Double Talk 11: B-Boy Chronicles

Double Talk is een festival die de familie-relatie tussen poetry en hiphop viert. De elfde editie (2008) stond in het teken van B-Boy Chronicles: het vertellen van herinneringen en verhalen uit de Nederlandse hiphopgeschiedenis. Het geheel is onderdeel van het Weerwoord Literair Festival op het Leidseplein, 2008. De optredens van King Bee, Duvel Duvel en Extince op deze elfde editie waren goed. Het ontbrak alleen aan enig andere vorm van tekstkunstenaars dan rappers.

Double Talk is een festival die de familie-relatie tussen poetry en hiphop viert. Het geheel is onderdeel van het Weerwoord Literair Festival op het Leidseplein, 2008. De optredens van King Bee, Duvel Duvel en Extince op deze elfde editie waren goed. Het ontbrak alleen aan enig andere vorm van tekstkunstenaars dan rappers. Vorige edities waren echter veel meer een wisselwerking en verkenningstocht tussen onbekendere poetry en hiphop acts en bekendere publiektrekkers waardoor het geheel veel verrassender was. Hopelijk is het volgend jaar weer spannender.

De editie van 2008 stond in het teken van B-Boy Chronicles: het vertellen van herinneringen en verhalen uit de Nederlandse hiphopgeschiedenis. Het is de bedoeling dat dit idee wordt voortgezet in de komende jaren. Dit jaar werd opgesierd met een dun boekje waarin anecdotes van een kleine selectie hiphopnamen stonden en een 12" vinyl B-Boy Chronicles The Lost Classics in gelimiteerde oplage met Skate the Great’s Peter Simon Says en Spitfire en Extince op de b-kant met Slanguage en Miss Biz. Op State Magazine zal periodiek een aflevering staan met annekdotes van ‘oude’ meesters.

Amsterdamse nonchalance

Op het podium stralen de mannen van King Bee pas halverwege hun show uit dat ze er lol in hebben om er te staan. Phryme en DJ All Star Fresh lopen beide met in de ene hand een micen de ander in de broekzak over het podium. Amsterdamse nonchalance. All Star praat de platen aan elkaar met annecdotes. Met een mic op een statief achter de draaitafels, handen op het vinyl en crossfader zou hem beter tot zijn recht laten komen. Hij heeft als eerste Europeaan de finales gehaald van de World Supremacy DJ Championships in de jaren tachtig en maakte de hiphop klassiekers als Back By Dope Demand en Must Bee The Music (1990, Torso) en samen met Ultramagnetic MC’s het nummer Cold Slammin’ (1991, Torso). Vergeet ook niet de legandarische Dom.I.No Un the par(1990, Indisc) met Rude Boy Remmington, die er eigenlijk ook had moeten staan. De gehele show wordt gebracht met vier goede dansers en een verdwaalde paaldanseres waarvan de bedoelde erotische context en toevoeging aan de muziek geheel mist.

Duvel Duvel, Rotterdamse daden

Boem, Duvel zet het gewoon neer. Murth introduceert hem met een mooi compliment: “Er zijn vele Hiphopsteden in Nederland geweest…, …Rotterdam is er een van die steden die vanaf het begin een hoog niveau hebben neergezet en daar nooit meer van af zijn gegaan.” De ritmes pompen, de teksten vloeien als de Nieuwe Waterweg. Een geheel met een geweldig DJ Git Hyper, die ook nog een drumsolo weggeeft op zijn twee SL1200MKII Technics draaitafels. De hele zaal kreeg naar tevredenheid op zijn duvel. Als verrassing laat Duvel het podium voor Blonnie B en de Gekste Neger uit Amsterdam, N.U.A., nu woonachtig in Rotterdam. Ze kunnen net één nummer brengen, Herboren voordat ze worden afgekapt en afgeserveerd door Murth The-Man-O-Script. Blonnie B later backstage: “Doordat King Bee een half uur te laat begon moesten wij stoppen.”

Extince, Brabantse routine

En het gezeik begint meteen: DJ Code Red komt naar voren en zegt me dat er geen foto’s genomen mogen worden van de show van Extince. “Mag niet van de platenmaatschappij.” aldus Code Red. Geen zin om een schouderklopje van de beveiliging te krijgen dus ga ik verhaal halen bij Ex zijn management. DJ SP neem me mee naar beneden, backstage: “Dat lossen we op.” Murth bevestigt dat Paradiso contractueel gebonden is. Op de man af vraag ik het Extince: “Yo! Waarom mag ik geen foto’s van je maken?!” Ex kijkt me aan: “Jij mag foto’s maken! Skate zorg jij ervoor dat hij gewoon kan fotograferen als iemand hem hindert.” Ik dank Ex, geef Skate een boks en zeg waar ik ga staan. Links op het podium naast, Blonnie en Miker G, sta ik veilig om wat foto’s te maken. Een onmogelijke plek i.v.m. het recht van boven en achter de artiest vallend licht, wat te donkere gezichten oplevert. Ondertussen kan ik in alle rust alle camera’s en telefoontjes tellen in de zaal, ergens gaat het verbod mank… Geheid dat je het terug vindt op YouTube.

Extince brengt de show geroutineerd en vermaakt zijn publiek als een volleerde entertainer. Dat mag dan ook wel na twintig jaar. Wat eindelijk wel eens minder mag is het ook sinds jaar en dag gedonder met regeltjes van de platenmaatschappijen rond zijn persoon als artiest. De show wordt gebracht met de muzikale begeleiding van DJ Code Red en twee zangeressen. En speciaal voor deze avond een gast optreden van MC Miker G. Hij wordt ontvangen met gejuich en boe-geroep. Beneden maak ik een foto van de ongeliefde rapper. Miker G: “Even de goede houding aannemen zodat ik goed oog. Dat schele oog van me maakt het altijd moeilijk.”
“In ieder geval heb je twee kanten van het verhaal gezien.” antwoord ik hem. En we lachen even. Hij is helemaal in hogere sferen en vol lof over Extince zodra deze beneden komt, backstage.

Eigen geschiedenis

Zoals Too Tall in het Double Talk 11 boekje schrijft: “De geschiedenis van Nederland bestaat niet, iedereen heeft zijn eigen geschiedenis. Dat is het uitgangspunt van B-Boy Chronicles.” Met het ouder en wijzer worden van de cultuur die wij liefhebben, in voor- en tegenspoed, ligt ook een diepere verantwoordelijkheid. In de struggle voor een gerespecteerde eigen identiteit, eigen plek en muzikale vrijheid, moeten we anderen ook de vrijheid, erkenning en ruimte geven. Voor wat elk lid van onze hiphopcultuur heeft bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Om zo deze in alle waarde die het bevat door te kunnen geven aan de volgende generaties.
Hopend dat de weergaven van de volgende B-Boy Chronicles eer zal blijven doen aan de waarde en insteek van het idee. Dat de uitvoering de pluformiteit zal laten zien die er in de Nederlandse hiphopgeschiedenis te vinden is. Zo zou je het dubbelen in het spreken ook kunnen zien. Vertellen over wat nieuw is en gelijktijdig vertellen wat voorafging aan de vernieuwing. Moet gaan lukken. Toch?

Fixtures:
Entree: €12,50 incl. lidmaatschap
Bier: 2,-
Gaberobe: 1,-
Hoogtepunt: Duvel Duvel
Dieptepunt: N.U.A. en Blonnie B
WC: vrijwilige bijdrage
Fotograferen: Alleen bij Extince officieel niet.
Bezoekers: lekker vol
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 5 februari 2008