DJ Waxfiend-Homegrown

DJ Waxfiend draait veel in de Mazzo en de Duivel te Amsterdam. Tevens draait hij op gelegenheden ook in de Melkweg, Kade (zaandam), Patronaat, Odeon, Item(voorheen Time) ), Club Collisee(utrecht), Ministry of Dance (rotterdam), Mystic City (lelystad) en Nightlive (Almere). Zijn cds zijn in Amsterdam te verkrijgen bij o.a. FatBeats en Soulfood.

Na meerdere mixtapes (o.a. reggae), heeft DJ Waxfiend zich dan ook gestort op een hiphop mixtape ‘HOMEGROWN’. De cd bevat 33 nummers die lekker overlopen en Waxfiend bouwt rustig een voor een de nummers op. Na de intro begint het rustig met Heather B. Pas bij track 5 ZONE FOR PRESIDENT begint het voor me goed. Vooral nadat ik bij Planet Rock J-Zone eindelijk live heb gezien optreden en mogen interviewen. Dit is gewoon een track die je moet hebben in je collectie. J-Zone weet gewoon stijlvol te bullshitten over vanalles en nog wat. Verder op volgt HI-TEKNOLOGY ook een erg koel nummer van het gelijknamig album van vorig jaar, dat tevens een van betere releases van vorig jaar was. Zelfs HOLLA bij de constant razende Busta zou je een zeer "laid back" nummer kunnen noemen als gevolg van de relaxede beat, hierdoor springt het ook niet zo uit tempo bij de rest. GOT YOURSELF A GUN komt ook niet geheel onverwacht opdoemen. De meningen over Nas blijven verdeeld, ik zelf ben niet gek van hem. De producties van Nas zijn zeker goed maar voor mij is het altijd net niet. Hoewel het nummer Salute Me dat iets later op de cd komt opdagen me beter ligt. HOW HIGH is een zeer chill nummer, waarin Redman en Method Man zoals vaak een uitstekend duo vormen. Het bekende thema high worden wordt aangestipt: high that i can kiss the sky. Op de rest van de cd springen o.a. Dilated Peoples, Tha Liks en Masta Ace eruit. In het tweede gedeelte zijn er voor de gemiddelde hiphop liefhebber wat onbekendere namen te horen. Door enkele nummers ligt het niveau hier ietjes lager dan op het eerste gedeelte.

Oordeel
Het meest storende bij de meeste mixcd’s en deze dus ook is het er tussendoor lullen van de dj. Hoewel het maar een paar keer voor komt wen ik er niet aan, maar het is zoiets als de handtekening van de schilder die niet kan ontbreken. Er zijn niet echt tracks te noemen die ik slecht vind, wel vind ik het nummer van Mad Skillz irritant. Hier en daar een onopvallende track die er tussen door sluipt. Ik vind het wel jammer dat vaak een soulfull nummer ontbreekt op hiphop-mixcd’s (zoals bijv. Mos Def Jill Scott – Love Rain of The Roots ft. Erykha Badu – U Got Me dat zijn). Over het geheel genomen is dit een dope mixcd die lekker wegluisterd, zonder al te veel zware brokken. De vibe wordt lekker opgebouwd en houdt goed stand. Mijn dopeste nummers zijn o.a. ZONER FOR PRESIDENT, HI-TEKNOLOGY, HOW HIGH, WORST COMES TO WORST en DON’T UNDERSTAND.

Tracklist:
01. DJ WaxFiend-Intro
02. Heather B- Rocksteady
03. Flipmode Squad-Take That
04. Edan-Mic Manipulator
05. J-Zone-Zone for president
06. Mobb Deep feat. Vita & Big Noyd-Burn
07. Hi Tek feat. Jonell-Hi Teknology
08. Large Professor-XL
09. Busta Rhymes-Holla
10. Wu Tang Clan-Rules
11. Nas-Got Yourself a gun
12. Method Man & Redman-How High pt.2
13. Jay-Z-TakeOver
14. Nas-Salute Me (general)
15. Dilated Peoples-Worst comes to worst
16. Ghostface Killah- Ghost Showers
17. Asheru & Blue Black- Truly Unique
18. Lords of the Underground-What i’m after(RMX)
19. Mad Skillz-Y’all don’t wanna do that
20. Tha Liks-Run wild
21. Storm-Stop Lying
22. Greedy Mellow Triggerzz-Duck
23. Pack FM-Backpack
24. Rise-Wickedest Flow
25. Masta Ace feat. Greg Nice-Don’t understand
26. Biz Markie-Turn the party out
27. Outsiddaz-Keep on
28. Journalist feat. M.O.P.-Extended Family
29. East Flatbush Project-Head to Head
30. Pete Rock & CL Smooth-Back on the Block
31. Slum Village-Fall in love (RMX)
32. Quasimoto-Party
33. Outro

Geplaatst door bowie op 31 december 2001