is het gewoon Killing Skills.” Krulle: “Er staat ook nog een track op van Raven Bros.”

 

 

Met nieuw materiaal in zicht is het afwachten op meningen en recensies. Hoe bekijken de vier heren in de 013-kleedkamer de Nederlandse hiphopmedia? “De beste media in Nederland is het publiek. Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan de mening van één recensent. Omdat het maar één mening is. Zijn mening ligt bijvoorbeeld aan zijn specifieke smaak of de vibe waarin hij zit. Mij, en dan denk ik ook dat ik namens Dret & Krulle spreek, gaat het vooral om het publiek en de fans. Of mensen die ons niet kennen en zeggen: ‘Wow man, deze shit is dik.’ Veel belangrijker dan wat een site er over schrijft”, zo neemt Jaap deze vraag volledig voor zijn rekening.
Aangezien de vier mannen in de kleedkamer met veel genoegdoening en plezier spreken over het aankomende werk én dit ook publiekelijk laten zien door veel nieuw materiaal te spelen tijdens shows, is de vraag waar ze allemaal met nieuw werk willen staan. Dret: “Sziget. Hip Hop Kemp. Je weet toch.” Jaap: “Het gaat gewoon om het feestje. Dret & Krulle-show is gewoon een feestje. En dat komt het best tot zijn recht als het in een leipe feestsetting is of een dope festival. In Nederland is Lowlands voor de hand liggend, meer bereikbaar, maar je hebt overal festivals. Dour. Barcelona. Sziget. Laat ons daar spelen.” Ook Definitie van Hiphop is een favoriet. Krulle: “Dit is al de vierde keer op rij dat we hier spelen. We hebben elke zaal wel gezien. Onze eerste keer stonden we in de Bat Cave, toen merkten ze bij Definitie van Hiphop dat dát niet meer ging werken. Sindsdien spelen we in de grotere zalen. Dat is wel onze plek.”

 

 

In aanloop naar de volgende plaat leek het voor de buitenwereld soms stil rondom de rappers uit Amsterdam. Dret bracht solo een EP uit, waardoor het zelfs leek alsof de heren solo verder gingen. Niets is minder waar. Jaap: “Muziek kan niet bestaan zonder dingen achter de schermen goed te regelen, weet je? En dat is nu juist iets waar we in 2013 heel erg op hebben gefocust. En daardoor gaan we dan ook successen behalen.”
“Ik zie ons ook alleen maar groter worden als dit album is gelanceerd”, zegt Krulle met een enthousiaste ondertoon. Waarop Dret hem direct aanvult: “In het begin van onze carrière hadden we ook helemaal niet de intentie om er iets groots van te maken. We deden het gewoon voor de fun. Omdat we van de muziek houden. We vulden elkaar gewoon goed aan. Uiteindelijk kwamen we ook in een wereldje terecht waarin we in de spotlights kwamen. Je leert daarvan. Nu is ons album klaar en mensen denken wellicht dat onze tijd is geweest maar: we ain’t even started yet! Verder willen we ook gewoon lekkere muziek blijven maken, verder ontwikkelen. We zijn nooit vies geweest om met nieuwe dingen te experimenteren qua muziek. De enige sound die je op het album kunt verwachten is nu eenmaal Dret & Krulle, ik kan het niet anders of beter vertellen.”
Jaap staat de rapper daarin bij: “Dat gevoel dat jij, de luisteraar, hebt bij Dret & Krulle, dát kun je verwachten.”

Geplaatst door bowie op 13 januari 2014