DNS – Table Manners IV

Kappen nu met die vergezochte metaforen en ter zake. Table Manners IV is een strakke mixtape. Net zoals zijn voorganger is het een typische ‘powertape’, waarin de nummers elkaar in een hoog tempo opvolgen. Je krijgt er dan ook vierenveertig voorgeschoteld door de SL-Trooper. Een lekkere playlist met veel knallende beats zorgt voor grenzeloos headnodplezier.
Ik luister mixtapes het liefst in een auto en daar komt Table Manners ook het best tot z’n recht. DNS begint met een strak geproduceerde intro die lekker overvloeit in de eerste track, On The Record van Big Shug, die alweer snel overloopt in Off The Record van Promoe. Leuk gevonden, maar vooral een lekker begin.

Zoals we gewend zijn van DNS is de kwaliteit van de mix uitstekend. Overgangen zijn stuk voor stuk aangenaam en alle tracks sluiten ook qua sound goed aan. Pluspunt is dat veel overgangen worden vergezeld door de nodige scratches. En hoewel de bescheiden man uit Heerhugowaard zichzelf geen superscratcher wil noemen, doet hij dit allesbehalve onverdienstelijk. Ook enkele naadjestrakke loopjuggles en double-ups zorgen voor een fijne afwisseling. Dit miste ik op deel III; zouden mijn recensies dan toch gelezen worden?
Over een playlist valt altijd te twisten. Wat lekker is en wat niet, is voor iedereen anders. Die van Table Manners IV ziet er wat mij betreft prima uit met artiesten als Masta Ace, Rakim, Big L, Damien Marley & Nas, KRS One, A Tribe Called Quest en Jurassic5. Ook dit keer wordt de Nederlandse scene niet vergeten en wordt de lijst opgeluisterd door tracks van Luckst’r & Tyrone, Pete Philly & Perquisite en Snelle Jelle & Maestro Mikel.

Valt er dan helemaal niets te zeiken? Jawel hoor; hetzelfde als bij deel III eigenlijk. De remix van Playin Yaself van Jeru vind ik niet echt lekker uit de verf komen. Typische DNS-kwaal? Gelukkig wordt vijf tracks verderop het tegendeel bewezen met een meer geslaagde remix van Rakim’s Guess Who’s Back. Ander minpuntje vind ik dat Table Manners IV iets minder funk in z’n reet heeft dan zijn voorganger.Wat dat betreft sprak deel III me net iets meer aan.
Wat me wél heel erg aanspreekt is de dikte van het geluid, want jongens jongens, wat klinkt het weer fijn allemaal. Een moddervette productie (door Ashi en DNS) zorgt ervoor dat je woofers op springen staan wanneer Big Brother van Redman langskomt. Zo dik kan een kick dus klinken.

Table Manners IV van DNS, love it or hate it, je kunt er niet omheen; veel strakker kan een mixtape niet worden. Dus als je een mixtape wil maken en je weet niet hoe ’ie moet klinken, of je wil gewoon een dikke hiphopmix aan je collectie toevoegen: bras een keer een tientje minder op en bestel die schijf bij DNS via dns@allstardjacademy.nl, of loop een keer binnen bij de Allstar DJ Academy in Amsterdam.

Tracklist
01. DNS – Tablemanners intro!
02. Big Shug – On the Record
03. Promoe – Off the Record
04. Fat Joe & Big Pun – Best Behavior remix
05. Redman – Big Brother (mixed)
06. Masta Ace – Born to Roll
07. Jeru the Damaja – Playin ya self (TM remix)
08. Scarface – G-Code
09. DNS – Rythm of Hiphop
10. Muggs ft. GZA – When the fat lady sings
11. Guru – Hustlin Daze
12. Rakim Guess Whos Back (TM remix)
13. Pharaoh Monch – Simon Says (DNS cut version)
14. Ghostface/Pete Rock – Be Easy
15. J-Live – Do My Thiung
16. Planet Asia – Pure Coke
17. Big L – Put it on (Ashi remix)
18. Fu-Schnickens – Ring the Alarm
19. Damian Marley ft Nas – Road to Zion
20. Pete Philly & Perquisite – Hope
21.Table Talk! (skitt)
22. M.O.P – Slade
23. DNS vs Zaplin – Cutz with Precision
24. Snelle Jelle ft. Maestro Mikel – Ik Rap
25. Rasco – The Unassisted
26. Bahamadia – Uknowhowwedo
27. Black Moon – I got cha open
28. Tyrone – Tablemanners X-clusive
29. Mic Geronimo – Masta I.C (TM Breathe remix)
30. Capone & Noreaga – T.O.N.Y
31. Frankenstein – The Projects
32. O.C – O-Zone
33. Luckst’r ft. Tyrone
34. Mobb Deep – Hav & P
35. Krs. One – Hiphop Knowledge
36.Table Break!
37. Busta Rhymes ft. ODB – wheres your money
38. Redman – Uh huh
39. AG & O.C – Chase Game
40. A Tribe Called Quest – Rock rock yall
41. The Roots – What they want (TM remix)
42. Common – They Say
43. David Bowie – Fame (fok shit up mix)
44. Jurassic 5 – Whats Golden (Ashis bonus remix)

Meer info: http://www.dj-dns.nl

Geplaatst door bowie op 8 juli 2006