DJ Babu – Duckseason Vol. 2

Na ‘Duckseason Vol. 1’ uit 2002 is DJ Babu nu terug met deel twee, toepasselijk getiteld ‘Duckseason Vol. 2’. Het slot is weer van de wapenkast en de jachtgeweren zijn grondig schoongemaakt.

De jacht begint met een lekker orgeltje als intro. Leuk, maar het concept van een kinderstemmetje dat het album aankondigt gevolgd door de overbekende antwoordapparaat-fragmenten is nou niet echt origineel te noemen. Gelukkig wordt dit snel goed gemaakt met ‘Raise The Bar’ van Talib Kweli: een fris klinkend nummer met een aanstekelijk trompet-loopje en funky bongo’s. Talib flowt strak met teksten als: “I see y’all flossin’ like ya got shit on your teeth, ’till I get upon a mixtape and I shit on your beat” en: “I got more lines than coke-cats on a glass table.” Helaas weten ‘Street’ van A.G., ‘Do For Self’ van Chase Infinite en ‘The Official’ van Jaylib me nauwelijks te boeien.

Na een aantal keer kritisch luisteren skip ik toch echt automatisch door naar Rakaa van Dilated Peoples. Met ‘Ends To Means’ bewijst Irisscience over een lekkere beat terug van nooit weggeweest te zijn. Overigens wordt het refrein verzorgd door Evidence, aangevuld met secuur draaitafel-werk van Babu. Vervolgens wordt de microfoon doorgegeven aan Phil Da Agony, die even uitlegt hoe je het aanpakt in deze muziekindustrie op ‘Elevate, Build & Create’. Dit doet hij over een typische Barbershop MC’s-productie met op het eind een gescratchte line van Common: “Gotta get mines, just like you gotta get yours.”

Jammer genoeg zorgen de mannen van 1st Infantry voor een anti-climax met ‘Serious (The New Message)’. Een meer dan slap aftreksel van het toch al totaal uitgemolken origineel, ‘The Message’ van Grandmaster Flash, doen mij de koude rillingen over de rug lopen. Snel door dus naar Defari, Phil Da Agony, Krondon en Planet Asia. Over een rauwe, basic beat met monotoon pianootje razen de heren als een wervelstorm over je trommelvlies. Babu krijgt het hardverdiende respect: “So many DJ’s spinnin’ what have you, but none of them are iller than DJ Babu.”
‘Behold My Life Remix’ van Defari stond ook al op zijn laatste album ‘Odds & Evens’. Dit voegt dus niet echt iets nieuws toe aan dit project. Planet Asia laat op ‘Right Or Wrong’ duidelijk horen dat hij niet moet proberen te zingen. De volgende twee nummers, ‘Time To Rep’ van Medaphoar, Oh No en Wildchild en ‘Think Fast’ van Infamous Mobb, zijn middelmatige tracks die naar mijn mening ook best hadden mogen ontbreken. Pas bij ‘The Big Duck Hunt’ van Dilated Peoples wordt het weer interessant. (Leuk is het tussenstukje in het nummer als Babu een stand-up comedy-plaat gebruikt waarop er op eenden wordt gejaagd.)

Hierna kiest Babs vreemd genoeg weer voor een ouder en behoorlijk bekend nummer: ‘Deadly Habitz’ van Gangstarr. Zeker geen slechte keuze, maar allesbehalve verrassend. Krondon wil graag opscheppen over hoe stoer hij wel niet is en hoe hij iedereen neerschiet die hem in de weg staat; niet echt boeiend dus, alhoewel hij wel ondersteund wordt door een degelijke productie. Gelukkig komt Defari weer strak uit de opnamehoek zetten op ‘I Got This’. Babu helpt hem hierbij op de wielen van staal waarbij hij gebruik maakt van ‘Tried By 12’ van het East Flatbush Project: “So what they’re tryin’ to get, I already got it.” Helaas stelt KRS1 teleur over een saaie beat met nog saaiere teksten op ‘Underground’.
‘Booyakah’ van Sly Boogie gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over schieten, knallen en nog meer wapenmisbruik. Totaal niet interessant dus. In tegenstelling tot de intro is de outro gelukkig wel erg vet: DJ Rhettmatic, J. Rocc en Melo-D gaan om het geheel af te sluiten nog even helemaal los. Als laatste pakt Babu zijn jachtgeweer en schiet alle eenden in zicht op genadeloze wijze kapot.

‘Duckseason Vol. 2’ is een degelijk album geworden, maar ook niet meer dan dat. Er staan zeker een aardig aantal goede tracks op, helaas ook best een hoop mindere nummers. In zijn geheel vormt dit uiteindelijk een beetje een saai resultaat. Als Babu iets selectiever te werk was gegaan, was het album misschien beter uit de verf gekomen. Oordeel zelf zou ik zeggen…

Meer info: http://www.beatjunkies.com/fusion/babu.html

*Tracklist: *
01. Intro
02. Talib Kweli – Raise The Bar
03. A.G. – Street
04. Chace Infinite (Self Scientific) – Do For Self
05. Jaylib – The Official
06. Rakaa (Dilated Peoples) – Ends To Means
07. Phil Da Agony – Elevate, Build & Create
08. Defari, Phil Da Agony, Krondon & Planet Asia – Live From Defcom
09. Defari feat. Dilated Peoples – Behold My Life (Remix)
10. Planet Asia – Right Or Wrong
11. Babu feat. Medaphoar, Oh No, Wildchild – Time To Rep
12. Infamous Mobb – Think Fast
13. Dilated Peoples – The Big Duck Hunt
14. Gangstarr – Deadly Habitz
15. Krondon – The Song
16. The Likwit Junkies (Defari & Babu) – I Got This
17. KRS-One – Underground
18. Sly Boogie – Booyakah (Click Click) (O.G. Version)
19. DJ Rhettmatic, J. Rocc, Melo-D & Babu – Outro

Geplaatst door bowie op 15 februari 2004