DJ Format – Music For The Mature B-boy

Even kort uitwijden over een recensie die ik onlangs in The Music Minded las over dit album. Daar gaf ene Dave/David Ernst DJ Format’s Music For The Mature B-Boy als waardering een 5 en het debuut van 50 Cent een 8. Het kwam erop neer dat DJ Format ondermaatse muziek maakte en een link heeft met DJ Shadow die hij zelfs ‘een overgewaardeerde amateur’ noemde. Tja, sommige gasten hebben er gewoon ook geen fuck verstand van, laat staan van een enige vorm van objectiviteit.

De Engelse Matt Ford aka DJ Format stond een paar weken terug in Paradiso en Tivoli om daar het voorprogramma te verzorgen van Jurassic 5. De afgelopen jaren bracht Format al enkele goed ontvangen releases uit, maar het wachten is dan natuurlijk altijd op een debuutalbum. Dat is er nu in de vorm van Music For The Mature B-Boy; een funky, zwaar op oldschool leunende hiphopplaat.

Waar in de funky openingstrack Ill Culinary Behaviour met een lekker Hammondorgeltje de Canadese rapper Abdominal een gastrol vervult en wordt het sterke We Know Something You Don’t Know opgefunkt door Chali 2na en Akil van Jurassic 5 (die dierenkostuumsclip al gezien?). Van de tien tracks, die Format overigens allemaal zelf produceerde en afmixte, staan er in totaal vier instrumentals op.

Abdominal horen we wederom met scherpe tongval op Vicious Battle Raps en het heerlijke The Hit Song met een smoothly gitaarlikje en smeuige baslijn. Charity Shop Soundclash bevat redelijke raps van Aspects die af en toe niet in de maat lijkt te rappen, B-Boy Code Pt.2 (met Fatski) klinkt als een oldschooltrack uit 1990 en eindigt met een korte, onweerstaanbare Hammondorgeltune waar elk normaal mens blij van wordt. Baanbrekend is het allemaal niet, gezellig en funky des te meer. Tis weer lente muhfukkers!

Tracklist:
01. Intro
02. Ill Culinary Behaviour (feat. Abdominal)
03. We Know Something You Don’t Know (feat. Chali 2na & Akil)
04. Last Bongo In Brighton Remix
05. The Hit Song (feat. Abdominal)
06. Here Comes The Fuzz
07. B-boy Code Pt. 2 (feat. Fatski)
08. Vicious Battle Raps (feat. Abdominal)
09. Charity Shop Soundclash (feat. Aspects)
10. Little Bit Of Soul
11. English Lesson Remix

Geplaatst door bowie op 15 april 2003