DJ JS-1 – Ground Original: Level 1

Wie? Wat? Inderdaad: DJ JS-1 dropt zijn debuutalbum genaamd ‘Ground Original: Level 1’. Reden genoeg voor Lep om zichzelf uit zijn bed te ‘hijsen’ en plaats te nemen achter de spelcomputer voor het eerste level:

Het spel gaat van start met een intro die zijn naam eer aan doet: vocal-scratches van Rahzel gecombineerd met ille scratches van JS-1’s hand plus de lekkere sample die LL ook al gebruikte voor ‘Mama Said Knock You Out’ maken deze intro absoluut niet overbodig zoals we dat helaas maar al te vaak horen op andere albums.
Vervolgens gaat het los met ‘Nowadayz’, gespuugd door Evidence, C-Rayz Walz, Pep Luv en React. Op een dope, basic beat komen naar mijn mening Ev, C-Rayz en Pep Luv het beste uit de verf; React weet me niet echt te boeien, maar echt vervelend is ie ook weer niet. Het refrein wordt verzorgd door JS zelf met rauw scratch werk.
Positief verrassend is de samenwerking met KRS en Rahzel op ‘Essentials’. Een betere titel hadden ze niet kunnen bedenken, want ‘Essentials’ is precies wat de luisteraar voorgeschoteld krijgt: een boombap-beat, rauwe lyrics, vette beatbox en ziek draaitafelwerk. Let vooral op de break waar KRS even uitlegt aan JS wat ie moet doen op de SL’s.
‘Ak Like U Want It’ is alweer een banger die bewijst dat JS-1 samen met Akrobatik gewoon goeie hiphop maakt. Punt.
‘Lights Out’ met Royce Da 5’9 is leuk, maar de beat is te standaard. Wel vraag ik me af of dit weer een diss is richting Eminem vanwege de vage outro van het nummer. Oordeel zelf zou ik zeggen.
Vervolgens komen we bij het paranoide gedeelte van het ‘spelletje’, want Ill Bill is aan de beurt met ‘License 2 Ill’. Dit doet hij weer op onnavolgbare wijze over een ‘computerized’ beatje in de stijl die we van hem gewend zijn: ’It’s Ill Bill with a rifle and a license to ill’.
Masta Ace kan beter maar toch is ‘What Am I ? pt.1’ geen onaardig nummer. Wel is het onderwerp een beetje played-out: het moord en gevangenis-verhaaltje kennen we nu intussen wel, dacht ik zo?
‘Unstoppable’ met Planet Asia en Percee P stelt me echt teleur. Een saaie beat met saaie teksten doen mij na een aantal keer luisteren toch echt skippen naar ‘Crossbreed’ met Trez en Tragedy Khadafi, maar ook dit nummer doet me weinig.
Gelukkig komt daar met ‘Take A Loss’ weer verandering in: niet vanwege de beat, maar vanwege Kool G Rap. Meneer G Rap is een van de weinige oldschool-artiesten die me nog steeds elke keer blijft boeien. Zijn verhalen zijn wel vaak hetzelfde maar die flow!
‘X-posed’ met Casual is er weer eentje van de afdeling ‘next’, waarna ‘Turn It Up’ met Punch n Words een lekker vrolijke track blijkt te zijn. Beide heren flowen weer strak maar echt veel diepgang heeft het niet.
Erg jammer zijn ‘Puttin’ In Work’ met Big Daddy Kane en ‘What Am I? pt.2’ met Special Ed. Laten we hopen dat de King Asiatic op het Aftermath-label van Dr. Dre gewoon weer zijn ouwe flow zal aannemen, want dit ligt gewoon niet lekker in het gehoor. En Special Ed?! Damn, ik krijg het gevoel dat Ed voor de opnames van dit nummer een hele zak downers heeft geslikt of gewoon net wakker was. Zo suf heb ik de beste man nog nooit horen rappen?
Maar dan zijn daar C-Rayz Walz en Breez Evaflowin’ die het geheel weer nieuw leven inblazen met ‘Drugs In My Veins’. Over een duistere beat flowen deze underground-mc’s als nooit te voren. Ineens vindt Lep het spelletje weer leuk!
Ook is het fijn om de stem van Professor X weer eens te horen; jammer genoeg alleen tijdens een interlude?
Erg aangenaam op mijn trommelvlies klinkt ‘Audio Technician’ met Lifelong en Immortal Technique, die even binnen een krappe drie minuten afrekenen met alle wack DJ’s op deze aardbol.
Prince Po komt weer gruwelijk op ‘Dirty’. De beat voel ik helaas niet zo behalve wanneer er tijdens vier maten een terugblik volgt naar ‘Stress’ van voormalig Organized Konfusion.
‘Beyond’ met O.C. rukt je in een klap terug naar de goeie, oude tijd van zijn eerdere albums: gegarandeerd sentiment voor de oudere peeps onder ons, mezelf incluis.
‘Arrogant’ van Substantial, Tonedeff, Pack FM en ‘last but not least’ Rise is een erg vermakelijk nummer waarop de heren eventjes komen uitleggen waarom ze zo arrogant zijn. Dit alles over een vrolijke uptempo-beat.
‘Spontanious Combustion’ met Dice Raw en wederom Rahzel op de beatbox raast langs als een wervelstorm. Dice flikt het weer helemaal.
Uiteindelijk wordt het geheel afgesloten met ‘Rest Assured’ met Skoob (Das EFX), Strick en React plus een outro. Beiden voor mij overbodig maar smaken verschillen.

Eindconclusie
Ten eerste: ik weet dat er een aantal mensen zijn die niet van lange reviews houden, maar zo ben ik nou eenmaal. Verder vind ik dit album zeker de moeite waard, op een enkel puntje na: het wordt op een gegeven moment te langdradig door de wat mindere nummers die erop staan; dit komt het luisterplezier niet ten goede. (mijn advies is dan ook om het album te downloaden i.p.v. te kopen zodat je gewoon de wat mindere nummers eruit kunt filteren)
Ook heb ik veel respect voor JS vanwege het feit dat ie zoveel mensen en grote namen bij mekaar heeft weten te trommelen: petje af!

Tracklist
01. Intro (feat. Rahzel)
02. Nowadayz (feat. Evidence, C-Rayz Walz, Pep Luv & React)
03. Essentials (feat. KRS 1 & Rahzel)
04. Ak Like You Want It (feat. Akrobatik)
05. Lights Out (feat. Royce Da 5’9)
06. License 2 Ill (feat. Ill Bill)
07. What Am I ? pt.1 (feat. Masta Ace)
08. Unstoppable (feat. Planet Asia & Percee P)
09. Crossbreed (feat. Trez & Tragedy Khadafi)
10. Take A Loss (feat. Kool G Rap)
11. X-posed (feat. Casual)
12. Turn It Up! (feat. Punch n Words)
13. Puttin In Work (feat. Big Daddy Kane)
14. What Am I ? pt.2 (feat. Special Ed)
15. Drugs In My Veins (feat. C-Rayz Walz & Breez Evaflowin’)
16. Professor X interlude
17. Audio Technician (feat. Lifelong & Immortal Technique)
18. Dirty (feat. Prince Poetry)
19. Beyond (feat. O.C.)
20. Arrogant (feat. Substantial, Tonedeff, Pack FM & Rise)
21. Spontaneous Combustion (feat. Dice Raw & Rahzel)
22. Rest Assured (feat. Skoob, Strick & React)
23. Outro

Meer info: http://www.djjs1.com

Geplaatst door bowie op 8 april 2003