DJ Rockid presenteert De Hiphop In Je Smoel Mixtape Vol.1!

DJ Rockid draait al behoorlijk wat jaren mee in Nederlandse hiphopscene. Sinds midden jaren ’90 staat de meervoudig Nederlands DMC-kampioen achter de wheels of steel. In de afgelopen twee decennia heeft hij bovendien altijd zijn vizier open gehouden en dus tig ontwikkelingen, stijlen en subgenres voorbij zien trekken. En onlangs viel hem ineens op dat één stijl daarin na al die tijd nog fier overeind staat.

“Ik verzamel en luister nog steeds heel veel muziek en had ineens het besef hoeveel nieuwe albums er nog steeds worden uitgebracht met een 90’s, sampled feeling.” Een thema voor een nieuwe mix was zo geboren. “Ik vond het leuk om weer eens een ouderwetse tape met backpackhiphop te maken, maar alle tracks zijn uit 2016 of 2017. Het is bijzonder dat dat nog steeds voortleeft in die stijl”, zo legt hij uit. Dat die stijl nog steeds zo prominent is komt volgens Rockid wellicht omdat het “gewoon zo in het DNA” van het genre zit.

Toch is het een vaak gehoorde klacht onder de oudere heads dat er geen ‘echte’ hiphop meer gemaakt wordt. Rockid herkent zich daar dus helemaal niet in. “Het is niet verdwenen, maar je moet het meer zoeken. Als je ouder wordt komt het minder op je pad. Als je elke dag naar school fietst en het met al je schoolvrienden over muziek hebt, ja, dan heb je een directe toegang.” De oudere generatie zit volgens hem wat minder op de nieuwe muziek die uitgebracht wordt, en mist daardoor dingen die hen wellicht wél aan zouden spreken.

Niet dat Rockid geen affiniteit heeft met modernere stijlen. “Ik ben ook fervent liefhebber van new school hiphop”, zegt hij met klem. “En de nieuwe artiesten, het is écht verschrikkelijk goed. Ik ging laatst naar de FunX-Awards, en was verbaasd over hoe goed en professioneel alle hiphopacts waren die daar optraden in Paradiso.” Hij is dus ook zeker niet vies van het mixen van een tape met andere stijlen en thema’s. “Misschien wordt mijn volgende tape voor HIJS wel future, new school, bass, pop whatever.”

Maar eerst kan Volume 1 door de speakers geblazen worden, een heerlijke tape om je backpackstraps strak bij te trekken. Professioneel in elkaar gemixt en uiteraard met wat serieuze cuts erop van deze draaitafelveteraan. Zelfs het artwork van de tape, dat naadloos op de sfeer ervan aansluit, is door de veelzijdige Rockid zelf op papier gezet. “Ik wil niks bereiken met deze tape,” merkt hij bescheiden op, “het zijn gewoon nummers die ik tof vond.”

Wij ook, OG, wij ook.

DOWNLOAD: DJ ROCKID – De Hiphop In Je Smoel Mixtape Vol.1

 1. Intro
 2. Joey Badass – Rockabye Baby ft. ScHoolboy Q
 3. Kidd Called Quest – New York Reps The Hardest ft. Craig G
 4. Group Home – Real MC’s
 5. Rob Viktum – Lighter Fluid
 6. Apathy – A Danger
 7. Raekwon – This Is What It Comes Too
 8. DNG – Lazarus
 9. Damu The Fudgemunk – Wonka Beat 2
 10. KRS-One – My Dreams
 11. Czarface – Kick It Up a Notch
 12. Positive K & Greg Nyce – That’s That
 13. Methuzulah – Stonepalms of Shangri La ft. DJ Everready
 14. Agent 23 – Mediacrity
 15. Afu-Ra – The Streets ft. Big Shug & Avirex
 16. Showbiz & A.G. – Alway’s Sound Hungry ft. A Bless
 17. Neek The Exotic – What Kind Of Shit Is This ft. Bumpy Knuckles
 18. Nasimoto – One Love (Microphone Mathematics)
 19. The Alchemist – Big League Shew
 20. Copywrite & Planet Asia – The Cypher of Agartha ft. Canibus
 21. Malik Turner – No More 9 to 5
 22. Homeboy Sandman – Bless Up
Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 juni 2017