Dret & Krulle – Showtime

Het album opent met de drie singles die al van de plaat zijn verschenen. AntwoordShowtime en Doe Iets tonen al de diversiteit van het album aan; een persoonlijke track op een bangende beat, een woordje aan hun collega’s in de vorm brag ’n boast-raps op een klassieke hiphopbeat en vervolgens Dret & Krulle die all the way back-and-forth gaan in de verses op Doe Iets. Dret & Krulle zijn gekomen om te slopen, dat staat vast.

 

Die afwisseling is belangrijk. Gelukkig is het niet alleen maar knallen op Showtime. Het middengedeelte van de plaat bevat rustige beats. In Picasso kijkt Dret kritisch naar zichzelf (Rare dingen, vergaderingen, daar wil je met mij echt niet aan beginnen) en Krulle beschrijft met een springerige flow vol dubbelrijms een ochtend uit zijn leven: Ik ben fokking moe, Dret die me belt van ‘Wat the fuck is goed? Let’s bust a move!’, ik zeg ’Neh, man! / Pak toch de douche, heb een job to do.. En ook de ode aan het achterwerk van het vrouwelijke geslacht (en ook al heb je een sexy face, it’s all about your ass today!) is erg mellow. Op Beter komen de broers persoonlijk uit de hoek en gaat het tempo in de breaks weer iets omhoog.

 

Maar knallen met dikke beats en dito rijms is waar Dret & Krulle nog steeds het best in zijn. Liefhebbers van de betere brag ‘n boast-lyrics op harde hiphopbeats kunnen Pepre Boi gerust op repeat zetten. Op een banger van Killing Skills komt Dret met een gruwelijke verse (die bij de fans al wel bekend zal zijn aangezien hij deze ook eens in een megasessie op 101Barz deed) waar alles inzit: flow- en tempowisselingen, punchlines, wordplay en een agressieve delivery. Uitschieter is de line waarin hij het debuutalbum van 50 Cent aanhaalt: mijn niggas zijn op die Get Rich Or Die Tryin’, jouw niggas zijn op die get stiff en blijf dying..

Het daaropvolgende Proost is een victory-track met een epische productie (door Vinyl Frontiers) waarop Dret & Krulle vieren wat ze tot nu toe bereikt hebben en alvast proosten op wat er nog voor mooie dingen mogen komen. Beide komen met een overtuigende delivery in een track die zorgt voor ruim tweeënhalve minuut aan pure euforie.

 

Het hoogtepunt op het album is ongetwijfeld de chemie tussen Dret & Krulle. Hun stemmen passen goed bij elkaar en dat zorgt voor eenheid. Ook is het knap dat het album niet alle kanten op vliegt qua beats, ondanks dat er diverse producers aan hebben gewerkt. Naast hofleverancier Killing Skills (acht producties waarvan één met hulp van Craz-E) leveren Raven Bros, Earier Child, Vinyl Frontiers en Luuk v/d Ven beats. De ene keer ingetogen en persoonlijk, de andere keer grimey en agressief; Dret & Krulle vertalen hun podiumervaring naar een goede plaat. Het is te hopen dat het niet wéér meer dan vier jaar gaat duren totdat een nieuw album van het duo verschijnt.

 

Tracklist:

 

01. Antwoord (Prod. Killing Skills)
02. Showtime (Prod. Killing Skills)
03. Doe Iets (Prod. Killing Skills & Craz-E)
04. Kill Dem (ft. Phantom M16) (Prod. Earier Child)
05. Picasso (ft. Delesha & PoetryPusher) (Prod. Killing Skills)
06. Mami Heeft Een Ass (ft. Zefanio) (Prod. Raven Bros)
07. Beter (Prod. Killing Skills)
08. Draadloze Mic (Prod. Killing Skills)
09. Pepre Boi (Prod. Killing Skills)
10. Proost (Prod. Vinyl Frontiers)
11. Ik Doe Wat Ik Wil (ft. Maikal X) (Prod. Killing Skills)
12. Oordeel (Prod. Luuk van de Ven)

Geplaatst door bowie op 19 mei 2014