DJ Vandal – Gemini Lounge Music

Eens in de zoveel tijd wordt er naast de doorsnee mixtapes een originele tape uitgebracht in de hiphopwereld. Een tape die opvalt qua geluid en wat betreft het concept. Een van die originele platen is ‘Gemini Lounge Music’ van DJ Vandal. Een DJ, afkomstig uit Sneek, die vanwege zijn interesse voor seriemoordenaars en maffia zijn cd heeft genoemd naar een bar (Gemini Lounge) in Brooklyn waar een maffiacrew zijn vijanden vermoordde en in stukken sneed.
Zoals een goed conceptalbum betaamt, staan de tracks niet los van elkaar. De titels vertellen eigenlijk al een verhaal, zoals: ‘Excellent cadavers’ (naam die Siciliaanse maffia geeft aan haar belangrijkste slachtoffers), ‘Murder Machine’ (boek over de moorden in de Gemini Lounge) en ‘Gemini Method’ (de moordmethode in de Gemini Lounge).

Het resultaat is een frisse, instrumentale mix die zowel het relaxte karakter van loungemuziek heeft als het duistere van de Gemini-praktijken. Na de intro volgt direct de track die deze beide kenmerken het beste samenbrengt. Dertien minuten lang een aaneenschakeling van onheilspellende nieuwsberichten over de Gemini Lounge, duistere muziek en chille samples van bijvoorbeeld Opgezwolle (Tjappies en mammies), The Roots (Don’t say nuthin’) en KRS-One (Sound of tha police). Twee 100% turntable-producties volgen, waarvan de eerste (‘Lupara bianca’) nogal donker is en de tweede meer uitnodigt om lekker te hangen op de bank na een dagje hard werken. ‘Vendetta’ is een DJ-track van Vandal, zijn broertje Sniper en DJ Quest van de Space Travelers. Een nummer dat misschien iets afwijkt wat betreft het thema, maar het eindresultaat is er niet minder om: Een aanstekelijke melodie waarop de DJ’s hun (scratch)skills ten gehore brengen. Het klinkt allemaal erg relaxt.

Misschien dat je als mierenneuker zou kunnen zeggen dat over de hele cd genomen die relaxte loungemuziek te veel aanwezig is in vergelijking met de duistere factor, die het meer moet hebben van de samples en het concept. De enige track met rap vertolkt in ieder geval qua tekst wél die donkere kant. Op ‘Gemini method’ heeft Jihad the Roughneck van Third Sight het tot in de details over de moordwijze die de crew in de Gemini Lounge hanteerde. Leuk uitgewerkt al had de MC wat meer op de beat mogen letten.
Wanneer je de hele plaat beluistert, vergeet je deze kleine puntjes van kritiek zeer snel. Ruim drie kwartier hoor je muziek van een liefhebber die de boel moeiteloos in elkaar over laat gaan. Samen met het goed bedachte en prima uitgewerkte thema is DJ Vandal’s ‘Gemini Lounge Music’ een lekkere en verfrissende release voor hiphopminnend Nederland.

Tracklist:
01. Welcome to the Gemini Lounge
02. Excellent Cadavers
03. Lupara Bianca
04. Pure Rotation
05. Vendetta
06. Mourning Lounge
07. Murder Machine
08. Dutch Palermo
09. Gemini Method
10. The Black Hand

Meer info: geminilounge@hotmail.com.

Geplaatst door bowie op 6 mei 2006