DJ Chief

DJ Chief Introductie
Ik ben DJ Chief. Ik ben turntablist dj, ben 24 jaar, woon hier in Amsterdam, als dj ben ik ongeveer 5 of 6 jaar bezig. De laatste twee jaar probeer ik er echt wat van te maken en dat begint redelijk te lukken. Nu heb ik een crew de SLTroopers. Ik begon met battles en in kleine cafeetjes en buurthuisjes te draaien en dat vond ik beiden leuk. Ik probeer van alles wat en kijken welke kant het op gaat. Nu zit het een beetje in de turntablisme en dat vind ik te gek. Ik volg het best wel goed, ik kijk wat er in het buitenland en in de wereld gebeurd. Daar ben ik nu een beetje in gepakt. Daar zelf aan deelnemen is net zo leuk, zeker met de Nederlandse scene turntablisten. Het zijn goede jongens, allemaal aardige jongens en allemaal trouw met elkaar.

Richt je je alleen maar hiphop wat turntablism betreft of kies je ook voor andere muziek?
Nee, ik probeer een beetje veelzijdig te zijn, maar het gaat ook vaak in de richting van hiphop omdat het vaak daar toch wel een beetje ligt. Je probeert ook gewoon heel creatief te zijn met muziek. Het kan ook verschillen van house, electro, drum ‘n base. Als je daar iets heel freaky’s mee kunt doen met draaitafels is dat leuk en dat zijn uitdagingen.

Wat voor soort hiphop gebruik je het liefst in je DJ-set?
Dat verschilt, als ik in een battle zit dan wil ik ook een stukje techniek laten zien. Je wilt dan ook wat disses hebben. Als je wat disses zoekt dan heb je misschien wat in de hiphop. Ik wil soms qua techniek ook iets doen met bijv. beatcutten, dat drummen. Dan kun je gewoon net als een drumstel kan jij daar ook mee scratch drummen. Dan ga je ook allerlei variaties zoeken zoals drum ’n base en versnellingen. En met een team natuurlijk, dan ben je met zijn vieren, dan kun je alle soorten nummer in mekaar zetten.

*Heb je een doopste truc op de turntable?
Hmm. Nee, er is niet echt een doopste truc, er is meer een doopste geheel. En het gaat om iets in mekaar zetten wat misschien van alles wat heeft en ook goed muzikaal kan klinken. Het is een set, je kan niet zeggen dat ik die scratch de doopste scratch vind. En dat ik die manier juggle de doopste juggle vind. Maar als je dat soort dingen goed uitbouwt en je begint met een basis. En een basis gaat een stap verder en dan van de tweede stap naar de derde stap en dan bouw je het tot een hoogte punt. Dan is het hoogtepunt de doopste truc. Zo werk je aan een technische set. Dat zie je goed terug bijv. bij DNS in zijn juggles, die kan het heel goed opbouwen en dat is moeilijk werk. Rockid is weer heel creatief met heel snel dingen veranderen en dan ff tot een punt komen dat iets wilds gaat doen. En Kypski daarentegen is weer heel muzikaal die het heel vertrouwd uitvoert maar zoveel varieert dat het zo muzikaal is en technisch ook heel erg ver.

Richt je je op 1 aspect van het DJ-ing?
Ik denk dat ik een beetje alle kanten van DJ-ing meeneem.

In welke mate staat je set vast en in welke mate laat je het over aan je creativiteit terplekke?
Af en toe, zoals bijv. vanavond, had ik een set in mekaar gezet, ik moest maar ff zien hoe het zou uitlopen. Wie er begint, wie er tussen mij en Daze zou beginnen, dat wist ik dus nog niet en het vervolg tussen mij en Kypski wie er dan zou beginnen. Aan de hand daarvan heb ik een beetje me sets in mekaar gezet. In principe komt het er wel op neer dat ik heb afgewacht wat hij zou doen en wie zou beginnen, voordat ik ging kiezen ik doe deze set of ik doe die set.

Hoeveel sets heb je?
Als je tot de finale wil komen dan heb je gewoon zes sets. Je moet wel altijd denken aan improvisatie.

Wat is je doopste plaat, oftewel welke plaat zou je nooit wegdoen?
Ik vind zoveel goed. Oude dingen uit de sixties and the seventies daar zitten dingen tussen, daar bestaat hiphop uit. Dat is uit de jaren zeventig en daar maken ze nu hiphop beats van. De classics vind ik nu ook geweldig en dat soort dingen probeer ik nu ook te verzamelen en daar zit heel veel tussen. Ik zou niet weten welke plaat, het is moeilijk. Ik wil alles hebben!

Wat is je specialiteit oftewel je sterkste kant in het turntablen?
Ik denk dat ik redelijk kan scratchen.

Waaraan moet je nog werken?
Nou kijk zoals deze battle, ik zat gewoon met een deadline en ik had niet tijd genoeg om hele goede sets in mekaar te zetten. Ik heb gewoon dit jaar op zich veel battles gedaan. Omdat ik altijd wel met nieuwe dingen wil komen en daar was ik nu in de finale niet rijp voor, dus. Ik dacht dan wil ik toch zes sets in mekaar zetten dan moet ik toch op een ding dat ik al had weer een beetje terugkomen en dat weer uitwerken. Ik zag dat ook niet meer aan als een battle, ik zag dit als een showcase met mijn hele crew de Troopers. We stonden er allemaal in. Ik had geen zin om moeilijk te doen en te zweten, ik wilde gewoon ontspannen een showcase geven. Ik denk dat wel goed is gelukt.

Hoe lang zit je al bij de SL Troopers?
We zijn nu een formatie van vier man sinds juni/juli ongeveer. Dit maakt het ook aantrekkelijker voor het turntablisme in Nederland. Er zijn nu crews en daar zal over gesproken worden. Het is voor het eerst dat Nederland twee echte battle-crews heeft. Zoals een DMC heb je ook in Nederland, de ITF vind je niet meer in Nederland dat zit meer in België, Benelux daar gaan de jongens hier ook niet echt serieus meer op af. Vestax is ook in deze omstreken, Duitsland. Iedereen doet wel mee aan zo’n battle en vertegenwoordigd Nederland gewoon met turntablisme. Er zitten momenteel goede jongens tussen vergeleken met een paar jaar geleden. Het wordt steeds beter, het wordt steeds groter en het publiek wordt enthousiaster en daar gaat het ook om.

Veel DJ’s zeggen van de Nederlandse DJ’s ze hebben wel veel skills maar ze lopen achter op Amerika.
Jah okay, dat is ook wel waar, die gasten lopen allemaal veel verder. Dat is om dat Amerika gewoon zo groot is. Amerika is gewoon ook in heel veel dingen de bodemzetter in heel veel dingen van DJ-ing of van hiphop of je noemt het maar. We zijn op zich nog wel een maatje kleiner, maar dat wil niet zeggen dat we slecht zijn. Als je de beste Amerikaan er moet uithalen en de beste Nederlander en je gaat meten dan krijg je wel een verschil maar je krijgt uiteindelijk twee hele vette dingen te zien. En zo’n ding als vanavond daar zitten gewoon heleboel verschillende stijlen zoals de finale. Rockid tegen Kypski, dat vind ik twee totaal andere dingen. Het is wel turntablisme maar zo verschillend in stijl, dat is heel moeilijk te jureren. Als jij een hele goede scratcher bent en de andere is een hele goede beatjuggler en je gaat tegen elkaar battlen, dan hoef je geeneens tekst en uitleg het gaat alleen om de techniek dan. Dat is heel moeilijk om te jureren, dat kan niet, dat is waarom ik persoonlijk voor de winst wil gaan. Wij zetten de bodem hier in Nederland als turntablisme DJ’s.

Dus gewoon om mensen te bereiken en gewoon te laten zien dat het in Nederland wel kan?
Absoluut, er lopen heleboel goede jongens in Nederland rond en we worden steeds beter. Rockid volgde ik eigenlijk ook al voordat ik begon en die wordt steeds beter. En dat geldt eigenlijk ook voor een Kypski, en ook voor een DNS en dat geld ook voor mezelf. En dat is goed. Iedereen is positief, ik denk dat na vanavond ook iedereen best wel enthousiast is en dat ze volgende keer weer zo’n ding willen zien.

Wat was je persoonlijke hoogtepunt in je DJ carrière tot nog toe?
Afgelopen wereldkampioenschappen met de teams. Dit jaar (2001) was zeker een hoogtepunt.

Wat heb je afgelopen allemaal gedaan zoal?
Ik ben turntablized 1999 begonnen en toen werd ik ook finalist, een van de acht. Dat is een drive om weer verder te gaan en toen ben ik DMC gaan doen. Ze hadden best wel een zware voorronde met Rockid, Joda en DNS erin en Turntabelaar is ook een hele goede. Dat was een hele goede voorronde, alleen een beetje slecht georganiseerd, maar de voorronde was best wel heavy. Daar presteerde ik best wel, ik kwam niet naar de finale rondes. Na dat jaar was ook nog ITF in België, ging ik ook nog naar toe en je had een battle in Utrecht deed ik ook aan mee. Ik begon dus echt te battlen en dat was leuk. De laatste wat dus Turntabilized 2000, daar ging het bij mij in de voorronde niet zo goed. Daarna was het dus eventjes stil en dan afgelopen DMC heb ik in alle categorieën meegedaan solo, supremacy en de teams. Toen werd ik helemaal enthousiast om weer met Turntabilized mee te doen. We gingen met de wereldkampioenschappen met het team, het was voor mij de eerste keer, we hadden een crew, we gingen voor de eerste keer naar de DMC worldchampionship. Het was gewoon te gek. Eigenlijk je gewoon proberen te laten zien als er iets is

Wat voor verschil is het om te draaien als een team dan in je eentje?
Ik zie het zo met vier man kun je veel, we moeten dingen uitproberen en we zijn nog niet zolang bij elkaar. We zijn aan het uitproberen en we ontdekken steeds wel goede dingen. Maar ik denk dat we na deze Turntablized, ook door de inspiratie, na zo’n een battle zijn we ook weer opgepept en hebben we ook meer fuel om weer te oefenen voor iets nieuws. Straks heb je misschien weer de DMC-team gebeuren en daar kunnen we ons weer concentreren op het geheel, team met vier man. Iets vet technisch en heel muzikaals in mekaar te zetten. Solo kun je in je eentje thuis werken en dan aan een van je dj maten laten horen en kijken wat ze er van vinden. Je bent wel druk bezig, je bent wel dagelijks twee-drie uur aan het oefenen. Misschien niet achterelkaar, nu een half uurtje en dan een kwatiertje. Het is wel hard werken en dat moet ook geapprecieerd worden. Dat je wel begrijpt dat dit hard werken is en dat het niet zomaar is van ik koop een draaitafels en ik denk dat ik dat over een half jaar kan doen.

Jullie zijn nu als groep serieus bezig kunnen we ook samen een cd verwachten, net als bijv. X-ecutioners?
Absoluut, we zijn nog maar net bij elkaar. We hebben hard moeten werken om een ding in elkaar zetten. Nu nadat Turntabilized is het voor ons een beetje rustiger geworden. Dus straks kunnen we een beetje in de studio gaan hangen en serieuze productie dingen gaan maken, om toch wel wat materiaal uit te brengen. Dat is wel de bedoeling uiteindelijk, zowel live optredens als showcases en dingen die we kunnen uitbrengen dan. Want dat is toch heel wat anders, dat is productie en daar moet je creatief zijn. Met een beetje creativiteit kan je de vetste dingen uitbrengen. Dan heb je minder geluk nodig dan dat je hier on stage live staat te battlen.

Wat zou je nog willen bereiken als DJ?
Ik heb nu zoiets, dat ik een gevoel heb dat ik 2000-2001 me een beetje tussen de jongens van de top 5 als DJ mag mengen. Dat is voor mij een goed gevoel. Echt hongerig om een battle te winnen ben ik niet. Ik vind het wel leuk om het geheel te doen als een team en het battlen vind ik ook gewoon koel. Maar ik stond dit jaar niet echt te wachten om zozeer te winnen maar ik ging er wel voor om bij de Nederlandse top horen, dat wel.

Hoe gaat je programma eruit zien voor komend jaar?
Gewoon hetzelfde doen als ik vorig jaar heb gedaan en zien wat er aankomt. En als ik denk dat is interessant dat gaan we doen, dan gaan we dat doen. En als er mensen je benaderen om je te boeken en kijken of het aantrekkelijk is en dat ook doen. En misschien ook ontspannen het volgend jaar tegen moet gaan. Als ik maar ontspannen, goed, gelukkig voel heb ik niet veel te klagen. Wat goals betreft, ik vind het prima zo. Als ik volgend jaar weer op de wereldkampioenschappen sta heb ik op zich een beetje een bodem gelegd in Nederland van ik hoor een beetje bij de Nederlandse Turntablisten en rond het jaar en de millenium enzo en dat is leuk. Voor hetzelfde geldt stop ik over twee jaar heb ik een vrouw en kinderen en dan ga ik naar me kantoorbaantje ofzo.. Ownee!! Haahaha J.

Je hebt ook in het buitenland gedraaid o.a. in België?
Klopt in België, Duitsland een keer, London (wereldkampioenschappen) dat was het zo een beetje. Dat is eigenlijk wil doen, ik wil een beetje reizen straks en als ik dat met DJ-ing kan mengen. Dat ik bijv. een booking heb in Frankrijk, dan vind ik het te gek om naar Frankrijk te gaan. Er zijn hier en daar wel aanbiedingen geweest, dat wil ik graag doen en dat is er alleen niet van gekomen. We konden naar Israël gaan, het leek me leuk maar uiteindelijk toch niet.

Nog laatste woorden voor de bezoekers van onze site?
Ik wil gewoon zeggen dat deze battle vanavond(turntablized final battle 2001) de shit was, het was gewoon hiphopinjesmoel!!

Geplaatst door bowie op 31 december 2001