DJ Revolution Presents… Malcolm & Martin – Life Doesn’t Frighten Me

Re-vo-lu-tie de; v –s:
Plotselinge radicale omslag of verandering in de bestaande toestand. Tegenhanger van evolutie dat een geleidelijke verandering is.

De mensen achter Malcolm & Martin zijn Styliztik Jones, KB iMean en DJ Revolution. Naar aanloop van deze release, dropte het collectief vorig jaar een voorproefje. De gratis te downloaden mixtape Malcolm and Martin Were.. Criminal Minded staat vol met lekkere Boogie Down Production remakes. Beats met een oldskool randje, volop scratches van Revolution en dikke lyrics van de beide MC’s. Een leuk opwarmertje, maar remakes zijn natuurlijk geen revolutie.

De man verantwoordelijk voor de producties op dit album, DJ Revolution, is geen onbekende. Als DJ van The Wake Up Show heeft hij behoorlijk naam gemaakt en wanneer hij een setje komt spinnen weet je zeker dat het dak eraf gaat. Als producer is Revolution echter niet heel bekend. Hij produceerde eerder al het King Of The Decks album, maar verder houdt het qua noemenswaardige producties wel op. Life Doesn’t Frighten Me moet daar verandering in brengen. Op één track na is het hele album door DJ Revolution geproduceerd. De vocalen op dit album komen van Styliztik Jones en KB iMean. De beide heren hadden al een aantal verses op Revolutions King Of The Decks album, maar verder levert een zoektocht naar de MC’s weinig op. Toch geven ze op Bamboozled aan dat het rijmen ‘nothing new to them’ is, en dat is te horen.

“The Essence & The Reason why you fell in love with Hip Hop music”.

Het album is goed opgebouwd. In de intro track stellen beide MC’s zichzelf voor, leggen ze uit hoe ze gevormd zijn en wat we verwachten kunnen als luisteraar. Beide MC’s hebben tekstueel gezien ontzettend veel te melden, vandaar dat er een aantal korte breaks op het album staan. Uiteraard worden hiervoor de gebruikelijke interludes gebruikt, maar een andere break van de spraakwatervallen van KB iMean en Styliztik Jones komt in de vorm van een aangename DJ cut. Do It Again (Rev’s Groove) is een track waarop DJ Revolution bijna vier minuten lang zijn turntable skills laat horen. Het afsluitende Thank God is een ouderwetse shout-out track naar de inspiratiebronnen van de groep. Een goede opbouw volgens een bekende formule. DJ cuts en shout out-tracks zijn natuurlijk niets nieuws, maar tegenwoordig zie je dergelijke tracks nooit meer op nieuwe releases. Als dit de aangekondigde revolutie moet inluiden, is het ietwat matig.

Een opvallend gegeven is dat de beats heel minimaal zijn. Her en der worden er wat simpele blazers, pianorifjes en andere elementen gebruikt om de tracks iets op te fleuren, maar de nadruk heeft Revolution voornamelijk op de drums, de bassline en de lyrics gelegd. Dit alles creëert een oldskool gevoel. Oldskool, maar geen revolutie. Waar moeten we dan die revolutie zoeken? In de lyrics misschien?

De onderwerpen op de tracks variëren. Op Lunchtyme Ciphers kaarten de MC’s problemen in het huidige schoolsysteem aan en Sista Big Butt is een ode aan hypocriete zelfstandige dames. Op Heritage roepen de mannen de ‘minorities’ op om samen sterk te staan en gebruiken hiervoor vergelijkingen met behaalde resultaten uit het verleden. Hustle draait om straatskill en knowledge toe te passen in het meer normale leven en op Win Or Loose wordt uitgelegd dat elke overwinning gepaard gaat met tegenslagen. De oplettende luisteraar kan wellicht een aantal wijze lessen trekken uit de woorden van de MC’s, maar echt vernieuwend is het allemaal niet.

Hoewel de hedendaagse hiphop best een revolutie kan gebruiken, rijst de vraag wanneer een album echt revolutionair is. Het is natuurlijk onzinnig om een plaat af te schrijven omdat deze niet opleeft naar de ‘aangekondigde’ hype. Benoemen wat er precies ontbreekt, is – net als een daadwerkelijke revolutie teweegbrengen – zeer moeilijk. Op dit album is één ding in ieder geval wel Revolution: de man achter de knoppen en verantwoordelijke voor de DJ cuts. Hij slaagt met vlag en wimpel voor de producties en Styliztik Jones en KB iMean bewijzen zich als twee erg sterke MC’s; ze spitten knowledge en scherpzinnigheid en weten een album lang de luisteraar vast te houden met hun rijms.

Life Doesn’t Frighten Me is nu uit op Soulspazm Records en verkrijgbaar via iTunes en ughh.com.

Tracklist:

1. Welcome To The Movement
2. Bamboozled
3. Aint Seen Nuthin Yet
4. Lunchtyme (Interlude)
5. Lunchtyme Ciphers (met Versatile)
6. Movement Music (beat Marco Polo)
7. Sista Big Butt (met Mike Anthony)
8. One Man Band (Interlude)
9. Do It Again (Rev’s Groove)
10. Win Lose
11. Sell Like An Ace (Interlude)
12. Hustle
13. Blak Kofee
14. Heritage (met Bambu & Apakalips)
15. Bare Witness (met Torea)
16. Against The Wall
17. Thank God

Geplaatst door bowie op 9 maart 2011