DJ Format – If You Can’t Join ‘em…Beat ‘em

DJ Format kwam in 2003 met “Music for the Mature B-Boy” met een plaat die de warme zomer dat jaar nog net een paar graden warmer maakte. Het was geen ingewikkelde plaat, technisch niet indrukwekkend en al helemaal niet vernieuwend. Maar omdat Format ook niets pretendeerde werd het wel de feel-good plaat van 2003. Want als DJ Format ergens goed in is, dan is dat wel het creëren van een zomerse vibe. Hulp kwam uit de hoek van de Canadese MC Abdominal en een gastoptreden van wat heren van Jurassic 5 om de beats van Format nog wat aan te vullen.

“If You Can’t Join ’em…” is eigenlijk een heel goed uitgevoerde herhalingsoefening. De ingrediënten zijn hetzelfde met een paar aanvullingen, maar het smaakt nog precies hetzelfde. Is dit erg? Nou nee. Format en zijn kornuiten hebben genoeg visie om hun old-school houding van werken te verdedigen. In het nummer “Participation Prerequisite” komt dit het best naar voren: Waarom kun je alleen succesvol zijn door progressie? Is het niet beter om te perfectioneren van wat je al doet, zeker als dit erg veel voldoening geeft? Hier hebben ze eigenlijk wel gelijk in, en dit is ook precies wat “If You Can’t Join ’em…” doet: perfectioneren van het concept.
De eerste verbetering op het vorige werk is D-Sisive, naast Abdominal is hij de vaste MC op dit album. De kwaliteit van D-Sisive is net als die van Abdominal vloeien. De teksten die deze mannen uitkramen zullen niet echt blijven hangen, maar het klinkt allemaal perfect bij de muziek. Deze kwaliteit is iets wat veel MC’s de laatste tijd een beetje missen, ik vond het wel verfrissend om dergelijke flows te horen. Zeker als Abdominal en D-Sisive samen op een track verschijnen, zoals op de eerste single “3 Feet Deep”, is het voluit genieten. Abdominal met zijn lage stem en D-Sisive met een wat hogere, scherpere stem wisselen elkaar naadloos af. Naast deze MC’s komen ook Chali 2Na en Akil van Jurassic 5 weer een nummer doen.

De muzikale achtergrond die DJ Format ten gehore brengt is eigenlijk heel makkelijk te omschrijven: funky breaks. Vlotte drumpatronen met korte samples bepalen het geluid van DJ Format. Het is allemaal heel typisch, heel simpel en heel erg lekker. Het klinkt allemaal zo moeiteloos in elkaar gezet, maar ergens heeft het toch diepgang. Het is lang geleden dat ik een plaat die ik moest recenseren 3x achter elkaar heb gedraaid zonder ook maar een nummer te skippen. Het is kwalitatief heel constant, en zover mogelijk zit er nog redelijk wat variatie in. Deze variatie komt in de vorm van de gebruikte samples die gaan van een funky gitaarsample naar een funky basloopje naar een funky pianodeuntje. Ja dames en heren, het is allemaal behoorlijk funky.

Het enige grote minpunt van dit album is de houdbaarheid. Een album als “If You Can’t Join ’em…” is waarschijnlijk binnen een paar maanden wel over zijn tijd heen. Als het weer wat grauwer wordt en de vakanties zijn afgelopen zal dit album snel in de kast verdwijnen. Misschien dat het volgend jaar nog een keertje gedraaid wordt als het een dagje mooi weer is in het voorjaar, maar waarschijnlijk is de replaywaarde beperkt tot één warme zomer.

De conclusie voor deze plaat is eigenlijk heel simpel. Wil je een fijne zomerplaat dit jaar, dan zou ik “If You Can’t Join ’em…” zeker eens beluisteren. Als je niet van vrolijke hiphop houdt, kun je hier beter met een grote boog omheen lopen. Ik ga dit plaatje in ieder geval veel luisteren als het echte mooie weer de kop opsteekt.

Meer info: http://www.djformat.com

Tracklist:
01. Intro
02. 3 Feet Deep feat Abdominal & D-Sisive
03. Participation Prerequisite feat Abdominal
04. Another One of Those Songs feat D-Sisive
05. The Turning Point
06. Ugly Brothers feat Abdominal
07. Separated at Birth feat Abdominal and D-Sisive
08. The Place feat Chali 2na & Akil
09. Rap Machine feat Abdominal
10. Black Cloud
11. I’m Good feat Abdominal
12. 2,3.. Scrape (remix)

Geplaatst door bowie op 3 april 2005