Artistiek kleurboek ‘Drawings to stay inside for’ verlicht het thuisblijven

De straat op om kunst te bekijken is door de coronacrisis even lastig. Maar kinderen er op een speelse manier thuis kennis mee laten maken, is vandaag een stuk makkelijker geworden. Drawings to stay inside for is namelijk een gratis kleur- en activiteitenboek voor jonge kinderen waar een keur aan (veelal Rotterdamse) illustratoren en street artists aan meegewerkt heeft. Initiatiefnemer Jelmer Konjo hoopt ermee “een lichtpuntje te bieden in deze rare tijd.”

“We hebben al wat foto’s van ouders ontvangen, waarop de kleurplaten klaarliggen voor de kinderen”, vertelt illustrator Jelmer Konjo verheugd. Samen met een hele waslijst aan kunstenaars en illustratoren, maakte hij Drawings to stay inside for; een gratis kleur- en activiteitenboek voor jonge kinderen. “Toen de grote thuisquarantaine begon, zocht iedereen al snel contact met elkaar. ‘Heb jij nog wat lopen? Sta jij ook helemaal stil?’ Dat bleek bij heel veel mensen het geval te zijn. Hoe leuk is het dan als we toch nog een beetje goed voor de dag komen met zijn allen, en een boek maken voor iedereen die zich ook zit te vervelen?”

Het kostte hem dan ook weinig moeite om gelijkgestemde collega’s te vinden. “Iedereen was meteen enthousiast. We hebben zelfs mensen teleur moeten stellen die er later van hoorden en vroegen of ze ook mee konden doen”, zegt Konjo. In eerste instantie was het plan om er een gedrukt boekwerk van te maken, maar toen dat niet haalbaar bleek, moest er in allerijl een website gebouwd worden. Achteraf blijkt dat nog niet zo’n slechte keus, denkt de initiatiefnemer zelf. “Wij hebben niet een heel groot kindernetwerk, dus als we het zelf geprint hadden was het vast niet bij zoveel kinderen terechtgekomen als nu het geval lijkt te zijn.”

Drawings to stay inside for | Andrew Tseng

Naast de vele kleurplaten in allerlei tekenstijlen, heeft het boek ook activiteiten waar kinderen wat van leren kunnen. “Er is heel veel thuisonderwijs nu”, legt Konjo uit. “Niet elke ouder heeft interesse in kunst, en weet hoe zijn kinderen daarin te begeleiden buiten het kleuren. Daarom hebben we gekozen er ook wat educatieve opdrachten in te doen, zodat het meer is dan alleen een kleurboek. We proberen kinderen creatief te laten denken of op een andere manier naar dingen te laten kijken.”

Opdrachten waarin je je eigen stripverhaal in een bestaand grid tekent, of een kunstwerk voor je familie uitbeeldt, houden veel kinderen wel even creatief bezig. Zelf werd Konjo ook verrast door de bijdrages van zijn collega’s. “Maxim de Gilder heeft het logo gemaakt en geanimeerd, daar was ik heel erg blij mee. Levi Jacobs heeft een heel leuke opdracht gemaakt waarin je tien verschillen moet zoeken. En Joost Vermeer heeft een weg gemaakt. Dat is al een heel mooi, speels werk op zichzelf. Maar eigenlijk zijn alle tekeningen heel goed.”

Drawings to stay inside for | Levi Jacobs

Ouders en verzorgers kunnen het boek vanaf vandaag gratis downloaden op drawingstostayinsidefor.com, waar het beschikbaar is in een Nederlands- en Engelstalige versie. Ervaringen met het boek kunnen gedeeld worden via Instagram. Daar wordt positief gereageerd door mensen die niet kunnen wachten er samen met hen kinderen mee aan de slag te gaan. “Daar doen we het eigenlijk voor,” besluit Konjo, “om een lichtpuntje te bieden in deze rare tijd.”

Drawings to stay inside for | Joost Vermeer.jpg

Drawings to stay inside for bevat werk van Levi Jacobs, Leendert Jacob, Elzeline Kooy, Thijs Lansbergen, Melcher Oosterman, Franky Sticks, Jimmy van den IJssel, Joost Vermeer, Maxim de Gilder, Nastia Cistakova, Nik Mart Tattooer, Noel Deelen, Reinier Landwehr, Steef Offerhaus, Thijs Rentier, Tim Mulder, Andrew Tseng, Vormlust en Jelmer Konjo. Het boek is gratis te downloaden op drawingstostayinsidefor.com

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 9 april 2020