DJ Jazzy Jeff – The Return of The Magnificent

Het zal iedereen wel bekend zijn dat Jazzy Jeff bekend werd als sidekick van Will Smith. Samen waren zij DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince en scoorde ze o.a. een flinke hit in 1988 met Parents Just Don’t Understand. In 1990 kwam de comedy The Fresh Prince of Bel-Air op tv, en Jazzy Jeff (Jazz) kwam geregeld langs als de niet zo snuggere vriend van Will, die vaak in de vorm van een pop vliegend uit de openstaande deuren van de villa weer uit het zicht verdween.

The Return of The Magnificent
Een album dat z’n naam eer aan doet. Jazzy Jeff is geweldig met het combineren van hiphop en het zogehete ‘neo-soul’. Dit album telt 16 tracks geproduceerd door de man himself met elke track een andere featering. Pos van De La Soul, Jean Grae, Method Man, ChinahBlac en CL Smooth om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk zijn het super relaxte beats. Soms zijn het tracks met alleen zang, soms alleen rap, soms een combinatie van beide. Dit wordt goed afgewisseld en zorgt mede door de dope line-up van artiesten voor een lekker gevariëerd en goed gevuld album. Er is eigenlijk maar 1 track te vinden waar ik niet enthousiast van wordt, namelijk Supa Jean met Jean Grae. Alhoewel Jean Grae gewoon goed komt op de track ligt het voornamelijk aan de vrij saaie beat (die ook nog te lang duurt) dat ik deze al vrij snel skip. Maar dan nog staan er 15 andere tracks op dit album die zo dope zijn dat ik The Return of The Magnificent voorlopig niet zat ben.

Jazzy Jeff: "Do people.. ever.. ask you.. ’where’s Jazzy Jeff at?’
Will Smith: “……… What do you mean?”
Jazzy Jeff: "Like, when people see me on the street they be like; ‘You Jazzy Jeff? Aah man!’ you know- ’Where’s Will Smith at?’ “I’m just curious like, do people ever say; ‘Hey Will, where’s Jazzy Jeff at?’”
Will Smith: “….. Uhmm… U-uh… I mean…. No…”

Een gedeelte uit een skit met Will Smith waar Jazzy Jeff licht gefrustreerd vraagt naar zijn ‘bekendheid’. Het gebeurt niet vaak dat ik skits leuk vind om te beluisteren. Op dit album wel. De rode draad is dat Jeff naar zijn zoon toe moet, en ondertussen de 16 tracks die je hoort luistert in z’n auto. In de skits hoor je dat hij bij de drive-in gevraagd wordt naar Will Smith, en hoe hij met z’n ‘sterren-status’ een agent probeert te vleien die hem zojuist heeft aangehouden wegens te hard rijden. Stuk voor stuk erg grappig en daarom zeker het vermelden waard!

Op The Return of The Magnificent laat Jazzy Jeff weer horen waar hij goed in is. De beats hebben over het algemeen een lage bpm. Veel organ en rhodes-werk, claps en lekkere basslines. De featerings zijn ook dope. Van hiphop met Big Daddy Kane, Rhymefest en Method Man naar soul met Kardinal Offishal en Raheem Devaughn bijvoorbeeld.
Ik kan niet anders dan positief zijn over dit album. Met de late zomeravonden die voor de deur staan maakt dit album een grote kans om grijsgedraaid te worden!

Tracklist:
01. Hip Hop – Twone Gabz 02. Let Me Hear U Clap feat. Pos of De La Soul
03. Run That Back feat. Eshon Burgundy & Black Ice
04. The Definition feat. Kel Spencer
05. Touch Me Wit Ur Handz feat. ChinahBlac
06. Jeff n Fess feat. Rhymefest
07. Practice feat. J Live
08. Supa Jean feat. Jean Grae
09. The Garden feat. Big Daddy Kane
10. She Was So Flyy feat. Kardinal Offishall
11. Hold It Down feat. Method Man
12. All I Know feat. CL Smooth
13. Go See The Doctor 2k7 – Twone Gabz
14. My Soul Ain’t For Sale feat. Raheem Devaughn
15. Come On feat. Dave Ghetto
16. Brand New Funk 2k7 feat. Peedi Crakk

Meer info: http://www.djjazzyjeff.com/

Geplaatst door bowie op 2 mei 2007