DJ Premier & Big Shug

DJ Premier kwam samen met Gang Starr foundation lid Big Shug naar Utrecht voor een exclusieve show in de Tivoli aan de Oude Gracht. Dubbel dikke pret of een vette tegenvaller? HIJS reports!

DJ Premier ken je wel. Dat hoop ik tenminste, want zo’n grote legende heeft namelijk geen introductie nodig, dus die krijg je dan ook niet. Big Shug eventueel wel, dus bij deze: Zat op de track ‘Militia’ van Gang Starr, heeft net zijn eerste soloplaat ’Who’s Hard’ uit die vooral door DJ Premier geproduceerd is en zo is de cirkel weer rond als een broodje hamburger.

De ‘grote’ Tivoli was goed gevuld. Bij de ingang stond een flinke rij en vele hiphopliefhebbers uit Utrecht en omstreken genoten van de platenselectie van de Boemklatsch DJ’s. Ondertussen was er op achter de schermen lichte paniek, DJ Premier was in geen velden of wegen te bekennen. Na waarschijnlijk een nodige etensstop waggelde de DJ die hiphop zoveel legendarische beats gegeven heeft eindelijk naar binnen en kon de party beginnen. Het podium in de Tivoli was helaas afgezet door enkele hekken wat altijd een beetje vervelend beeld geeft als je naar de artiest kijkt.

Premier opende de show met enkel klassiekers van eigen hand. Tracks van onder andere Das EFX, Nas, Common en vele anderen knalden door de speakers. Het publiek reageerde geweldig. Waar bij veel feesten het grootste gedeelte van de mensen rustig met de hoofdjes staat te knikken, was er in de Domstad een regelrechte energie explosie. Mensen sprongen rond als idioten, er ontstonden moshpits, mensen probeerden toch nog de stage op te klimmen en er werd zelfs gecrowdsurfd, taferelen die je over het algemeen op festivals als Lowlands terugvindt. Dit zorgde voor een heerlijke sfeer in de Tivoli, een sfeer waardoor velen echter enkele schoonheidsfoutjes van Premier over het hoofd zagen. Er vielen stiltes die veroorzaakt werden door Premier die niet snel genoeg een keuze uit zijn collectie platen kon maken. Heel erg storend was het niet, Premier vulde alles namelijk pratend op. Toch zou je zulke dingen niet mogen hebben bij een DJ als Premier. Het praten was vooral in het begin van de show sowieso al wat te veel. Het eeuwige heen en weer geschreeuw (Premo roept wat en het publiek moet het naroepen) waren de bezoekers al vrij snel zat, ze hadden het te druk met op adem komen van het rondknallen op de vorige hit.

Net op het moment dat het publiek wat moe leek te worden kwam Big Shug het podium op. De grote man uit Boston leek er zin in te hebben en opende met ‘The Militia’. Daarbij was al het kruid helaas al verschoten en kwam Shug met tracks van ’Who’s Hard’, maar die plaat was nogal onbekend bij het publiek, wat zorgde voor een vrij lauwe response. Voorin hielden enkele feestbeesten het geheel nog wel een beetje in beweging, maar de rest van de aanwezigen was aardig afgekoeld. Shug zelf is geen slechte live-rapper, overigens ook geen briljante, zijn show was gewoon degelijk. De zaal was echter wat te groot voor Shug en als hoofdact had hij het denk ik niet lang volgehouden. Gelukkig werd hij na een twintigtal minuten afgelost door Premier die de zaal weer loskreeg met hiphopknallers van onder andere M.O.P., Dr. Dre en Snoop Dogg.

Premier weet overal waar hij komt wel voor een lekkere avond hiphop te zorgen. Zijn platenkeus is over het algemeen vrij veilig, alleen maar bangers waarmee je iedereen die ook maar een druppeltje hiphop in zijn of haar bloed heeft aan het bewegen krijgt. Grootste tegenvaller waren de twee G-Unit platen die Premier onder het geschreeuw van “G-Unit!” onder de naald legde. Toen hij merkte dat dit niet echt was wat het publiek wilde horen kapte hij ze ook snel weer af. Een setlist leek er niet te bestaan, Premo bladerde rustig door zijn platencollectie en ging af op wat er gebeurde. Zo werd het geroep van twee gasten om Ol’ Dirty Bastard tracks meteen verhoord. Overigens props voor het feit dat de man gewoon platenkoffers bij zich had en niet aan het werk ging met laptops en ingewikkelde hard- en software, gewoon DJ-en zoals het bedoeld is. Toch had ik graag iets meer van het betere cut- en scratchwerk gehoord, dit bleef in de set namelijk nogal achterwege. Ook wil ik nog even de duimpjes omhoog doen voor de heren (en dames?) van de visualisaties. Er werd goed gereageerd op de langskomende tracks (‘I Got Five On It’ van Luniz werd bijvoorbeeld voorzien door een joint-rol-visualisatie) en de veel langskomende gevarieerde sfeerbeelden van New York waren ook zeer tof. Al met al dus een goed geslaagde avond waar de grootste ster eigenlijk het publiek was, zelden heb ik zo’n heerlijke positieve en tegelijk ook knallende vibe meegemaakt. Petje af.

Fixtures:
Hoogtepunt: Het publiek
Dieptepunt: Premier die zijn mond opendoet en zelfs G-Unit! schreeuwt.
Bier: Een euro of 2
Wc: gratis
Garderobe: Eurootje
Fotograferen: jup
Geluid: Kon er mee door
Bezoekers: Bijna vol, maar genoeg ruimte om los te gaan
Merchandise: CD mixtapes voor een 10 euro en gratis promo’s van onder andere de NYG’z
Damage: €12 euro
Cijfer: 7+

Geplaatst door bowie op 13 december 2005