De zomer van L.A. wordt koud gemaakt door Domo Genesis en Evidence

“Too much co-sign gon’ get you killed”, brak Evidence vocaal in op het door hem geproduceerde plaatje Aren’t U Glad You’re U? van Domo Genesis. Maar dat de Dilated Peoples-veteraan de Odd Future mc hoog in het vaandel heeft staan bewijst het nieuwe samenwerkingsproject van de twee. Intros, Outros & Interludes is een van die platen die onder de radar van veel jaarlijst-makers door zal vliegen. De titel helpt uiteraard niet echt mee daar verandering in te brengen. Maar EV en Domo hebben een ware L.A.-delicatesse gemaakt.

Domo Genesis had natuurlijk na Tyler, Frank en Earl de een populaire artiest kunnen zijn. Ware hij ervoor koos om minder muziek uit te brengen dan zijn vroegere kompanen. Als rapper klinkt hij echter ook op 31-jarige leeftijd nog hongerig en stapt hij op de golf die onder meer Roc Marciano, The Alchemist en Griselda voor hem bevaarden. Drumloze maar open en wijdgerekte loops, waar hij kalme raps overheen drapeert.

De schaar in 70’s soul

Evidence heeft de afgelopen twee decennia de kans gehad flink te kunnen meekijken met The Alchemist. Daardoor laat hij nu horen een betere producer te zijn dan ooit. Het zijn niet precies de vingerafdrukken van ALC, maar de inspiratie is duidelijk hoorbaar. Er klinkt een heleboel 70’s soul. Voor single Trust The Process leent hij uit Freda Payne’s The Road We Didn’t Take, terwijl hij verder op het album ook onder meer Jimi Hendrix en Black Ivory in de loop gooit. Dat soulcollectief uit Harlem verscheen ook al gesampled op werk van onder meer Nas, Raekwon, Madlib en Mac Miller. Evidence geeft er echter een hele nieuwe draai aan.

Op zijdezachte soulsamples rapt Domo dat de skeletten in zijn kast zich opstapelen. Maar hij kan ook simpelweg flexen over zijn stijl. Victories & Losses is opgebouwd rond een pianoriedel aangevuld met boombapdrums en doet zijn naam eer aan; zowel Evidence als Domo bespreken in hun coupletten wat hoogte- en dieptepunten die ze op hun weg zijn tegengekomen. De sombere sfeer die Evidence schept en de losse rapstijl van Domo zorgen samen voor een sonisch perfecte balans.

Ja, de beats vallen vrijwel allemaal in hetzelfde straatje, waar Evidence als producer aanvankelijk bekend mee werd. Maar voor een slow flow-rapplaat klinkt Intros, Outros & Interludes onverwacht opwindend. Alle featurings komen hard zoals je mag verwachten bij namen als Boldy James en Remy Banks. Domo duikt in zijn persoonlijke verleden om het te hebben over zijn mentale gesteldheid. Ondanks zijn repetitieve rapvoordracht, drijft hij met groot gemak over de grote, open loops die Evidence hem levert. De hete zomer van Los Angeles is koud gemaakt door de synergie tussen beiden.

Stream:

Geplaatst door bowie op 2 augustus 2022