Dr. Dre, Snoop Doggy Dogg & 2Pac – Death Row Ultimate Best Of The Works

Het is geen enkel probleem om een recensie over deze release te schrijven zonder ook maar 1 van de 3 cd’s uit de box te halen. Maar waarom zou je deze mogelijkheid tot het beluisteren van jeugdnostalgie laten liggen?

De Deathrow dominantie begon met de eerste solo-plaat van N.W.A.-held Dr. Dre. De, bij de gelijknamende film horende single Deep Cover kwam eerst, maar verderop in 1992 zorgde de dokter er voor dat hip-hop ineens ‘laidback’ werd: “Got my mind on my money and my money on my mind.” The Chronic was één van de eerste albums die propvol zat met featurings, maar Dre’s protegé Snoop Doggy Dogg kreeg begrijpelijk de meeste ruimte. Snoop was nog maar een puppy, maar blafte toen al flink arrogant. Vooral opponenten van zijn baasje konden maar beter een blokje omlopen: “Now understand this my nigga Dre can’t be touched / Luke’s bendin over, so Luke’s gettin fucked.” In de bijbehorende clip werd er nog wat extra olie op de brandende beef met Eazy-E, Tim Dog en Luke gegooid terwijl in de clip voor Let Me Ride plots voormalig N.W.A.-lid, maar ook aartsrivaal, Ice Cube met zijn afro-kam opdook. Overigens zijn via je pc zowel de clip voor Let Me Ride als Fuck Wit Dre Day vanaf de cd te bekijken. “Yo, I don’t smoke weed or a sess / Cause it’s known to give a brother brain damage.” rapte Dre in zijn N.W.A.-dagen. Na The Chronic dacht menig rapper en producer echter dat hij na het roken van wat wiet net zo’n geniale plaat kon maken.

Na zijn prominente rol op The Chronic kon een solo-plaat voor Snoop Doggy Dogg niet uitblijven. Aanklachten rondom een moordzaak deed Doggy Style later verschijnen en nog beter verkopen dan The Chronic. Snoop’s debuut-single Who Am I bereikte ook in Nederland een hoge notering in de Top 40. Na het vertrek van Dre in 1996 moest Snoop het op Death Row zonder zijn ontdekker doen. Die tracks zonder Dre haal je op Tha Dogg er zo uit. Snoop klinkt onovertuigend en de producties van DJ Pooh en Daz zijn het net niet. Deze verzamel cd is zeker niet Tha Shiznit die het had kunnen zijn.

Het beste dubbele studio-album van een hip-hop artiest staat al 11 jaar op naam van Tupac Shakur. Met zijn eerste release op Death Row: All Eyez On Me kreeg hij daadwerkelijk alle ogen op hem gericht. Niet alleen fans, maar ook justitie en de pers kregen 2Pac in het vizier. Samen zorgden zij ervoor dat zijn naam alleen maar groter werd. Al zijn zijn beste twee albums (All Eyez en The 7 Day Theory) op Death Row uitgebracht doe je Pac’s werk toch te kort met slechts 14 nummers op een Ultimate Best Of. Zijn Greatest Hits uit 1998 geeft wat dat betreft een veel completer beeld met 2 cd’s en in totaal 25 tracks van 7 verschillende albums geplukt.

In zijn totalitiet bekeken bevat The Ultimate Best Of Works zonder meer 3 cd’s met ‘classic material’ maar klinkt het, door de samenstelling van enkel Death Row releases, toch als een DJ die met de handen op de rug geboeid slechts twee platen kan draaien. Tevens is het jammer dat deze box maar liefst vijf tracks bevat die op meer dan één van de drie cd’s staan. In feite stonden de drie beste cd’s van Death Row al jaren in de winkel in de vorm van The Chronic, Doggy Style en All Eyez On Me. Is deze collectie daarom overbodig? Muzikaal gezien absoluut, maar marketingtechnisch kan label-baas Suge Knight elke vijf jaar met zo’n verzamelaar een nieuwe generatie hip-hop liefhebbers over de toonbank trekken. “Death Row is the label that pays me / Unfadeable, so please don’t try to fade this.”

Tracklist:
Dr Dre – " The Chronicle
01. Nuthin’ But A G Thang
02. Gin and Juice
03. Afro Puffs
04. Natural Born Killaz
05. Murder Was The Case (Soundtrack)
06. Lil’ Ghetto Boy
07. Let Me Ride
08. California Love
09. Fuck Wit’ Dre Day (And Everybody’s Celebratin’)
10. Serial Killa
11. Stranded On Death Row
12. Nuthin’ But A G Thang (Remix)

2Pac – " The Prophet
01. Only God Can Judge Me
02. Just Like Daddy
03. Me And My Girlfriend
04. Against All Odds
05. Tradin’ War Stories
06. Skandalouz
07. 2 Of Amerikas Most Wanted
08. To Live And Die In L.A.
09. California Love (Remix)
10. Pour Out A Little Liqour
11. Life Of An Outlaw
12. All Eyez On Me
13. Wanted Dead Or Alive
14. Staring Through My Rear View

Snoop Doggy Dogg – " Tha Dogg
01. Doggfather Introduction
02. Who Am I (What’s My Name)?
03. May I
04. Tha Shiznit
05. Gangsta Walk
06. Snoop’s Upside Ya Head
07. Ain’t No Fun (If the Homies Can’t Have None)
08. Murder Was The Case (Soundtrack)
09. Up Jump Tha Boogie
10. Lodi Dodi
11. 2 of Amerikaz Most Wanted
12. Gin And Juice
13. Nuthin’ But A ‘G’ Thang
14. GZ And Hustlas
15. Snoop Bounce

Meer info: http://www.deathrowrecords-uk.com

Geplaatst door bowie op 15 februari 2007