DJ DNS: “Geef de dj zijn credits.”

Relevantie
Midden jaren 90 won hij diverse, nationale turntable battles (DMC, Turntablized), maar deze turntablist cultuur werd langzaam maar zeker de das omgedaan. Er leek geen nieuw jong bloed te zijn. Heel lang waren er geen battles meer en viel er dus ook niks meer te strijden maar toen Red Bull vorig jaar met een nieuwe dj-battle variant kwam, liet DNS zien dat hij ondertussen niet stil had gezeten. In de Melkweg pakte hij de hoofdprijs: een plek op de Thre3style wereldfinale in Chicago.

Aanpakken
HIJS spreekt de dj uit Heerhugowaard eind 2012 in het Haags Hiphop Centrum (H3C) waar hij regelmatig is om dj-workshops te verzorgen. Het is niet zelden dat dit soort workshops een paar uur nadat DNS zijn bed in ging, worden gegeven. “Soms heb je een feest gerockt en moet je een paar uur later weer in aan andere provincie present zijn. Dat is wel slopend. Het scheelt dat ik nooit chagrijnig ben en ik kan ook een goed potje breken bij mijn vriendin. Wij zijn al lang samen en zij is helemaal met mij meegegroeid wat dat betreft. Wil je genoeg geld verdienen in deze sport, dan moet je hard werken”, benadrukt DNS meerdere malen. “Ik kom uit een gewoon boerendorp. Werk al vanaf mijn elfde. Als er werk is, moet je het ook aanpakken. Zolang ik aan het einde van de maand in mijn zak heb wat ik verdiende als elektromonteur, ben ik tevreden maar het streven is natuurlijk meer.”

Snabbelen
Om aan het einde van de maand op dit bedrag uit te komen, moet DNS misschien ook dingen doen die hij als hiphopliefhebber liever niet zou doen? “Nee, dat hoef ik niet. Ik krijg weleens te horen dat ik alles aanpak, maar ik vind ook alles leuk wat met draaien te maken heeft. Workshops geven, met een band optreden, dj’en bij een rapper, dj’en met een drummer, demo’s geven, op parties draaien, alles.” Je komt wel uit een tijd waarin het ‘not done’ was om als serieuze hiphopact over housebeats te rappen. Zijn er dan nooit dingen die je met pijn in je hart draait? “Mijn broer werkt voor een groot evenementenbureau en daar snabbel ik soms wel wat bij op bedrijfsevenementen. Ik draai dan dingen die je in een DNS-set niet snel zal horen, maar als dat nodig is om het publiek uit zijn dak te laten gaan dan is dat mijn taak. Bij Shit Is Bangin’ zijn Damai (DJ EZD) en ik ook wat commerciëler gegaan. We begonnen met hiphop in een mix met redelijk diepe funk, soul en reggae. Nu mixen we daar ook commerciëlere nummers van bijvoorbeeld een Rihanna tussendoor. Overigens ben ik wel blij hoor dat hiphop niet meer zo stoer en eenzijdig is. Al is het nu wel de andere kant opgeschoten met gekke kleurtjes en skinny jeans. Dat is een probleem voor boekingen. Er wordt te vaak niet naar je kwaliteiten gekeken, maar naar je uitstraling. Voorheen was je niet stoer genoeg, nu ben je niet hip genoeg. Ik heb het idee dat ik en anderen daardoor soms mooie klussen mislopen. Voordeel van niet hip zijn, is wel dat ik niet uit de mode raak. Ik kan dit lang blijven doen. Misschien wel tot m’n zestigste.”

Diggy Dex
Dat DNS rond kan komen van het dj’en heeft hij mede te danken aan het succes van Diggy Dex. “Ik kwam geld te kort omdat de Allstar dj academy waar ik mede eigenaar van was, werd opgeheven. Dex vroeg of ik voor hem wilde dj’en en ik dacht: elk klusje is meegenomen. Maar het klikte ook. Twee nuchtere jongens. Toen kwam Dex zijn hit (redactie: Slaap lekker (Fantastig toch)) waardoor wij veel shows konden doen en mijn salaris weer op peil was. Doordat ik tijdens de shows van Dex mijn sport kon laten zien aan een heel ander publiek en boekers, kreeg ik zelf meer opdrachten voor turntable showcases en thre3style sets.” Ook is Superjam, dat nu is omgedoopt in Turntables vs Drums, daaruit ontstaan. “Ik wilde altijd graag met muzikanten op het podium. Hierdoor kan ik nog meer kwijt, omdat ik de draaitafel ook beschouw als muziekinstrument. Tijdens de bandshows van Dex deed ik een battle met de drummer die altijd goed werd ontvangen. Daarna leerde ik via Skiggy Rapz drummer Maximus Prime kennen waarmee ik het Superjam concept heb uitgewerkt.”

Shine pakken
Naast Diggy Dex is DNS ook de vaste dj van Extince en Skiggy Rapz. “De nieuwe plaat van Skiggy dropt in januari. Op het album doe ik ook wat scratches, maar live is het pas echt te gek. We hebben een hele toffe set gemaakt waar ik ook mijn ei goed in kwijt kan. Dat is sowieso altijd de afspraak. Ik moet mijn sport wel kunnen promoten tijdens de show. Alleen stop en start indrukken doe ik niet. Voor geen één rapper. Ik vind het leuk om te doen, wil mensen helpen, maar dan moet je mij ook een beetje shine geven. Een rapper die zijn dj aanspreekt met ‘Hé dj’ begrijp ik niet. Je hebt hem zelf meegenomen, dan weet je toch wel hoe hij heet? Geef de dj zijn credits.”

Thre3style
In september vorig jaar was redelijk plots de eerste Nederlandse editie van de Red Bull Thre3style competitie. Er waren geen voorrondes, maar direct een finale in de Melkweg. Hoe is DNS daar tussen gekomen? “Red Bull had de dj’s geselecteerd die om de titel mochten strijden. In eerste instantie zat ik niet eens bij die selectie. Met een Facebook-actie kon ik wel kans maken op een wildcard maar daar had ik geen zin in. Ik had op Paaspop al tijdens een Thre3style demo laten zien wat ik kon. Uiteindelijk werd ik toch gevraagd voor de finale. Omdat ik de enige was die met draaitafels werkte, moest ik als eerste. Een battle set in elkaar zetten is na al die jaren voor mij geen probleem meer. In 15 minuten trok ik met 22 nummers alles uit de kast.” Dat DNS deze avond won, was dan ook geen verrassing. Na het winnen van deze nationale battle mocht DNS ons land vertegenwoordigen op de Red Bull Thre3style finale in Chicago. Net geland met het vliegtuig vloog hij er in een voorronde al uit. Hoe kijkt hij hier op terug? “Chicago was echt te gek. De sfeer onderling was super. Er waren ruimtes waar we konden oefenen en samen scratchsessies deden. Allemaal fanatieke gasten met skills, geen wannabe’s. Ik zat in de zwaarste poule met een Chileen en een Amerikaan. Tijdens mijn set was ik echt helemaal in controle en stond ik te genieten. Ik kreeg veel reactie uit het publiek, maar die jongen uit Chili ging door. Na alle voorrondes was er één wildcard en die ging tussen mij en die Amerikaan. Dan weet je dat je er in zijn thuisland uit ligt. Ik hoop dat er in 2013 weer een Thre3style competitie in Nederland zal zijn. Het mixen van stijlen in combinatie met snelheid en techniek ligt mij wel en ik ben in Chicago geïnspireerd geraakt om een nog betere set dan vorig jaar in elkaar te zetten.”

Cockpit
Door de snelle technische ontwikkelingen worden de mogelijkheden voor de dj ook steeds groter. “Nieuwe uitvindingen dagen je uit om nieuwe dingen te proberen. Mijn set-up begint steeds meer een cockpit te lijken. De basis van mijn meest ideale set-up is wel nog steeds die twee 1200 SL’s met daartussen een mixer. Ik zou daarbij nu kiezen voor een Rane Sixty-Two met ingebouwde Serato. Dit in combinatie met een laptop en een setje Novation Dicers of een pad-controller. Wat Ben Liebrand in de 80’s deed met het knippen en plakken van zijn jaarmixen, kan nu live. Over vijf jaar zullen de technieken en tools weer verder zijn, dus nog meer ruimte voor creativiteit. De grenzen van wat de dj uit zijn set kan halen, worden steeds verder opgerekt. Ik denk dat dj’s er steeds meer gebruik van gaan maken. Er komen ook steeds meer dj’s, de vijver wordt groter, dus je moet je beter kunnen onderscheiden. Ik vind dit iets positiefs. Het maakt het interessanter voor jezelf als dj/performer, en uiteindelijk ook voor het publiek.”

DNS live zien? Check zijn agenda
 
Geplaatst door bowie op 10 januari 2013