Doevoe pronkt niet met andermans veren en dropt ‘Voedoe, Vol. 1’

Het klinkt natuurlijk als een gimmick; een rapper die een duivenmasker draagt, zichzelf Doevoe noemt, interviews verstoort en tracks uitbrengt met titels als Grapperhaus, Mark Rutte en Pinokkio. Maar op de nieuwe tape Voedoe, Vol. 1, die in de laatste week van 2020 verscheen op Bandcamp en nu via alle streamingkanalen horen we dat er achter die duivenkop een uiterst begaafde rapper zit.

Doevoe beschikt namelijk over een aantal flitsende trapbeats van onder meer Sardbeats, Zudo en Seth Oro. Hij beschrijft het leven van een jonge Amsterdamse duif, die door de kroegen en clubs vliegt, chillt met zijn gappies en parallel een snel leven leidt. Hij is even theatraal als tegendraads en even grofgebekt als intigrerend. En ook de mensen waar hij onverwacht op bezoek gaat, spreken dezelfde taal: “Er zit een kankerduif in mijn kankerhuis!”, klinkt het meerdere keren boos, als de galmende tag weer tussen de beats verweven zit.

“Babbelen, sabbelen, slijmen / geen half werk, geen Haarlemmerdijkies”, rapt hij razendsnel nog geen drie minuten nadat je hebt besloten om de tape af te spelen. En als je de clips erbij bekijkt, nodigt dat uit tot speculatie. Wie schuilt er achter dat duivenmasker? Zijn stem klinkt vaag bekend, maar dat is misschien gewoon de Amsterdamse directheid. Denk een vleugje slang van Donnie, de knaldrang van Yung Internet en Jong Louis en de flows van Leeroy. Maar let op; waarschijnlijk is dit gewoon Doevoe, en moeten we het daarmee doen.

Zijn sociale leven speelt zich niet af met klasgenoten of collega’s. “Ik heb geen baan, maar zou ik werken: collegiaal / ik ga niet naar school maar zou ik gaan: geniaal!”, klinkt het in Steen & Sjaal. Op het werk of op de UvA had hij dan ook niets te zoeken. Hij heeft het spelen met woorden zichzelf aangeleerd. “Zit in de mond van je wijf net een wijnfles”, rapt hij in Autodidact.

Maar het is niet allemaal joligheid dat de klok slaat. Tussen de regels door vertelt hij dat hij een korte lont heeft (als een rotje) en dat hij en zijn gappies rennen voor de politie als dat nodig is. Zo geeft hij stiekem een klein beetje van zijn identiteit prijs. Vooral zijn woordenschat en drang naar heerlijke flow valt op.

Wie er achter het duivenmasker zit, is in dit geval niet belangrijk.. Voedoe, Vol. 1 is simpelweg te leuk en te goed om het af te schrijven als een gimmick. Nederland heeft er een interessante rapper bij. En die is roekeloos, maar niet roekoeloos.

Beluister de door DJ Hyperlink gemixte tape hieronder.

Geplaatst door bowie op 15 januari 2021