DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band

Een muzikaal collectief met Dj Grazzhoppa, Lamont, Smimooz Exel, Mixmonster Menno, Yzerbeat, XXL, Optimus, Vindictiv, BoulaOne, Iron, J to the C, Courtasock, Zumo del Scumos
Fabrizio Cassol en Monique Harcum. Live in Antwerpen!

Na al een jaar on the road te zijn met stops in zowel Nederland als ongeveer de rest van de wereld, stopte Grazzhoppa met zijn elf collega-DJ’s, drie VJ’s, saxofonist en zangeres in de Roma in Borgerhout ter ere van StuDay. De grote vriendengroep had er zin in en bracht dan ook een dope show aan de hand van een strikte partituur met weinig tot geen ruimte voor improvisatie in een uniek project gebaseerd op improvisatie.

De Roma bleek een toffe zaal te zijn met een capaciteit van een 100 man die dan ook aardig gevuld was met verbazingwekkend weinig ‘hiphopvolk’ maar vooral 40-jarigen die voor de jazz kwamen. Het was even wachten tot de bigband op het podium klom maar toen ze er eindelijk waren vlogen ze er direct in met een dope intro waarbij iedereen letterlijk om te beurten in de spotlight gezet werd terwijl ze zich van hun beste kant lieten horen aan de draaitafel met enkele scratches.

De introductie van de saxofonist kwam redelijk traag op gang maar eens je wat gewend geraakte aan de jazzy sound kwam je makkelijk in de juiste sfeer. De zangeres liet een diepe indruk na bij mij omdat ze werkelijk prachtig kon zingen en een echte meerwaarde bracht aan de bigband. Na dit nummer snapte ik de hoge opkomst van het iets oudere volk. De afwisseling tussen de scratches en de saxofonist waren zeer goed ingebouwd, maar na een te lange beurt van de sax werd ik het toch wat moe.
Gelukkig schoten de DJ’s terug in actie met een dope solo van de baas van het hele gebeuren, DJ Grazzhoppa. Hij toonde waarom hij toch wel een van de beste DJ’s is in de Belgische scene, hoewel hij opkeek tegen de solo vertelde hij later. Na Grazzhoppa was het weer de beurt aan Fabrizio Cassol, de saxofonist, om te tonen wat hij kon, geniaal dat wel, maar na anderhalf uur show werd het wat te veel.
Na Cassol was het de beurt aan Lamont om aan zijn thuismatch te beginnen, eentje die hij met een supermoeilijke solo uiteindelijk oververdiend wint.

Als grote finale ontstond er een prachtig samenspel tussen de DJ’s alsof het een gospelnummer was. Een voor een speelde ze een solo als verteller die beantwoord werd door alle twaalf de DJ’s die als een soort koor dan tegelijkertijd hetzelfde ding deden op hun draaitafel, een stuk waar je haar van gaat rechtstaan, een werkelijk imponerend stukje dat eventjes mis liep toen Iron zijn naald versprong, maar hij kon zich snel herstellen waardoor de set nauwelijks iets van zijn glans verloor. Stilletjes aan voelde je het moment dichter bij komen, eerst nog Lamont die zijn tweede solo deed, gevolgd door Optimus en dan de climax, Grazzhoppa die zich met volledige overgave uitleefde op zijn tafel en zo een prachtige afsluiter bracht.

Uiteindelijk was dit een toffe avond gevuld met datgene waarvoor je kwam: juweeltjes van achter de draaitafel, gelukkig was er meer dan dat. De saxofonist en zangeres konden mij zeker wel bekoren en waren een goede aanvulling op een show zoals je er maar weinig hebt gezien maar tegen hun laatste nummers, vooral van Cassol dan, werd het pakket wat te veel, dan werd je wel wakker geschut door de DJ’s die terug in actie schoten met vooral dan Grazzhoppa en Lamont met enkele prachtige solo’s, hoogstandjes van de naald. Het geluid zat wel goed al werd er in het begin wat geknoeid waardoor de intro van Vindictiv de mist in ging. De visuals waren goed maar niet speciaal, geen spectaculaire dingen die ik toch wel een beetje had verwacht, zeker als je de Visual Vectorz rechts van je hebt zitten.
Toch props naar de Roma voor de toffe zaal en de Bigband voor een dope show.

Fixtures:
Hoogtepunt: Solo’s van Lamont en Grazzhoppa
Dieptepunt: De laatste nummers van Cassol, de saxofonist
Bier: 1,25 €
WC: Gratis
Fotograferen: Eerst zonder flash, maar later op de avond gewoon doen
Geluid: Dik in orde na wat zoeken in het begin
Bezoekers: 100tal
Damage: 10 €
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 6 oktober 2005