DJ Danger Mouse – The Grey Album

Danger Mouse, bekend van het duo DM & Gemini (The Gifted One), heeft het op zich genomen om het complete laatste album van Jay-Z te remixen met als enige samplebron het befaamde ‘White Album’ van de Beatles. Een origineel concept en zeker niet gemakkelijk te noemen. DM legt zichzelf kennelijk graag beperkingen op.

‘The Grey Album’ levert om die reden dan ook een wisselend resultaat aan nummers op. Vaak weet DM precies de juiste snaar te raken met passende samples en strakke programmering van kicks, snares en hi-hats (overigens ook allemaal afkomstig van ‘The White Album’). Goede voorbeelden hiervan zijn ‘Public Service Announcement’ (Long, Long, Long), ‘What More Can I Say’ (While My Guitar Gently Weeps), ‘Encore’ (Glass Onion), ‘December 4th’ (Mother Nature’s Son), ‘Moment Of Clarity’ (Happiness Is A Warm Gun) en ‘Justify My Thug’ (Rocky Raccoon). Nummers waarop DM de plank volledig misslaat zijn helaas ook aanwezig: ‘Dirt Of Your Shoulder’ (Julia), ‘Change Clothes’ (Piggies) en ‘Lucifer’ (I’m So Tired & Revolution #9) klinken geforceerd en misplaatst. In deze drie gevallen is het origineel stukken beter.

Aangezien Danger Mouse een beperkte bron aan sample-materiaal tot zijn beschikking had, vind ik ‘The Grey Album’ zeker een geslaagd remix-project. Slechts een enkele keer kreeg ik de neiging nummers te skippen en vaak klinken de remakes me zelfs beter in de oren dan het origineel (van Jay-Z). Of je nu een diehard Jay-Z fan bent of de Beatles helemaal grijs draait; dit album is het beluisteren zeker waard. Misschien is het een leuk tijdverdrijf om eerst de twee originelen te draaien en daarna pas het resultaat te checken…

Meer info: http://djdangermouse.com

Tracklist:
01. Public Service Announcement
02. What More Can I Say
03. Encore
04. December 4th
05. 99 Problems
06. Dirt Off Your Shoulder
07. Moment Of Clarity
08. Change Clothes
09. Allure
10. Justify My Thug
11. Lucifer
12. My First Song

Geplaatst door bowie op 4 februari 2004