DJ Savage – Bon-A-Part 1

Na z’n titel van ‘Rookie of the year’ bij DMC wist ie zich in 2003 door het Nederlandse deelnemers veld heen te slaan en mocht daardoor uitkomen bij de finales van DMC in London , datzelfde jaar nog werd ook de ITF door Savage gewonnen.
Ook word ie regelmatig benaderd om zijn ‘furiuz cuts’ op tracks neer te leggen en zo bij o.a.: Extince , Jiggy Dje , Terilekst … Er zijn genoeg mensen die met Savage willen samenwerken en vandaar dat veel MC’s graag wilden/zullen verschijnen op Bon-A-Part . Savage werkt dan ook graag met mensen die hij persoonlijk kent en die hij naar voren wil brengen.

Nu is het tijd voor Bon-A-Part 1: ‘n 33 tracks tellende mixtape op cd met veel exclusieve tracks (waaronder meerdere van eigen bodem en enkele remixes).
Ik zal eerst beginnen met wat minpunten aangezien er aanzienlijk meer pluspunten aanwezig zijn.

Het cd hoesje is mooi vormgegeven, maar dat neemt niet weg dat The Nonce (The Nones??) verkeerd gespeld is en dat track 27 & 28 niet vermeld staan op de hoes.
Handclaps: Niks mis mee op zich, maar over het gehele album gezien is wel ’n beetje ’n overkill.
Ook zijn Spacekees & Terilekst tot 2x toe terug te vinden op de tracklisting.
Over de het mixen is weinig aan te merken, hier en daar ’n schoonheidsfoutje, maar dat is in de meeste gevallen niet storend. Wat ik wel minder vind is de overgang van LGM’s freestyle naar Shabazz the Disciple (track 31, Scan The Fields remix). Niet alleen omdat ik het niet echt mooi gemixed vind maar ook omdat ik de freestyle van LGM niet bij de track van Shabazz vind passen.
Nog 1 ding om over te bitchen: Beetje weinig turntablism (maar wel weer ‘n goeie balans als je het geheel bekijkt).

Hehehehe nu zijn we dan eindelijk aangekomen bij de pluspuntjes:
Raw Skills brengt die explosie teweeg in ’Dynamite’ waarin ook Tanman (FS) te horen is. Ik had het over ‘exclusives’, dit is er 1 van.
‘Stillevens’ was al te horen op het recent uitgebrachte album van Space & Turrie en is dus geen exclusive. Neemt niet weg dat dit gewoon ‘n dikke track is. Dan is er nog ’Delisiuz Deliriuz Doloruz’ Dit is funny shit, maar ik denk wel alleen weggelegd voor de insiders.
Dope om Casual te horen over ‘n Kubus beat (Buitenwesten).
Enkele tracks verder komen we aan bij Lil’Dap & Rim-K…had zowieso wat meer Franse shit verwacht aangezien Savage van origine Fransoos is.
Tot aan track 17 gaat alles op rustig tempo door, maar nu is het tijd voor Savage’s eigen crew Furiuz Stylez die met ‘Panna Punchlines’ komen 2 versies hebben ze uitgebracht van deze track en de clip komt later dit jaar uit (Yo Bomb! Kom nou in beeld staan joh kromme hond!!).
Na Furiuz Stylez is het de beurt aan Jiggy Dje & Frankie met die DIKKE ‘Keizer Punchlijn’, dit behoort zonder twijfel tot mijn favorieten op ‘t album.
Triptik heb ik ooit nog es live gezien bij de Highlife Awards en was zeer te spreken over hun show , had echter nog steeds niks van ze gehooord tot ’Si Un Jour’. Met deze track wil ‘k de komende maanden wel wakker worden om m’n ochtendhumeur tegen te gaan.
Ooooooooooh shit, ’It’s a Love Thing’ er word gezongen op deze track. Ja: er word gezongen! Savage komt altijd met die verassing voor je ass, draait het rauwste wat ie kan vinden, maar evengoed iets wat extreem dansbaar is. Er volgen nog wat dope tracks, maar we skippen even door naar de laatste: ‘Kepala Batu’ van Tanman. Zwaar beladen track over de situatie op de Molukken die zeker als controversieel gezien mag worden. Ook hiervan is ‘n clip geschoten (tijdens de RMS dag in Den Haag) en hoe de mensen daar reageerden op deze track zegt genoeg over de inhoud, later dit jaar ook te zien op tv.

Als geheel vind ik Bon-A-Part 1 een van de betere mixtapes waar het eigenlijk niet nodig is om tracks te skippen (dankzij de ’losse’ tracklist). Komt toch niet vaak voor bij mij dat ik ’n mixtape rustig uit kan zitten dus dat zegt ook wel weer wat over de kwaliteit.
Ik miste echter wel wat turntablism , het ontbreekt niet , maar iets meer had ook geen kwaad gekund. Ik had eigenlijk ook wel iets meer Furiuz Stylez materiaal verwacht.

De bonapart mixtapes zijn voor nu te verkrijgen voor maar 8 euries in:
Amsterdam:
Massive soulfood
Fat beats
Patta

Rotterdam: Velvet

Nijmegen:
Waaghals
Movement

Cuijk:
Music store

Meer info: http://www.furiuzstylez.com

Tracklist:
01. intro
02. het begin
03. tanman & raw skillz – dynamite
04. spacekees & terilekst – stillevens
05. interlude – sav cuts
06. delisiuz delirium dolorez message skit
07. casual – that’s how it is pt 2
08. kubus & duvel – buitenwesten
09. the roots – duck down
10. trek life & babu – hard work
11. the nonce – mixtapes
12. jadakiss – what you so mad at
13. lil dap & rim-k – know abou me
14. xzibit – hey now
15. mop – watch out
16. prodigy
girls 33-savage cuts
17. furiuz stylez – panna punchlinez
18. jiggy dje & frankie – keizer punchlijn
19. nas – bridging the gap
20. triptik – si un jour
21. …in de miks
22. pete rock f/ cl smooth & denosh – it’s a love thing
23. spacekees & terilekst – perenplan
24. rohff- 94
25. pacewon – rap music
26. masta ace & big noyd – do it man
27. lil johnnie skit
28. typhoon
29. del – why you wanna get funky
30. colombiaanse bloedgroep
leven e hype
31. lgm – freestyle
32. Shabazz , freestyle & dstroy – scan the fields rmx
33. Tanman – kepala batu

Geplaatst door bowie op 17 oktober 2005