Dr. Dre presenteert ‘The Greatest’, en haar naam is Marsha Ambrosius

Marsha Ambrosius, voormalig zangeres van Floetry en al jarenlang vast gezicht op veel van Dr. Dre’s Aftermath-releases, is terug. Haar nieuwe nummer The Greatest is de eerste single van haar nieuwe album Casablanco. De track is met één woord te beschrijven: kippenvel.

Ze flext zowel haar indrukwekkende bereik als haar rapskills, over een bluesy soundscape die ze samen met Dr. Dre produceerde. Verder bemoeiden zich ook Dem Jointz, Focus…, Trvor Lawrence Jr. en Erik ‘Blu2th’ Griggs met de song. De Britse zangeres stort haar hart uit voor een speciaal iemand, in een gepassioneerde liefdesaffaire. “Are you scared of this love I have to give? Are you afraid there’s only one life to live? If we do this again, don’t pretend, you said the day I met you that you’d never let me go, enchanted by your passion. I’m enamored, got me wanting you, and the things you do to me, you’re by far the greatest of them all…”

De track dient als leadsingle voor haar langverwachte vierde studioalbum. Casablanco zal geproduceerd worden door Dr. Dre, een samenwerking die voor het eerst werd onthuld in 2021. Eerder dit jaar zette de legendarische producer een foto op zijn Instagram-account waarop ze samen te zien waren, geflankeerd door een heel orkest. In de caption viel te lezen dat hun gezamenlijke plaat af is, en dat het behoort tot zijn beste werk ooit.

En als dit het eerste geluid ervan is, raken we toch ernstig benieuwd naar de rest. Marsha’s emotionele teksten en dramatische voordracht worden ondersteund door een jazzy, orkestrale productie. Die mondt halverwege uit in een sample van Ahmad Jamal Trio’s I Love Music. Zegt je op het oog wellicht niets. Maar werd beroemd in hiphopkringen toen Pete Rock het gebruikte voor Nas’ klassieke The World Is Yours. De extra drum-, orgel- en pianopartijen maken de song nog rijker dan ‘ie dan al is. En de kickstart ervan, met het sample’tje uit die Nas-plaat; subliem. Wauw.

Een track die net zo goed kan dienen als soundtrack voor James Bond als opgenomen kon zijn bij een open mic van een legendarisch jazz-café. Dit niet bovenaan onze playlist-update zetten deze week zou crimineel zijn.

Geplaatst door bowie op 5 december 2023