Dansen in Nimma: dit weekend beleeft Donuts Festival haar eerste editie

Onlangs besteedden we al aandacht aan de Nijmeegse hiphopcultuur met Zo Moeilijk in de HIJStakkies-podcast, maar deze week gaat ‘Nimma’ nog een tandje gekker. Aanstaande zaterdag vindt het eerste buitenfestival plaats dat zich richt op hiphop, rap, r&b en urban; Donuts Festival. Naast welbekende nationale én internationale namen, is er ook veel aandacht voor de Nijmeegse scene op het NYMA-terrein. We spraken met Jonatan Brand, programmeur van Donuts Festival.

Een hiphopfestival in Nijmegen, hoe is dat idee ontstaan?
“De afgelopen jaren zijn genres als hiphop, rap, r&b en urban steeds populairder geworden. Die trend zet alleen maar door. Het domineert je Spotify-toplists, je Insta-feed en alle streamingrecords worden verbroken. We merkten dat succes al op avonden als Chocolade, Froday en Fiësta Macumba, maar er ontbrak in Nijmegen – of eigenlijk heel Oost-Nederland, nog een buitenfestival. Liefhebbers van die stijlen moeten altijd naar de Randstad, dat is superzonde. Daarnaast is het een mooie kans voor lokale artiesten en concepten zich op een andere manier te profileren in de stad.”

Donuts klinkt ons als een hemelse naam in de oren… heeft Dilla’s classic jullie geïnspireerd?
“Yes, dat is inderdaad de inspiratie geweest voor de naam. Een monumentaal album wat mij betreft, een mijlpaal in de hiphophistorie waarop Dilla met allerlei samples een hele dikke plaat heeft gemaakt.”

Je bent programmeur van het festival. Waar heb je op gelet tijdens het samenstellen van de line-up?
“We wilden graag een divers festival samenstellen, waarop verschillende sounds vertegenwoordigd worden. We gaan publiekstrekkers afwisselen met opkomende, veelbelovende artiesten. Donuts is stevig gewordteld in de clubcultuur, dus er zal veel ruimte zijn om te dansen, afgewisseld met live optredens. Op vier verschillende stages hoor je alle verschillende sounds van nu terugkomen. Op de Sprinkle hoor je de meer tropische sounds van onder meer Amertey, Quique en Fiesta Macumba Soundsystem en op de Mint stage gaan we de iets experimentelere kant op. Club en beats met onder meer Amy Becker, Rachel Green en DRKNGHTS Collective.”

Jullie betrekken de Nijmeegse scene ook heel erg erbij, hè?
“Op elk podium staan inderdaad naast de nationale smaakmakers ook lokale artiesten en de residents van de feesten uit de stad. Het is belangrijk om de lokale artiesten te betrekken op een festival als deze. Zij zijn het hele jaar verantwoordelijk voor het creëren van een positieve scene, waar zonder Donuts niet had bestaan. Daarnaast zijn de lokale artiesten die we programmeren ook gewoon heel erg goed. Neem bijvoorbeeld een Odin, die draait op het hoogste niveau mee in Nederland, daar mogen we hier in Nijmegen gewoon best trots op zijn.”.

“Het rauwe, onaffe en stoere van het NYMA-terrein past erg goed bij de inhoud van Donuts.”

Kun je een omschrijving geven van het terrein?
“Het NYMA-terrein is een nieuw festivalterrein in Nijmegen-West. Vroeger zaten er allemaal oude fabrieken op het terrein, dus het ziet er lekker rauw en industrieel uit. Het zit pal naast de Waal, een mooier uitzicht krijg je niet. Heel tof om met Donuts als eerste op zo’n vette plek te zitten; het rauwe, onaffe en stoere past erg goed bij de inhoud, denk ik.”

Deze week moesten jullie nog even snel schakelen met een programma-wijziging…
“Ik werd inderdaad gebeld door de boeker van Esko met de mededeling dat hij niet kon komen optreden. Maar we zijn heel blij met Chivv als vervanger. Hij heeft natuurlijk zijn sporen al ruimschoots verdiend in SBMG, maar nu zijn solocarrière óók op ontploffen staat is de timing hem te verwelkomen best goed!”

Waar kijk je zelf het meest naar uit, aankomende zaterdag?
“Op een eerste editie van een festival is het natuurlijk erg spannend hoe alles gaat verlopen. Ik heb vooral zin om alle bezoekers te zien, uit te vinden hoe ze reageren op het nieuwe festival en het terrein én de artiesten. Qua artiesten kijk ik erg uit naar de Amerikaanse DJ Craze, meervoudig DMC World DJ Champion. Je ziet hem niet zo vaak in Nederland dus ik ben blij dat hij voor Donuts over komt vliegen.”

Donuts Festival vindt 15 juni plaats op het NYMA-terrein in Nijmegen. Alle info check je via de website.

Geplaatst door bowie op 13 juni 2019