Doc Ish – First Treatment

Niet ieder nummer haalt een even hoog niveau, desondanks is dit meer dan een verzameling losse tracks. Er zit een duidelijke lijn in de producties. Een heerlijke plaat om je verstand op nul te zetten en even in te dommelen.

First Treatment kent een warme sound. Onderwerpen als liefde en dromen passeren de revue. De gastartiesten laten zich vaak van hun serieuze kant horen. Doc Ish kleurt het verder in met sfeervolle beats. Daarnaast maakt hij veel gebruik van zangrefreintjes. Het zorgt voor een lekker plaatje dat je stimuleert weg te dromen. Slechts een paar keer wijkt Doc Ish van deze formule af. KRS-One en The Abnormals mogen hun brag & boast kunsten vertonen op wat bombastischere producties. Zij slagen daar echter niet zo best in.

Er staan flink wat grote namen op de release. Naast de eerdergenoemde KRS-One komen onder meer Joell Ortiz, Joe Budden, Talib Kweli, Sean Price, Crooked I, Saigon en Inspectah Deck langs. De meeste mc’s weten wel raad met de beats die ze voorgeschoteld krijgen. Joell Ortiz trapt af met Hi Kidz en doet dat niet onverdienstelijk, Sean Price en Crooked I leveren allebei een prima verse af. De hardste track is met afstand Cut My Throat. Het origineel, Fuck Me, Fuck you, was al dope op Saigon’s Warning Shots 2, op deze versie dropt ook Inspectah Deck een keiharde verse. “Why tell ‘em killing rumours when it’s true what they say”. Het is jammer dat de minder bekende namen het niveau een stuk omlaag halen. Zodra er lines als “I’m the Dude like Devin” voorbijkomen is er geen sprake meer van een meesterwerkje. Het niveauverschil wordt dan wel pijnlijk duidelijk.

Doc Ish heeft niet de moeilijkste, maar wel een effectieve manier van produceren. De beats liggen lekker in het gehoor, hij weet een catchy hook te creëren en heeft zijn connecties. Helaas zijn de gastartiesten niet zo constant als de hoofdrolspeler, maar Doc Ish geeft met deze plaat een duidelijk signaal af. Voor zijn volgende behandeling is het misschien een idee wat minder mc’s uit te nodigen, al zal hij tegen die tijd nog meer opties hebben voor interessante collabo’s. De eerste behandeling slaat in ieder geval goed aan.

First Treatment is nu uit en te koop via onder meer iTunes

Tracklist:

01. Intro (met Chrissy Chriss)
02. Hi Kidz (met Joell Ortiz)
03. Is Is A Dream (met Joe Budden, Talib Kweli & Sean Price)
04. She Did It Again (met Crooked I & Billy Danze)
05. No Goodbye’s (met Apollo Swyf & B. Burroughs)
06. These Streets (met Max B, Red Cafe & Quan)
07. Skys Are Grey (met Quan, Mic Geronimo & Ras Kass)
08. Nice Skit
09. F.O.H. (met The Abnormals)
10. Animal Grammar (met KRS-One)
11. Cut My Throat (met Ransom, Saigon, Inspectah Deck & Quan)
12. Scriptures Of Life (met Mic Geronimo & Charmagne Tripp)
13. U Like, They Like (met Sam Adams)
14. Make Movez (met Buckshot, Rockness Monsta & Colosse)
15. You Make Me Stronger (met Ma Barker, Kool G Rap & Liza Colby)
16. Woke Up This Morning (met The Abnormals)
17. Let Me Breath 1999 (met Doc N Apollo)

Geplaatst door bowie op 24 januari 2011