DJ Optimus – Double Helix DNA

Optimus (Neels Smeekens) timmert vanaf midden jaren 90 aan de weg als dj en producer. Zelf muziek creëren krijgt in de loop der jaren steeds meer de voorkeur boven andermans tracks draaien als party-dj. Hij is actief met verschillende acts als DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband, Ill Productionz, DigHeads, Fremdkunst, Gruesome Twosome en OptiMace. Met zijn partner van dit laatste duo, DJ Mace, zet hij het label Fremdtunes op, waarop nu zijn solodebuutalbum verschijnt. Met een MPC, draaitafels, veel live-instrumenten, gastrappers en zangeressen uit binnen- en buitenland als ingrediënten, is Double Helix DNA het resultaat.

Voor Fremdtunes standaarden – het label brengt uiteenlopende muziek uit van triphop tot funkjazz en van electro tot dub – is Double Helix DNA een basic hiphopalbum. Stevige boombapbeats en, niet geheel onverwacht, veel rake cuts en scratches zijn het fundament van de meeste tracks. Een relaxte, jazzy vibe zorgt er echter voor dat Optimus verschillende kanten op kan. Underground spitters als Rasco, Maylay Sparks en El Da Sensei zijn op deze plaat dan ook gebroederlijk te horen naast gitaristen, een jazzsaxofonist en zangeressen Mo (Monique Harcum) en iET. Laatstgenoemde zorgt met haar aparte, hoge uithalen op Hide It voor een dromerige sfeer, waar de track ervoor straight-up hiphop is; Pound For Pound heeft de meest kale beat van de plaat, waar Organized Konfusion veteraan Prince Po wel raad mee weet. Het zijn twee uitersten op een album dat ondanks de verscheidenheid niet aan coherentie inboet. Een dergelijk gevarieerde lijst aan featurings zou bij menig artiest leiden tot een alle kanten op schietende cd. DJ Optimus zorgt ervoor dat alles past binnen de jazzy boombap, met hier en daar een vleugje funk en elektronische invloeden.

Indrukwekkend zijn het instrumentale Icarus Prime en DNA Let The Music Play, waarop respectievelijk gitarist Bas van der Wal (in samenspel met lekker turntable werk van Optimus) en de Belgische saxofonist Nicolas Kummert helemaal los mogen gaan. De achtereenvolgende tracks met underground mc Braille uit Portland (Time Pressure), Bas van der Wal (Icarus Prime), Rotterdammer GMB (Wake Up) en het Amerikaans/Belgische koppel Mo & Grazz (Perseverance) zijn stuk voor stuk geslaagde, oppeppende, maak-wat-van-je-leven en grijp-je-kansen songs:

“Wake up, take a shower, brush your teeth after you take a…(shit). Today’s the day in which we gonna put the stakes up. It’s time for you to get that paper, it’s time for you to get that paper. Ladies, do your hair, twist your dreads, a little make-up. Don’t you ever forget that you’re the greatest, it’s time for you to get that paper, it’s time for you to get that paper”, zingt GMB in het refrein van Wake Up.

De slottrack And Only Practice… benadrukt de oude wijsheid dat oefening kunst baart. De jarenlange oefening en de bepaling van een eigen sound resulteert bij Optimus in een sterk ‘solo’debuut dat slechts op een enkele track (What Do You Stand For, Take Me Home) wat aan spanning verliest. Het album is muzikaal breed georiënteerd zonder de hiphopbasis uit het oog te verliezen. Er zijn weinig releases die de stelling dat hiphop uit Nederland volwassen wordt/is rechtvaardigen, maar Double Helix DNA doet dat overtuigend.
 

Klik hier om DJ Optimus’ Double Helix DNA te bestellen.

Tracklist

1. Welcome To Cybertron (met MC Rise en DJ Mace)
2. Intercontinental (met El Da Sensei, Maylay Sparks en Budy Mokoginta)
3. Time Pressure (met Braille)
4. Icarus Prime (met Bas van der Wal)
5. Wake Up (met Gery Mendes (GMB))
6. Perseverance (met Mo & Grazz)
7. Pound For Pound (met Prince Po)
8. Hide It (met iET en Budy Mokoginta)
9. DNA Let The Music Play (met Nicolas Kummert)
10. It Just Looks Like It (met Gumshoe)
11. What Do You Stand For? (met Rasco en Nicolas Kummert)
12. Take Me Home (met Ill Pro)
13. And Only Practice…