DJ Vadim – The Soundcatcher

Hoewel The Soundcatcher inclusief The Extra’s (een tweede disc met remixes en bonus tracks) niet minder dan 33 tracks rijk is, hoeft er niet lang over gepraat te worden. De laatste release van DJ Vadim is de woorden namelijk niet waard. Het is alsof de vermaarde DJ zijn minder geslaagde beats heeft opgegraven en de vocalisten vervolgens heeft gevraagd er zo ongeïnspireerd mogelijk overheen te flowen. Mocht dat inderdaad de opzet zijn geweest, dan is de uitvoering buitengewoon goed geslaagd.

Het grootste probleem met The Soundcatcher is dat het album, op enkele uitzonderingen na, ruim twee uur lang tempo ontbeert. Daarnaast getuigen de drumpatronen van zeer weinig inventiviteit en komen de instrumentals over het algemeen flets en onbeduidend over. Een van de weinige opvallende tracks is Ballistic Affairs, dat de luisteraar door een geestige sample van een kwakende kikker uit zijn slaap doet ontwaken. Maar na anderhalve minuut is die grap ook gemaakt. Verder mogen eigenlijk alleen Bath In Bleach en SD4 degelijke producties genoemd worden. Vadim toont zich van zijn allerslechtste kant door deze krachteloze beats ten gehore te brengen.

Ook de gastartiesten laten stuk voor stuk afweten. Deuce Eclipse, die live heel wat in z’n mars heeft, levert een vreselijk flauwe bijdrage (Like The Wind_) en hetzelfde geldt voor Demolition Man (Boom Sumting_). Alleen Silent Knight (Raise Your Glass) geeft zijn visitekaartje af. Maar hij is dan ook echt de enige MC wiens aandeel naar meer smaakt. Zelfs als achtergrondalbum doet The Soundcatcher geen dienst, aangezien de samenhang totaal ontbreekt. De grillige sfeer wordt na verloop van tijd zelfs hoogst irritant.

Als geheel is The Soundcatcher een bijzonder slappe plaat geworden met enkele uitschieters naar boven (vooral Kill Kill Kill – dat na vier keer (!) overigens ook begint te vervelen: zie tracklist – en Milwaukee), een paar middelmatige joints en verder uitsluitend zwakke tracks. DJ Vadim mag in zijn handen knijpen dat hij sinds mensenheugenis tot het meubilair behoort van Hiphop Kemp in Tsjechië, want als dit album zijn debuut was geweest zou de Russische Brit – buiten enkele buurthuizen – zo goed als zeker nergens aan de bak komen. The Soundcatcher is eenvoudigweg een stomvervelende release.

Tracklist:
01. Intro
02. Fear Feats feat. Emo, Syrus
03. Talk To Me feat. Sena
04. Them Say feat. Diane
05. Soundcatchers feat. Abstract Rude
06. Manchester
07. Kill Kill Kill feat. Big Red, Kathrin DeBoer
08. Milwaukee feat. Monthe Smith
09. Like The Wind feat. Deuce Eclipse
10. Black Is The Night feat. Kathrin DeBoer
11. Got To Rock feat. Zion I
12. Theme To Big Willy Dee
13. Ballistic Affairs feat. Killa Kela, Singa Blinga & Skinny Man
14. Sufferin’ Blues feat. Lil’ Green
15. Bath In Bleach
16. SD4
17. Watch That Sound feat. Emo

The Extra’s
01. Raise Your Glass feat. Silent Knight
02. Quand Vient La Nuit feat. Bunzen, Yarah Bravo & Blu Rum
03. I Can Never feat. Emo
04. Countdown feat. Rashan Ahmad
05. Saskatoon feat. Young Blood Brass Band
06. Got To Rock feat. Zion I (Griffi Remix)
07. Kill Kill Kill feat. Big Red (Waxos Remix)
08. SD1
09. Like The Wind feat. Deuce Eclipse (Kidkanevil Remix)
10. Boom Sumting feat. Demolition Man
11. Za Ba Day feat. Sena
12. Kill Kill Kill feat. Big Red (Jr Eakee Remix)
13. Got To Rock feat. Zion I (Aaron Jerome Remix)
14. Watch That Sound feat. Emo (J Star Fat Drop Mix)
15. Talk To Me – Live At Maison Folie – Lille ’07
16. Kill Kill Kill feat. Big Red (Deface Groove Remix)

Meer info

Geplaatst door bowie op 27 juni 2008