DJ Knowhow – Straatwaarde

De line up aan MC’s liegt er niet om, van oudgedienden (zoals bijvoorbeeld Skate The Great) tot aan mensen die tegenwoordig wat meer in de spotlight staan (denk aan Tim). De eerste keer wist ik niet wat ik van dit album moest vinden; qua beats zit het allemaal wel snor, een enkele afgezaagde sample daargelaten. De vette producties maken van deze CD er eentje die je gewoon vaker wil laten pompen in je speler. Dit komt ook door de variatie in de songs en niet alleen door de verschillende MC’s.
De intro laat over een dikke beat horen dat er aardig wat “bekende” mensen uit de scene down zijn met deze Hollandse producer/DJ. Een kleine greep uit de collectie: Afrika Bambaataa, Ol’ Dirty Bastard, Kool Keith, RZA en ga zo maar door.
Er zijn een paar tracks die me gelijk opvallen tussen al het rap geweld. Zo is daar Brown Sugar met Big Boy Caprice, een soulvolle cover van D’Angelo. Ook U-Gene weet de Zapp-achtige productie van Knowhow op So Fine goed te bezingen. Derde en laatste vreemde eend in de bijt is de cover van True Colors, waarin Kim de tekst van Cyndi Lauper vol overgave nazingt op de beat die Knowhow ervoor uit de kast getrokken heeft. Allemaal een beetje anders, maar het past binnen het plaatje wat Knowhow probeert te schetsen. Hij is meer dan alleen een beatbakker van tracks waarover gerapt wordt.
Over de rest van de tracks: mijn favoriete producties zijn denk ik Paradise, waarop Yukkie B zijn zegje doet en White Trash Int. met Tim op de mic, wat ik tevens ook de beste beat/rhyme combinatie vind. Boombap shit met de enige echte Knowhow flavor. Ook Straight Spittin’ mag er wezen. Deze track is niet alleen door zijn volle productie opvallend, maar ook door de mensen die de lyrics eroverheen gooien. Complex, CIA Funky Fresh (vroeger ook wel bekend van Scorpio), Skate The Great (nu ook wel bekend bij de jongeren van zijn game show op TMF) en Murth the Man-o-script (de laatste jaren bekender van zijn komische kant dan als MC).
Waar wat mij betreft de plank lichtelijk misgeslagen wordt, is op Geschiedenis waarin 2 Tall zijn visie op het spelletje uitlegt. De driekwart maats beat is dope, maar op een of andere manier trek ik de manier waarop 2 Tall zijn tekst erop heeft gezet niet. De track die me een beetje tegenvalt, niet door de tegenvallende MC maar door de ietwat hakkelende productie, is Op Zoek Naar De Ware met Def P.
Na alle harde pompende beats keert op de titeltrack Straatwaarde de rust terug en legt Murth the Man-o-script uit wat de term inhoudt. Dit doet hij op een relaxte manier die prima bij de beat past.
Het geheel wordt afgesloten door een shoutouts track waarin iedereen die meegwerkt heeft, de groeten mag doen.

Als je van dikke boombap hiphop houdt met af en toe een uitstapje richting de soul kant is dit een perfect album. Toch klopt er iets niet. In mijn ogen (en oren) passen de beats op de een of andere manier niet altijd evengoed bij de rhymes. Het lijkt wel of ze te dik zijn en meer internationale allure hebben. Misschien had ik hier liever gewoon een Engelstalig album gezien, al dan niet met buitenlandse MC’s. Ondanks dat, toch een aanrader voor de purist.

Tracklist:
01. Intro
02. Paradise (met Yukkie B)
03. Brown Sugar (met Caprice)
04. B-Boying (met Seven & Ill)
05. White Trash INT. (met Tim)
06. Op zoek naar de ware (met Def P)
07. Geschiedenis (met 2 tall)
08. Kronieken van de straat (met Complex)
09. True Colors (met Kim)
10. Stoppen of Doorgaan (met Skate the Great)
11. So Fine (met U-Gene)
12. Straight Spittin’ (met Complex)
13. Straatwaarde (met Murth the Man-O-Script)
14. Outro shouts

Meer info: DJ Knowhow

Geplaatst door bowie op 24 november 2007