DMC Benelux

HIJS nam een kijkje bij de DMC Benelux Battle in de Melkweg. Nederland-België in het klein eigenlijk. Welk land levert een afgevaardige af naar de wereldkampioenschappen in Londen?

In een matig gevulde Melkweg vonden afgelopen zaterdag de DMC Benelux- en Dutch Beatbox Battles plaats. In verband met een interview dat tussen de bedrijven door moest worden gedaan, richtte ik me puur op de DMC Benelux Battle. Na de voorrondes, die al vanaf 14.00 (!) gaande waren begon de DMC-wedstrijd met de kwartfinales rond 20.00 pas echt. Deelnemers waren Flow Real, Seka, Slump, Jack, F.Abot, Irie, Odillon en Crossfingaz.

Kwartfinales:
DJ Flow real moest het opnemen tegen Seka. Leuk aan de stukjes van Flow Real was dat hij a la Rob Swift en Roc Raida backspins deed terwijl hij zich continu draaide. Helemaal strak ging het echter niet. Het geheel was dan ook een beetje rommelig. Seka richtte zich puur op cuts, en bleek een hele strakke scratcher. Niet zo veel variatie dus, maar wel genoeg voor een plaatsje in de halve finale voor de jonge Belg.

DJ Slump stond met een flinke attitude op het podium en verraste vriend en vijand toen hij Jailhouse Rock van Elvis Presley inzette. Wat hij ermee deed was echter niet zo sterk. Hij scrachte in feite alleen de beat mee. Een juggle met zo’n track zou echt de shit geweest zijn. DJ Jack is een echte allrounder en maakte indruk met zijn strakke cuts en dito juggles. Leuke extra was dat hij met de pitch speelde. De jury was er snel uit: Jack ging door.

F. Abot had te kampen met een slecht geluid. De electro-track die hij had uitgekozen was erg hard, en het was niet duidelijk te horen wat hij daar zelf op deed. Het geheel kwam dus nogal rommelig over. DJ Irie koos ook voor een electro-track, maar een minimale. Hierover scratchte hij strak en gaf hij net als DJ Jack een goeie juggle met pitch-variatie ten beste. Irie mocht verder.

DJ Odillon bediende zich net als vele collega’s die avond van electrobeats en gebruikte veel vocale samples. De turntablist zat helemaal in de wat spacy track, die daardoor meer weg had van een song dan een routine. Crossfingaz uit België is een uitstekende scratcher en liet als eerste turntablist beatcuts zien (beatjugglen met één draaitafel). Dit deed hij superstrak. Crossfingaz door naar de halve finale.

Halve finales
DJ Irie deed een originele juggle met Pony van Ginuwine. Zijn backspins waren ook van hoog niveau. In zijn tweede stukje onderscheidde hij zich met een strakke beatcut en melodieuze toonscratches. Crossfingaz deed twee stukjes die veel op elkaar leken. Beide waren langzame beats met zeer strakke cuts. De veelzijdigheid van DJ Irie leverde hem echter een plaats op in de finale.

DJ Seka moest het opnemen tegen DJ Jack. In zijn eerste routine deed hij alleen cuts, die strak waren, maar vrij eenvormig. In zijn tweede stukje deed hij een juggle, maar die was niet zo strak. DJ Jack begon met een electrostukje en een goede juggle om daarna zijn persoonlijke introductie te doen. Met allemaal stukjes van BDP’s Jack Of Spades zette hij een toffe routine neer. Debutant Seka moest het uiteindelijk afleggen tegen de ervaren Jack, geen schande dus.

Finale
In de finale moest Jack het dus opnemen tegen Irie. Beiden zijn allround-turntablists, al zijn de cuts van Jack doorgaans strakker. In de finale greep Jack hier en daar terug op materiaal dat hij al eerder had gebruikt. Irie maakte indruk met een hele strakke juggle, hoewel zijn cuts wat minder strak waren. Het zat dichtbij elkaar, maar uiteindelijk koos de jury voor de Nederlandse DJ Irie, die de Benelux in Londen mag vertegenwoordigen.

Meer Joris Pol

Geplaatst door bowie op 19 juni 2008