Dret – Dret Probleem EP

Voordat het album van Dret & Krulle verschijnt, droppen beide MC’s afzonderlijk een EP. Die van Dret, de Dret Probleem EP, stond plotseling online. Kan Dret ook zonder zijn kompaan Krulle een project dragen?

Op producties van Killing Skills, Moksie Meppie, MacGyver, Vinyl Frontiers en KrunkCartel mag Dret zijn skills tentoonstellen. En die heeft de rapper uit de Bijlmer zeker. De eerste twee tracks van de EP zijn precies zoals je ze verwacht van Dret: op de duistere, grimey beats komt hij met de agressieve stijl zoals je hem kunt kennen van de 101barz-sessie van Bijlmerstyle en van de EP New Skool MC’s die hij met Krulle uitbracht. Op de derde track, Murder MC’s, mogen stadsgenoten Leeroy (Zwart Licht) en Skinto allebei een verse op de strakke productie verzorgen. De verse van Leeroy is tekstueel gezien geen hoogtepunt, maar de delivery en flow maakt veel goed. Skinto weet de beat jammer genoeg niet goed aan te pakken met een nogal lome flow. Gelukkig is daar gastheer Dret, die de track met een overtuigende verse afsluit: Ben die nigger met een attitude / move in, beastmode als animals / King Kong, Loch Ness, Mufasa!

De EP vervolgt met een advies van Dret aan zijn fans: Sommige wijven moet je niet neuken, want je komt nooit meer van ze af. Op een heerlijke laid back beat waarop je Dret niet snel zou verwachten, gaat hij op een relaxte manier in op een vrouw die hem schijnt te stalken. Met lines als Het begon bij: ik ben single, jij bent single dus we kunnen mingelen maar nu laat je m’n telefoon om ’t half uur rinkelen spreekt hij zijn opdringerige, vrouwelijke fans bijna zeurderig toe. Erg verfrissend om Dret op een beat als deze te horen met aangepast stemgebruik, daar waar hij vaak agressief en overtuigend overkomt op harde beats met dubstep- en grime-invloeden. Sommige Wijven is het hoogtepunt van de EP.

Hypnose is een dansbare clubtrack en valt erg uit de toon bij de rest van de EP. De track bevat een inwisselbare bijdrage van de Spaanse rapper MCA ‘EL DIVINO’. Omdat het Spaanstalig is, zullen niet veel luisteraars het verstaan, waardoor ook de aandacht wat verslapt. Zonde. De EP eindigt met de track Koningszoon, waarop Dret over een rustige beat rapt over hoe de wereld hem zou moeten zien en wat hij in zijn omgeving ziet. De beat bestaat uit veel muzikale elementen: een blaas- en pianopartij en een dikke drumlaag. Een goede afsluiter van de EP.

Dret bewijst met deze EP ook zonder zijn partner Krulle (hij is niet eens te horen) een project te kunnen dragen. De ene keer komt hij hard, grof en agressief uit de hoek (Probleem, On It, Murder MC’s), de andere keer geeft hij zijn gevoel bloot op de plaat (Koningszoon). Ook voor meligheid op een laid back manier draait hij zijn hand niet om (Sommige Wijven). Het is verfrissend voor de fans van Dret om hem op rustigere beats te horen rappen.
Al met al is de Dret Probleem EP een degelijke opmaat voor het album van Dret & Krulle, die dit najaar moet verschijnen. Maar eerst is het de beurt aan Krulle om zijn kunsten te tonen op zijn eigen EP. De Dret Probleem EP doet de liefhebber in elk geval uitkijken naar dat album uit Kraaiennest.

Tracklist:

1. Probleem
2. On It
3. Murder MC’s (met Leeroy & Skinto)
4. Sommige Wijven
5. Hypnose (met MCA ‘EL DIVINO’)
6. Koningszoon

Geplaatst door bowie op 6 februari 2013