DJ Grazzhoppa’s BIGBAND + Sole

De donkere dagen zijn reeds gearriveerd met het bijbehorende weer dat je zomaar even in een winterdepressie zou kunnen drukken, maar in een agenda waarin door concerten gestreden wordt om een plek stond vandaag toch wel iets heel bijzonders omcirkeld.

Met een zeer aparte en dope zondagmiddag in de Goudvishal (Passage – Restiform Bodies-Telephone Jim Jesus) in het achterhoofd stond ik voor het Musis Sacrum in Arnhem. Niet zomaar een zaal maar een schouwburg, niet bepaald een hiphoplocatie op het eerste gezicht, maar dit fenomeen had zeker een verklaring ten grondslag. Vanavond zou namelijk DJ Grazzhoppa’s DJ BIGBAND een performance geven. Dit collectief bestaande uit een totaal van twaalf Turntablists samen met saxofonist/componist Fabrizio Cassol en Visual Vectorz, die het visuele gedeelte onder handen nemen. Of dit al niet genoeg was stond Sole ook nog op het programma. Maar waarom in de Musis Sacrum? De avond werd georganiseerd door de Goudvishal, maar vond plaats in Musis om de simpele reden dat een twaalfkoppig DJ team niet op het podium van de Goudvishal zou passen.

Het was tegen half negen, maar de deur van de zaal was nog niet geopend voor toegang, met het kaartje al in mijn hand mochten we nog even loungen zodat we om kwart voor dan toch naar binnen mochten. De zaal was dan ook een schouwburgzaal met zitplaatsen, auwa… Nee, ik heb me niet pijn gedaan, maar zitten dat kriebelt tijdens een concert, maar voor alles moet een eerste keer zijn. We namen plaats terwijl de Waxflowers ons van wat hiphopdeuntjes voorzagen alvorens de DJ BIGBAND op zou komen, Motion Man en Lateef passeerden onder andere de revue.

De opstelling van de BIGBAND bestond uit vier tafels (in een ruit; een vooraan, een achteraan, een links en een rechts) met op iedere tafel 3 sets van 1 draaitafel en 1 mixer met uitzondering van een set bestaande uit 2 draaitafels, ik geloof dat deze voor Grazzhoppa himself was bestemd.
Nadat de zaal een informele toestroom had ondervonden van gezelligheid met afwezigheid van drukte, betrad de DJ Bigband het podium door ons van bovenaf gadegeslagen. In de opening stelde iedere DJ zich voor door wat skillz te tonen op het instrument dat door velen niet voor een vol instrument wordt gezien, maar meer in haar mars heeft en verwachtingen vaak overtreffen kan mits de eigenaar toegewijd is. Niet alleen de spot volgde iedere DJ die zich voorstelde, maar ook Visual Vectorz stelt de leden voor doormiddel van beeldprojectie op het 8 bij 2 meter kanvas op de achtergrond.

De show die dan volgt is soms onnavolgbaar met een vleugje onvoorstelbaarheid en zou je vaker moeten zien om de technische hoogstandjes en skillz te kunnen ontleden en hun plaats te geven in het geheel van dingen. Soms verscheen Fabrizio Cassol tussen de band en vulde het geheel aan met heerlijke saxofoon melodien. Ieder lid vervulde een gedeelte van de beats die gevormd werden, zoals de bass, een stukje melodie of scratches, de band leek een grote machine die perfect inelkaar paste, ieder onderdeel speelde perfect op de ander in. Een van mijn favoriete gedeeltes was waarbij ieder lid een langere routine deed en daarna een kortere routine waarna vervolgens de overige leden tegelijkertijd in perfecte harmonie de korte routine nascratchte. Na een set van een uurtje waarna geen toegift mogelijk was vanwege de tijdsplanning nam de BIGBAND op een nederige wijze afscheid die hun skillz alleen nog maar meer sierden.
Dit DJ collectief zien als je de kans krijgt is een must als je enige binding hebt dus hou het in de gaten.

Na een korte pauze die de Waxflowers invulden, gaven Sole en band de tijd hun instrumenten op te bouwen en een vlugge soundcheck te doen. Na een drankje waren de meeste bezoekers wel toe aan wat Sole had te brengen. Waar de zaal zich op een vreemde manier nog wist toe te spitsen op de BIGBAND bleek deze toch onwennig voor iemand als Sole of welke andere artiest dan ook die toch beter tot zijn recht komt op een podium net iets boven het publiek. De laatste keer dat ik Sole zag was met de Anticon Allstar Tour waar hij vergezeld werd door DoseOne en Sage Francis in het Rotterdamse Waterfront, ditmaal in de Musis Sacrum en vergezeld door een drummer en gitarist. De toevoeging van deze band die in samenwerking met de mdplayer de begeleiding van de Anticon frontman verzorgden, maakten Sole nog experimenteler dan ik gewend was. Dit gaf wel gewaarwording aan de trend van het steeds experimenteler worden van het Anticon kamp, desalniettemin blijft Sole de minst experimentele artiest binnen zijn label.

Een lange set waarin hij veel onbekends ten gehoor bracht vermengd met tracks van Selling Live Water was getint in illustere soundscapes waarin hij ritmisch zijn grenzen bleef verkennen. Dan weer snel rappend, dan weer met een spoken word vibe bleek Sole voor mij weer als live artiest gegroeid, ik had wel graag nog een back up MC gezien om het geheel nog meer kracht te geven, want dat verdiende het wel. Deze onderschatte man is toch iemand aan de frontline die vaak genoeg niet de waardering krijgen die ze verdienen. Van mij uit een dikke duim omhoog naar Sole die in deze theaterzaal het publiek toch naar zijn hand wist te zetten.

Al met al was deze avond meer dan de moeite waard geweest om te bezoeken, het aanbod was meer dan voldoenend en de vreemde setting kon daar niets aan afdoen. Gezelligheid overwon de drukte, de sfeer was goed, het weer was slecht. Was je er niet dan heb je wat gemist en daarmee heb ik denk ik wel genoeg gezegd.

Fixtures:
Hoogtepunt: DJ Bigband
Dieptepunt: theaterzaal
Bier: dunno
Wc: gratis
Garderobe: 60 cent
Fotograferen: Yep.
Geluid: Prima
Bezoekers: Tegen de honderd
Damage: 10 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 3 december 2004