DNS, Dizz & Dejavu – Shit Is Bangin

De ene mixtape van DNS is nog niet koud of de volgende dient zich alweer aan. Dit keer doet de man uit Heerhugowaard het echter niet in z’n eentje, maar wordt hij bijgestaan door zijn collega’s Dizz en Dejavu. Dit drietal vormt (tezamen met DJ EZD, die om onduidelijke redenen geen aandeel heeft in deze mixtape; misschien bekte het niet zo lekker met zijn naam in het rijtje) de vaste DJ-crew van Shit Is Bangin, een hiphopfeest dat geregeld op verschillende locaties in het land wordt gehouden. Wellicht is de term hiphopfeest in dit geval wat kort door de bocht, want de vier heren mixen op deze avondjes door allerlei funky muzieksoorten heen en ook op de mixtape komen allerlei genres aan bod met maar één credo: als het maar bangt!

En dat doet het. De aftrap na de officiële intro – komt op naam van Big Daddy Kane met het heerlijke uptempo Set It Off. Dit ritme wordt doorgezet en de hiphop- en funkbreaks volgen elkaar in vlot tempo op. De mixstijl komt wat dat betreft erg overeen met de Table Manners-reeks van DNS, die zijn stempel merkbaar drukt op deze mixtape. Al was het maar vanwege de regelmatig wederkerende cuts die duidelijk van zijn hand komen. Dit wil echter niet zeggen dat het aandeel van Dizz en Dejavu marginaal is. Het verschil met de mixes van DNS is overduidelijk hoorbaar in de muziekstijlen die aan bod komen. Zoals gezegd is het geheel doorspekt met funkclassics. Hierdoor wordt het een feest van herkenning voor de mensen van de oude school, maar ook voor de wat jongere luisteraars die ongetwijfeld heel wat samples zullen herkennen.

Niet alleen funk komt aan bod. Het drietal maakt ook meer opmerkelijke uitstapjes. Zo passeren enkele reggeaplaten de revue, maar zelfs dit ligt nog redelijk voor de hand binnen het kader van de Afro-Amerikaanse muziek. Het wordt pas echt bont als The Monkees voorbij komen met Mary Mary. En alsof dat nog niet erg genoeg is, volgt er direct nog een troep apen. Ditmaal de Arctic Monkeys met When The Sun Goes Down. Hebben we het hier nog wel over een hiphoptape? Nee! En dat maakt het juist zo geweldig! Want eenmaal mijn ‘hiphopknop’ omgedraaid, kan ik niet anders dan zwaar uit m’n plaat gaan op dit soort nummers en haast teleurgesteld zijn wanneer er weer standaard hiphop volgt in de vorm van Rasco. Alleen What Happened To The Game is zo’n lekkere track dat die teleurstelling het simpelweg niet wint van mijn aangewakkerde enthousiasme.

Het moge duidelijk zijn. Hoe meer stijlen, hoe meer vreugd. Althans in dit geval, waarin de genres elkaar heerlijk aanvullen. Puike mixtape met een zeer toepasselijke naam, want deze muzikale cocktail is echt de shit is bangin. En het mooiste van alles is dat je ‘em gratis kunt tjekken. ’Gratis?’ hoor ik je denken? Ja stelletje Hollanders, gratis: http://www.shitisbangin.com

Tracklist
01. fuck you intro
02. big daddy kane – set it off
03. jr. walker & the all stars – shoot your shot
04. protassov feat. jungle brothers – cruise control
05. reuben wilson – got to get your own
06. butta – jimmy’s tune
07. eric b & rakim – juice (instr.)
08. rufus thomas – itch & scratch (part 2)
09. how to get rsi (part 1)
10. marvin gaye – in our lifetime
11. mr. gone – just listen to the record (edit)
12. blackalicious – feel that way (nuyorican aal mix)
13. joe mensah – africa is home
14. the d.o.c. – portrait of a masterpiece (remix)
15. rebel mc – tribal (edit)
16. all good funk alliance – get busy
17. secret weapon – must be the misic
18. king bee – must bee the music
19. ugly ducklin’ – let it out
20. beastie boys – check it out
21. damian marley – move
22. bob marley & the wailers – exodus
23. war – lowrider
24. the coasters – love potion no. 9
25. the monkees – mary mary
26. arctic monkeys – when the sun goes down
27. rasco – what happened to the game
28. rasco – the unassisted (roc raida & rob swifts x-mix)
29. nas – get down (quantic soul orchestra remix)
30. breakestra – stand up (edit)
31. bad medicine – tresspasser
32. the roots – don’t feel right
33. the treacherous three – the body rock
34. how to get rsi (part 2)
35. krs-one – fucked up
36. james brown – papa don’t take no mess
37. millie jackson – now that you got it
38. dilated peoples – kindness for weakness
39. shit is bangin’ outro
40. sade – cherish the day (ronin remix)

Meer info: http://www.shitisbangin.com

Geplaatst door bowie op 21 december 2006